Trump’tan “Aşı Önce Amerikalılar’a” Güvencesi

Trump’tan “Aşı Önce Amerikalılar’a” Güvencesi

ABONE OL
10:23 - 09/12/2020 10:23
Trump’tan “Aşı Önce Amerikalılar’a” Güvencesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Beyaz Saray’da “Aşı Zirvesi” düzenleyen Başkan Trump, ABD’de üretilen ve hükümetin tedarik ettiği tüm aşıların, başka ülkelere yardım amaçlı verilmeden önce ülke içinde dağıtımını güvence altına alan bir kararnameye imza attı.

İmza töreninden önce konuşan Trump, gerekirse olağanüstü durumlarda başvurulan “Savunma İmalat Yasası”nı devreye sokabileceğine, ama buna şimdilik gerek görmediğine dikkat çekti.

Trump’ın aşı geliştirme ve dağıtım sürecinde Amerikalılar’a öncelik verilmesini amaçladığı başkanlık kararnamesini tam olarak yürürlüğe koyacak bir mekanizma bulunmuyor. Bununla birlikte Başkan’ın 1950 tarihli Savunma İmalat Yasası’nı gündeme getirmiş olmasının özellikle altı çiziliyor.

“Savunma İmalat Yasası’nı devreye sokabilirim”

Özel sektörden katkı alınması ve hükümete gerekli teçhizatın üretimini hızlandırma imkanı veren Savunma İmalat Yasası’nın çok etkili bir yasa olduğuna işaret eden Trump, geçmişte de bu yasayı başarılı bir şekilde kullandıklarını belirtti. Trump, Corona virüsü salgınıyla mücadelenin ilk haftalarında da bu konuyu gündeme getirmişti.

Kore Savaşı dönemine uzanan yasa federal hükümete, ulusal bir güvenlik krizi sırasında ihtiyaç duyulan teçhizat ve ürünleri sanayi sektöründen süratle tedarik edebilme yetkisi tanıyor.

İdaresi 2017’de doğal afet ve krizlere bakan Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi’ne (FEMA) devredilen yasaya göre, ABD başkanı, işletmeler ve şirketlerden, gereken teçhizat ve hizmetlere öncelik vermelerini isteyebiliyor. Başkan ayrıca, sanayi sektörüne kritik önem taşıyan teçhizat ve ürünlerin üretimi ve tedarikini hızlandırmak için teşvikler sağlayabiliyor.

Aşı zirvesi ve başkanlık kararnamesi, Corona aşısının geliştirilme ve dağıtım sürecini hızlandırmayı amaçlıyor ancak bu süreçte, seçimleri kaybeden Trump yönetiminin siyasi nüfuz kazanma çabası olarak da değerlendiriliyor.

Kasım ayındaki seçimleri kazanan Joe Biden ve yeni ekibi, Beyaz Saray’daki bu zirveye davet edilmedi. Aşı üretimi ve dağıtımını 20 Ocak’tan itibaren göreve resmen başlayacak olan Biden yönetimi devralacak.

Zirveye neden Biden ekibini çağırmadığı sorulan Trump, seçimde yaygın hile yapıldığı iddialarını yineledi, seçimi kaybetmediğini savundu. Trump, “Bir sonraki yönetimin kimde olduğunu göreceğiz. Çekişmeli eyaletlerde biz kazandık ve feci şeyler yaşandı” diyen Trump sözlerini, “Bir sonraki yönetim kimde olursa olsun, bizim yapmayı başardıklarımızdan gerçekten yarar sağlayacak. Umarım bir sonraki yönetim Trump yönetimi olur” şeklinde sürdürdü.

Zirvenin başlangıcında Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci’nin, aşının yıl sonuna yetiştirilebileceği konusunda kuşku duyduğunu belirten video mesajına yer verildi. Başkan Trump’ın son dönemde görüş ayrılıkları içine düştüğü Fauci, seçilmiş Başkan Biden’ın baş sağlık danışmanı olarak görev yapacak.

Biden: “Başkanlığımın ilk 100 gününde 100 milyon aşı”

Öte yandan seçilmiş Başkan Joe Biden da, Corona virüsü salgınıyla mücadele ekibini tanıttı. Eyaleti Delaware’de konuşan Biden, başkanlığının ilk yüz gününde 100 milyon aşı tedarik etme sözü verdi.

Biden bununla birlikte aşının ABD’nin her noktasına dağıtılabilmesi için Kongre’nin “tam ödenek” desteğine gerek duyulacağını belirtti. İlk 100 gününde salgının gidişatını değiştirebileceklerini söyleyen Biden, bu süre içinde çocukların okula dönmesine öncelik verileceğini de sözlerine ekledi.

Son yüzyılın en büyük salgını, ABD’de 283 bini aşkın kişinin ölümüne, milyonlarca Amerikalının da işsiz kalmasına yol açtı.

Biden halka da çağrıda bulundu, “Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, bu 100 gün boyunca maske takın” diye konuştu.

Güvenli bir aşının salgında zarar gören ABD ekonomisini de toparlayacağına inanan Biden, görevdeki ilk 100 gününün Corona hastalığını tamamen sona erdirmeyeceğinin altını çizerek, “Bu karışıklığın içine hemen girmedik, çıkması da biraz zaman alacak” dedi.

Biden salgınla mücadele koordinatörlüğü için “yetenekli yönetici” olarak nitelediği ekonomi danışmanı Jeff Zients’i seçti. Aşı dağıtımı da Zients’in görev alanında olacak. Trump yönetimi içinde salgınla mücadele koordinatörlüğünü hale Başkan Yardımcısı Mike Pence yürütüyor.

VOA tarafından geçilen Trump’tan “Aşı Önce Amerikalılar’a” Güvencesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’tan “Aşı Önce Amerikalılar’a” Güvencesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’tan “Aşı Önce Amerikalılar’a” Güvencesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.