Trump’tan Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru

Trump’tan Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru

ABONE OL
11:42 - 01/11/2022 11:42
Trump’tan Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski ABD Başkanı Donald Trump vergi beyannamesinin Kongre komisyonuna gönderilmesini engellemek amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Trump bugün yaptığı acil itiraz başvurusunda Anayasa Mahkemesi’nden, Maliye Bakanlığı’nın vergi kayıtlarını Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Vergi Komisyonu’na teslim etmesini en azından geçici olarak durdurmasını istedi.

Eski ABD Başkanı, Anayasa Mahkemesi müdahale etmediği takdirde vergi kayıtlarının Perşembe gününden itibaren komisyona iletilebileceğini söyledi.

Alt mahkemeler komisyonun vergi beyannamelerine erişim sağlama konusunda geniş yetkisi olduğuna karar vermiş ve Trump’ın komisyonun yetkisini aştığı iddialarını reddetmişti.

Donald Trump daha önce de gizli belge soruşturması kapsamında Florida’daki evinde FBI’ın yaptığı aramayla ilgili hukuki anlaşmazlığa Anayasa Mahkemesi’nin müdahale etmesi talebinde bulunmuştu. Mahkemeyse bu talebi reddetmişti.

Nihai karar ara seçim sonrasına kalabilir

Trump’ın ABD’deki en yüksek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’ni bu davaya müdahale etmeye ikna edebilmesi halinde, davada nihai kararı yeni Kongre’nin göreve başlayacağı Ocak ayına kadar geciktirebilme imkanı olabilir.

8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi durumunda, vergi kayıtlarının komisyonla paylaşılması talebi iptal edilebilir.

Temsilciler Meclisi Vergi Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Richard Neal, Trump’ın vergi beyannamesini ilk kez, İç Gelir İdaresi (IRS) denetleme programı ve eski başkanın vergi yasalarına uyup uymadığına ilişkin soruşturma kapsamında 2019 yılında talep etmişti.

ABD’de yürürlükte olan federal yasa, IRS’in her vergi mükellefinin beyannamelerini talep olması halinde üst düzey kongre üyelerine sunması gerektiğini belirtiyor.

Trump yönetiminin Adalet Bakanlığı, dönemin Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in vergi kayıtlarını Kongre’ye vermemesi kararını savunmuştu. Dönemin Maliye Bakanı Mnuchin, Demokratlar’ın partizan sebeplerle talep ettiği sonucuna vararak belgeleri komisyonla paylaşmayabileceğini iddia etmişti. Bunun ardından hukuki süreç başlamıştı.

Demokrat Başkan Joe Biden’ın göreve gelmesinin ardından komisyon talebi yenileyerek Trump’ın vergi beyannamelerini ve 2015-2020 yıllar arasındaki döneme ilişkin ek bilgi talep etmişti.

Beyaz Saray söz konusu talebin geçerli bir talep olduğu ve Maliye Bakanlığı’nın bu talebe uymaktan başka seçeneği olmadığı görüşünü savundu. Trump ise vergi kayıtlarının komisyona iletilmesini engellemek amacıyla konuyu mahkemeye taşıdı.

Dönemin Manhattan Bölgesi Savcısı Cyrus Vance Jr., cezai bir soruşturma kapsamında Trump’ın şahsi vergi kayıtları ve şirketine ait vergi kayıtlarının kopyalarına erişim sağlamıştı.

Bu dava da Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış ancak mahkeme Trump’ın başkan olarak kapsamlı dokunulmazlığı olduğu iddiasını reddetmişti.

Savcı: Trump’ın şirketi vergi yetkililerini 15 yıl dolandırdı”

2024’teki başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayı değerlendiren Trump’ın şirketi New York’ta bir başka davayla da karşı karşıya.

Trump Organization aleyhinde açılan vergi dolandırıcılığı davasında savcı Susan Hoffinger bugün duruşmada yaptığı açış konuşmasında, emlak şirketinin vergi yetkililerini 15 yıl boyunca iddia etti.

Şirketin eski Mali İşler Müdürü Allen Weisselberg’ün de aralarında olduğu üst düzey yöneticilere kira, araba bedeli gibi ödemeler yaptığı; ancak bunları vergi yetkililerine bildirmediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Yaklaşık 50 yıl Trump’ın şirketinde çalışan Weisselberg, Ağustos ayında savcılığın tanığı olarak ifade vermeyi kabul etmişti.

Trump Organization’ı temsil eden savunma avukatlarıysa şirketin eski Mali İşler Müdürü olan Allen Weisselberg’ün kendi adına hareket ettiğini ve şirkete değil kendisine fayda sağlamak için vergilerde yanlış beyanda bulunduğunu iddia etti.

New York’ta görülen bu davada eski Başkan Donald Trump’ın doğrudan kendisi hakkında getirilmiş bir suçlama bulunmuyor.

VOA tarafından geçilen Trump’tan Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’tan Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’tan Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.