ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, göç konusunu kampanya gündeminin ön sıralarına yerleştirerek, göreve geldiği ilk gün güney sınırına “eşi benzeri görülmemiş bir düzen” getirme ve yasadışı göçmenlere yönelik ülkenin en büyük toplu sınır dışı operasyonunu başlatma sözü verdi.
Kampanyası boyunca göçü bir kriz olarak nitelendiren Trump, yasadışı göçü durdurmak ve yeni gelenleri engellemek için bir dizi tartışmalı politikayı hızla hayata geçirme vaadinde bulundu.
Trump Salı günü Florida’da yaptığı zafer konuşmasında,“Sınırlarımızı düzelteceğiz. İnsanların geri gelmesini istiyoruz ama geri gelmelerine bizim izin vermemiz gerekiyor. Yasal olarak gelmeleri gerekiyor” dedi.
Ancak, milyonlarca insanın ABD’ye yeniden girişini yönetmek, büyük olasılıkla zorlu yasal ve lojistik zorluklar ortaya çıkarabilir.
VOA’e konuşan İbrani Göçmen Yardım Derneği CEO’su Mark Hetfield, “Bir sıra olduğuna ve insanların sırada beklemesi gerektiğine dair bir inanç var. Çoğu zaman bir sıra yoktur” dedi.
Göç Politikaları Enstitüsü’nün bir raporu da aynı noktaya değinerek, göçmenlerin kalıcı ikamet için ne kadar süre bekleyeceklerini belirleyen, her biri farklı tıkanıklıklara ve bekleme sürelerine sahip birden fazla vize yolu olduğunu söylüyor.
Yıllık limitler ve ülke kotaları, bazı başvuru sahiplerinin onlarca yıl süren beklemelerle karşı karşıya kalmasına neden olan kapsamlı gecikmeler yaratıyor.
Gerekli belgelere sahip olmayan birçok yasadışı göçmenin, kısıtlayıcı yeniden giriş politikaları nedeniyle bu kuyruklara katılma imkanı olmayabilir.
1996 tarihli Yasadışı Göçmenlik Reformu ve Göçmen Sorumluluğu Yasası, ABD’de “yasadışı bulunma” geçmişi olan göçmenlerin yeniden girişini engelliyor. ABD’de geçmişte yasadışı olarak 180 günden fazla ancak bir yıldan az bulunma sicili olanlar, ABD’den ayrılmaları ve yasal olarak yeniden giriş yapmak istemeleri halinde, üç yıllık yeniden giriş yasağı ile karşı karşıya kalıyor. ABD’de bir yıldan uzun süre yasadışı kalanlarsa 10 yıllık bir yasakla karşılaşıyor.
ABD’de yasadışı bulunmak, genellikle ülke içinde vize süresini aşarak uzun kalmayı veya ülkeye denetimden geçmeden giriş yapmayı içeriyor.
ABD tarihinin en büyük toplu sınır dışı kampanyası
Trump, ikinci başkanlık döneminde, ilkinde sınır dışı ettiği kaçak göçmen sayılarının ötesine geçme sözü verdi.
Kayıtsız göçmenleri toplamak için Ulusal Muhafız birliklerini kullanmayı planlayan Trump, başkanların ABD’ye düşman olduğu düşünülen uluslardan gelenleri sınır dışı etmesine izin veren 18. yüzyıldan kalma Yabancı Düşmanlar Yasası’nı da gündeme getirdi.
Trump, destekçilerinin düzeni yeniden tesis etmeye yönelik bir adım olarak gördükleri bir politikayla, kayıtsız göçmen nüfusunu büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. Ancak muhalifler, bunun hukuk mücadelelerine ve lojistik engellere yol açacağını savunuyor.
Amerikan Göçmenlik Konseyi İcra Direktörü Jeremy Robbins, VOA’ya gönderdiği e-postada, herhangi bir başkanın toplu sınır dışı etme yoluna gitmesi halinde, bunun hükümet için olağanüstü bir maliyet getireceğini ve ekonomiye de zarar vereceğini yazdı.
“Siyasetçilerin ve Amerikan kamuoyunun bunun nelere yol açacağını anlaması çok önemli” diyen Robbins, olası sonuçları, “vergi mükelleflerinden alınan on milyarlarca doların harcanması, zaten zor durumda olan sektörlerin harap olması, milyonlarca insanın gözaltında tutulması ve binlerce ailenin parçalanarak ülke genelindeki topluluklarda yaygın terör ve kaosa neden olması” şeklinde sıraladı.
Seyahat yasağı, ABD topraklarında dünyaya gelmenin sağladığı vatandaşlık hakkı ve daha fazlası
Trump’ın ilk yönetim döneminde başlatılan “Meksika’da Kal” programının yenilenmesi bekleniyor. Bu politika, iltica talebinde bulunan göçmenleri, dosyaları işleme alınırken Meksika’da beklemeye zorluyor.
Ayrıca göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etme ve ABD-Meksika sınırındaki göçü azaltma politikasının da yenilenmesi beklentiler arasında.
Trump’ın başkanlık kampanyası sırasında verdiği bir diğer söz de Biden yönetimi altında belirli göçmen gruplarının ABD’ye yasal olarak girmesine izin veren girişimleri iptal etmek.
Biden döneminde Küba, Haiti, Nikaragua ve Venezuela olmak üzere dört ülkeden ayda 30 bine kadar göçmenin belirli koşulları yerine getirmeleri halinde ABD’ye yasal olarak gelmelerine izin veriliyordu. Trump bu göç yollarını durdurma sözü verdi.
ABD’ye giriş yapanlara yönelik incelemeleri yoğunlaştırmak amacıyla Trump, daha geniş bir ülke listesine yönelik seyahat yasaklarını yenileme ve genişletmeyle “tehlikeli deliler, nefret edenler, yobazlar ve manyaklar” olarak tanımladığı kişileri engellemek için bir “ideolojik tarama” getirme sözü verdi.
Trump’ın kampanyası bu önlemin ulusal güvenliği attıracağını söylese de ayrımcılık ve sivil özgürlükler konusunda endişelere yol açtı.
Trump ayrıca ABD’de yasadışı olarak bulunan ailelerin ABD topraklarında dünyaya gelen çocukları için doğuştan vatandaşlık hakkını sona erdirmeyi planladığını da söyledi. Bu, ABD Anayasası’nın 14’üncü maddesinin değiştirilmesini gerektirecek ve yoğun hukuki zorluklarla karşılaşacak bir adım olabilir.
Trump’ın göçmenlik planları kendi tabanından destek görse de, kitlesel sınır dışı ve seyahat yasaklarının insan hakları ihlallerine ve kapsamlı hukuk mücadelelerine yol açabileceğini kaydeden hak savunucuları ve hukuk uzmanlarının sert muhalefetiyle karşı karşıya.
İbrani Göçmen Yardım Derneği CEO’su Mark Hetfield, VOA’ya yaptığı açıklamada, hak savunucularının, yeni bir Trump yönetiminin yasal göçmenlik konusunda neler yapacağından endişe duyduklarını söyledi.
Hetfield, “Mülteci programını kaldırmaya çalışır ve aşırıya kaçarsa muhtemelen dava açacağız. Ama sonuç olarak, mülteci programı söz konusu olduğunda başkanın çok fazla takdiri var. İltica konusunda ise, bulaşıcı hastalığı olanların ülkeye alınmasını engelleyen yasayı uyguladığında ve Meksika’da Kal politikalarında yaptığı gibi sınırda başvuru yapmayı imkansız hale getirecek” dedi.
Ülkenin en büyük göçmen gençlik örgütü United We Dream’in siyasi direktörü Michelle Ming, göçmen aileleri “korumak” için hazır olacaklarını söyledi.
Ming, Trump’ın Beyaz Saray’daki ikinci dönemi boyunca sık sık “haklarınızı bilin” etkinliği düzenlenmesini bekliyor.
Ming, “Trump göreve geldiğinde, toplumlarımıza zarar vermek amacıyla uygulamaya çalıştığı her türlü politikaya karşı mücadele etmek için burada olduğumuzu ona hatırlatacağız” dedi.
VOA tarafından geçilen Trump’ın yeni dönem başkanlığında göç konusundaki beklentiler neler? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın yeni dönem başkanlığında göç konusundaki beklentiler neler? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın yeni dönem başkanlığında göç konusundaki beklentiler neler? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
EKONOMİ
8 saat önceDÜNYA
8 saat önceASYA
8 saat önceABD
8 saat önceEKONOMİ
8 saat önceDÜNYA
8 saat önceAVRUPA
8 saat önce