Trump’ın “sus payı” davasında sona yaklaşılıyor

Trump’ın “sus payı” davasında sona yaklaşılıyor

ABONE OL
21:19 - 22/05/2024 21:19
Trump’ın “sus payı” davasında sona yaklaşılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Manhattan Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı, “sus payı” davasının sonuna yaklaşılıyor.

Yaklaşık üç haftadır devam eden davada, dün son iki tanık dinlendi.

Trump’ın avukatlarının savunmalarını tamamladıklarını bildirmesinin ardından Yargıç Juan Merchan duruşmalara ara verdiğini açıklayarak, 12 kişilik jüri heyetini Salı günü dönmek üzere evlerine gönderdi.

Önümüzdeki hafta iddia ve savunma makamlarının yapacağı son kapanış konuşmalarının ardından, 12 kişilik jüri heyeti ilk kez bir ABD başkanının yargılandığı ceza davasında aldığı kararı açıklayacak.

Donald Trump, eski porno yıldızı Stormy Daniels’a, 2016 başkanlık seçimleri sırasında ilişkilerini gizleyerek sessiz kalması için 130 bin dolar para ödemek ve ödemeleri gizlemek için 34 kez resmi evrakta sahtecilik yapmakla suçlanıyor.

Kendisi hakkındaki hiçbir suçlamayı kabul etmeyen Trump, aleyhine açılan davayı, 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde rakibine karşı yarışmasını engellemeye yönelik siyasi bir komplo olarak değerlendiriyor.

Trump’ın kaderini 12 Manhattan sakini belirleyecek

15 Nisan’da başlayan duruşmaların ilk günlerinde jüri seçimi yapıldı. Eski başkanın kaderini belirleyecek 12 New Yorklu jüri heyeti ve yedekleri Manhattan’da yaşayanlardan oluştu. Jüride bir satış uzmanı, bir yazılım mühendisi, bir güvenlik mühendisi, bir İngilizce öğretmeni, bir konuşma terapisti, birkaç avukat, bir yatırım bankacısı ve emekli bir varlık yöneticisi yer aldı.

Jüri heyetinin belirlenmesinin ardından eski ABD başkanının sanık sandalyesinde yer aldığı duruşmalar başladı. Savcılık ve savunmanın açılış konuşmalarının ardından tanıklar dinlendi.

Manhattan’daki mahkeme binasının önünde hem Trump destekçileri hem de karşıtları gösteriler düzenledi. Hem ABD hem de dünya basınının yakından takip ettiği tarihi duruşmaları rekor sayıda medya mensubu izledi.

Trump, basına konuşma yasağına uymadığı için 9 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme salonunda sürekli hararetli tartışma ve atışmalar yaşandı.

37 yaşındaki Maxwell Azzarello, mahkeme binası önünde kendini yaktı. Azzarello, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Cohen: “Trump için yapmamam gereken şeyleri yaptığım için pişmanım”

Duruşmada ifade veren kritik isimlerden birisi de Trump’ın eski sağ kolu olan avukatı Michael Cohen oldu. Cohen duruşmanın iki gününde toplam 9 saati aşkın bir süre ifade verdi. Cohen, kendisine hem iddia makamının hem de savunma avukatlarının sorduğu soruları da yanıtladı.

Michael Cohen, Trump’ın talimatıyla Daniels’a para ödediğini, sonra da bunu resmi kayıtlarda tahrifat yaparak avukatlık ücreti gibi gösterdiğini söyledi.

Cohen, birlikte çalıştığı dönemlerde Trump’a çok büyük hayranlık duyduğunu ifade etti. Cohen, daha sonra Trump için kendi ahlaki değerlerinden taviz verdiğini, onun için yalan söylediğini, insanlara zorbalık dahil her şeyi yaptığını belirterek, “Trump için yapmamam gerekenleri yaptığım için pişmanım” dedi.

Trump’ın avukatı Todd Blanche tarafından sorgulanan Cohen, ikramiye paketine bir teknoloji şirketine yapılan geri ödemeyi dahil ederek ve paranın çoğunu kendisine aktararak Trump Organizasyonu’ndan para çaldığını kabul etti.

Cohen, Trump’ın avukatı Blanche’in “Yani Trump Organizasyonu’ndan çaldınız, değil mi?” şeklindeki sorusuna, “Evet” diye yanıt verdi. Cohen, kendisine sunulan düşük yıllık ikramiye miktarından dolayı aşırı öfkelenerek paranın bir kısmını kendine ayırdığını kaydetti.

Stormy Daniels Trump’la ilişkisini tüm ayrıntılarıyla anlatmaya başlayınca yargıç müdahale etti

“Sus payı” davasının kritik ismi Stormy Daniels de, Trump’ın da sanık sandalyesinde yer aldığı duruşmada ifade verdi. Daniels, geçen hafta verdiği ifadesinde Trump’la tanışmasını ve ilişkilerini ayrıntılarıyla anlattı. Korumasının kendisine yaklaşıp, Trump’ın kendisini akşam yemeğine davet ettiğini ilettiğini söyleyen Daniels, ilk başta bu teklifi reddettiğini ancak daha sonra halkla ilişkiler uzmanı bir arkadaşının tavsiyesiyle Trump’la görüşmeyi kabul ettiğini söyledi.

2006 yılında Tahoe Gölü’nde Trump ile buluşmak için odasına gittiğini, içeri girdiğinde Trump’ın kendisini saten pijamayla karşıladığını anlatan Daniels ayrıca, Playboy dergisinin sahibi Hugh Hefner’ı kastederek “Hefner, onun pijamalarını çaldığını biliyor mu?” diyerek espri yaptığını ifade etmişti.

Daha sonra kibarca Trump’ı uyararak üzerini değiştirmesini istediğini ve Trump’ın da bunu yaptığını söyleyen Daniels, otel süitinde eski başkanın cinsel tekliflerini reddetmediğini ifade etti.

Geçen haftaki duruşmada, ilişkileriyle ilgili daha fazla ayrıntıya giren Daniels’e yargıç ve savunma avukatları müdahale etmişti.

Duruşmaya verilen aranın ardından Yargıç Merchan savcılara ikilinin birlikte olmasıyla ilgili ayrıntıları geri çekmelerini söyledi ve “Bu kadar ayrıntıya girmemiz gereksiz” dedi.

Daniels, ifadesi sırasında Trump’ın sözünü kesme girişimlerine de tepki göstererek, “Her zaman bu kadar kibirli ve kendini beğenmiş misin?” diye sormuştu.

Trump, Daniels’ın duruşmadaki ifadelerini “saçmalık” olarak nitelendirdi.

VOA tarafından geçilen Trump’ın “sus payı” davasında sona yaklaşılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın “sus payı” davasında sona yaklaşılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın “sus payı” davasında sona yaklaşılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.