Trump’ın Mektubu Dava Konusu Oldu

Trump’ın Mektubu Dava Konusu Oldu

ABONE OL
11:52 - 02/03/2021 11:52
Trump’ın Mektubu Dava Konusu Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği ve Türkiye’de tartışma yaratan mektup, Diyarbakır’da açılan bir ‘terör örgütü propagandası’ davasına konu oldu.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yaşayan M.A.Ö hakkında, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle soruşturma açıldı. Kulp İlçe Emniyet Amirliği tarafından M.A.Ö.’nün hesabında yapılan incelemede, 5 paylaşımında “örgüt propagandası” yaptığı değerlendirmesi üzerine dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, davaya dayanak olarak gösterilen paylaşımlara yer verildi. Paylaşımlar arasında Trump’ın geçen yıl Erdoğan’a yazdığı mektup da yer aldı.

İddianamenin mektupla ilgili bölümünde şu görüşlere yer verildi: “Facebook hesabı üzerinden 18 Ekim 2019 tarihinde Yüksekovaesnaf isimli Facebook sayfasında alıntı olarak, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yazıldığı iddia edilen mektubun fotoğrafı ve altında çevirisi olarak ‘ABD Başkanı Donalt Trump, Tayyip Erdoğan’a açıkça tehdit ve hakaret içeren bir mektup yazdı, mektup kamuoyunda yayınlandı. Türkçesi şöyle: ‘Sayın Başkan, iyi bir anlaşmaya varalım. Binlerce insanın katledilmesinden sorumlu olmak istemezsiniz ve ben de Türk ekonomisini mahvetmekten sorumlu olmak istemem-ki bunu yaparım. Rahip Brunson sırasında size zaten bunun küçük bir örneğini gösterdim. Bazı sorunlarınızı çözmek için çok çalıştım. Dünyayı hayal kırıklığına uğratmayın. İyi bir anlaşma yapabilirsiniz. SDG Genel Komutanı General Mazlum sizinle müzakere etmeye istekli ve geçmişte asla vermeyecek tavizleri vermeye de istekli. Onun bana yazdığı, benim yeni aldığım mektubun bir kopyasını size gönderiyorum. Bu işi doğru ve insancıl bir şekilde hallederseniz tarih sizi iyi hatırlayacaktır. İyi şeyler yaşanmazsa tarih sizi sonsuza dek bir şeytan olarak hatırlar. Sert adam olma. Aptallık etme! Seni daha sonra arayacağım…’” yazısının paylaşıldığının ve 3 beğeni aldığının görüntülendiğinin görüldü.”

Savcıya ifade veren M.A.Ö, sayfanın kendisine ait olduğunu ancak paylaşımları kendisinin yapmadığını söyledi. Savcı, ifadenin suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu savunarak dava açılmasını istedi. Savcı, “Yapılan soruşturma sonucunda şüphelinin yukarıda yer verilen ve dosya arasına alınan paylaşımları ile terör örgütünün şiddet eylemlerini övmek, meşru göstermeye çalışmak ve desteklemek suretiyle terör örgütü propagandası suçunu işlediği, atılı suçun unsurlarının oluşup tamamlandığı kanaatine varılmıştır” dedi.

Şüpheli Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak.

“Son dönemlerde sıkça başvurulan bir yöntem”

Davayı VOA Türkçe’ye değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, bu tarz davaların son zamanlarda arttığına dikkat çekerek, bunun ifade özgürlüğü ve hukuk üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi. Siyasetin çözüm bulmadığı konuları yargıya havale ettiğini söyleyen Aydın, “Türkiye’de son zamanlarda bu tür meselelerin sıkça yargılamaya konu edildiğini görüyoruz. Hem ulusal hem uluslararası medyada çıkan bazı haberlerin ya da bazı bilgilerin yurttaşlar tarafından sosyal medya aracılığıyla paylaşılması ya da yorumlar yapılması nedeniyle bu tür soruşturma ve davalara tanıklık ediyoruz. Aslında bu, siyasetin çözüm konusunda beceri gösteremediği dolayısıyla mahkemelere havale ettiği sorunlar” dedi.

Dava konusunun ifade özgürlüğü konusu olduğunu vurgulayan Aydın şöyle devam etti: “Bu başlı başına bir ifade özgürlüğü sorunu. Başka uluslararası medya gruplarında çıkan haberler, bilgiler bunların paylaşılmasıdır. Bunun bir terör propagandası olarak terörize edilmesi aslında yurttaşlar üzerinde baskı oluşturmayı hedefliyor. Bu son dönemlerde çok sıkça başvurulan bir yöntem haline gelmiş durumda. İfade özgürlüğü ve yurttaşların hukuk güvenliği açısından da çok ciddi tehdit oluşturan bir yaklaşım.”

VOA tarafından geçilen Trump’ın Mektubu Dava Konusu Oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Mektubu Dava Konusu Oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Mektubu Dava Konusu Oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.