Trump’ın Mali Kayıtlarının Teslimi İçin Anlaşma

Trump’ın Mali Kayıtlarının Teslimi İçin Anlaşma

ABONE OL
22:14 - 01/09/2022 22:14
Trump’ın Mali Kayıtlarının Teslimi İçin Anlaşma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu bugün, Donald Trump ve muhasebe firması Mazars USA ile, eski başkanın bazı mali kayıtlarının teslim edilmesi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu Başkanı Carolyn Maloney, “Sayısız mahkeme zaferinin ardından, komisyonumun eski Başkan Trump’ın Kongre’den saklamak için yıllarca mücadele ettiği kilit mali belgeleri elde etmek için bir anlaşmaya varmış olmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.

Açıklamada anlaşmanın Trump’ın açtığı davayı sona erdirdiği kaydedildi.

Trump cephesinden yorum taleplerine henüz yanıt gelmedi. Mazars ise müşterileriyle ilgili hiçbir şeyi rızaları olmadan tartışamayacağını, ancak mesleki ve yasal yükümlülüklerini yerine getireceğini bildirdi.

Temmuz ayında, bir temyiz mahkemesi, Trump’ın muhasebe firmasından mali kayıtlar isteyen bir Kongre celbini büyük ölçüde onaylamış ancak bazı Kongre üyelerinin taleplerinin çok ileri gittiğini söylemişti.

DC Temyiz Mahkemesi oybirliğiyle Demokratlar’ın kontrolundaki Meclis komisyonunun Trump’ın 2016 kampanyası ve görevde olduğu döneme ait kayıtları alabileceği hükmüne vardı.

Komisyon, Nisan 2019’da, Maloney’nin “Trump’ın benzeri görülmemiş çıkar çatışmaları, kendi kendini idare etme ve yabancı mali bağları” olarak adlandırdığı olayla ilgili soruşturmanın bir parçası olarak sekiz yıllık muhasebe ve diğer mali kayıtları isteyen bir mahkeme celbi yayınladı.

Maloney, anlaşmanın, komisyonun soruşturmasına yardımcı olacak “kritik belgelerin” teslim edilmesini içerdiğini söyledi.

Komisyonun mahkeme celbi, Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in ifadesine yanıt olarak geldi. Cohen, Trump’ın 2011 ve 2013 yılları arasında mali bildirimlerdeki bazı mal varlıklarını kısmen emlak vergilerini azaltmak için şişirdiğini ve düşük gösterdiğini söylemişti.

Komisyon, yasadışı eylemlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini öğrenmek istediğini belirtti. Cohen, kampanya finansmanı yasasını ihlal etme, banka dolandırıcılığı, vergi kaçakçılığı ve Kongre’ye yalan söyleme gibi suçlamaları kabul ettikten sonra hapis cezasına çarptırılmıştı.

Temmuz ayında alınan mahkeme kararı, heyetin Trump’ın otel kiralamasıyla bağlantılı bazı kayıtların yanısıra eski başkanın mali ifşa yasalarını ihlal ettiği ve federal makam sahiplerinin Kongre onayı olmadan yabancı hükümetlerden ödeme kabul etmesini engelleyen ABD Anayasası’nın ilgili maddesini ihlal etmiş olabileceği iddialarıyla bağlantılı kayıtları elde etmesine izin verdi.

Trump’ın ekibi “bilirkişi” talebi için mahkemede

Öte yandan eski başkan Donald Trump’ın hukuk ekibi Trump’ın Florida’daki evinde ele geçirilen belgeleri gözden geçirmek için özel bağımsız bir görevli yani bilirkişi atamaya ikna etmek amacıyla bugün federal mahkemede ABD Adalet Bakanlığı ile karşı karşıya gelecek.

Duruşma savcıların, Trump’ın hükümet kayıtlarını yasadışı bir şekilde tutup tutmadığına ve bazılarını FBI’dan gizleyerek hükümetin soruşturmasını engellemeye çalışıp çalışmadığına ilişkin devam eden ceza soruşturması hakkında yeni ayrıntılar vermesinden iki gün sonra yapılıyor.

Trump’ın avukatları dün geç saatlerde yaptıkları başvuruda, hükümetin evin içinde gizli belgelerin bulunmasıyla ilgili endişelerini küçümsedi.

Avukatlar Adalet Bakanlığı’nı, Ulusal Arşiv ve Kayıtlar Dairesi’ne belge kutularının teslim edilmesinden ve FBI ajanlarına izin verilmesinden sonra bile durumu tırmandırmakla suçladı.

Avukatları, “Basitçe söylemek gerekirse, Başkanlık kayıtlarının hassas bilgiler içereceği fikri hiçbir zaman telaşa neden olmamalıydı” diye yazdı.

Bilirkişi, bazen bir mahkeme tarafından hassas davalarda potansiyel olarak avukat-müvekkil gizliliği kapsamındaki belgeleri incelemek üzere atanan bağımsız bir üçüncü taraf.

Trump’ın mahkemeye yaptığı ilk talepte avukatları, eski başkanın yürütme ayrıcalığı olarak bilinen ve bazı başkanlık iletişimlerini koruyabilecek yasal bir doktrine tabi olan belgeleri korumak istediğini iddia etmişti.

VOA tarafından geçilen Trump’ın Mali Kayıtlarının Teslimi İçin Anlaşma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Mali Kayıtlarının Teslimi İçin Anlaşma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Mali Kayıtlarının Teslimi İçin Anlaşma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.