Trump’ın Georgia’daki davasında yardımcısıyla romantik ilişki yaşadığı ortaya çıkan bölge savcısı görevde kalıyor

Trump’ın Georgia’daki davasında yardımcısıyla romantik ilişki yaşadığı ortaya çıkan bölge savcısı görevde kalıyor

ABONE OL
21:22 - 15/03/2024 21:22
Trump’ın Georgia’daki davasında yardımcısıyla romantik ilişki yaşadığı ortaya çıkan bölge savcısı görevde kalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Georgia eyaletinde Donald Trump’ın 2020’deki ABD başkanlık seçimi yenilgisini tersine çevirmeye çalışmak suçlamasıyla yargılandığı davaya bakan yargıç, Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis’in, romantik ilişki yaşadığı yardımcısı Nathan Wade’i görevden aldığı sürece davada kalabileceğini söyledi.

Karar üzerine Wade davadan resmen çekildi. Wade, Willis’e yazdığı bir mektupla istifasını sundu ve bunu “demokrasinin menfaati için” yaptığını söyledi.

Yargıç Scott McAfee’nin kararı, 5 Kasım’daki seçimlerde Demokrat Başkan Joe Biden’ı yerinden etmek isteyen Cumhuriyetçi eski ABD Başkanı’na darbe oldu. Trump, yargılandığı dört ceza davasının duruşmalarını seçim sonrasına ertelemeye çalışıyordu.

Willis’in davayı yürütmesi için atadığı özel yetkili savcı Nathan Wade ile romantik ilişkisi, davanın sanıklarından biri tarafından Ocak ayında mahkemeye yapılan bir başvuruda ifşa edilmişti.

McAfee henüz bir duruşma tarihi belirlememiş olsa da, davanın geri kalanını fiilen yavaşlatan bu ilişki üzerine üç ay süren çekişmeli dava ve kanıt duruşmaları da sona erdi.

Willis ve Wade, ilişkilerinin Wade işe alınana kadar başlamadığı yönünde ifade vermişti. Savcılar, ilişkinin sanıklara zarar vermediği için konuyla ilgisiz olduğunu savunmuştu.

Trump ve diğer sanıkların avukatları ise, ilişkinin Wade işe alınmadan önce başladığını söyleyerek savcıları mahkemeye yalan söylemekle suçlamıştı.

Trump’ın avukatı 23 Şubat’ta mahkemeye sunduğu belgelerde, Wade’in cep telefonundan alınan konum verilerine atıfta bulunarak, Willis’in kendisini atamadan önce evine gece geç saatlerde çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Savunma avukatları ilişkinin bir çıkar çatışması yarattığını ve Wade devletten maaş alırken, birlikte tatil yapan Willis ve Wade’i uygunsuz bir şekilde zenginleştirdiğini savundu.

McAfee ise ilişkinin bir çıkar çatışması oluşturmadığına karar verdi ancak Willis ya da Wade’in görevden çekilmesini gerektirecek “önemli bir uygunsuzluk görüntüsü” yarattığını söyledi.

Trump’ın avukatı Steve Sadow yaptığı açıklamada yargıcın kararına saygı duyduğunu ancak bu kararın “Willis ve Wade’in savcılık görevlerinin kötüye kullanmalarına gereken önemi vermediğine” inandığını söylerken, Willis’in makamı yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Kendisine karşı açılan tüm davalarda suçsuz olduğunu savunan Trump, Georgia’da 2020 başkanlık seçimlerinde Biden’a karşı kaybettiği seçimi iptal ettirmek için eyalet yetkililerine yasadışı baskı yapmakla suçlanıyor.

Eski Başkan şu ana kadar Beyaz Saray’a dönmeye çalışırken hakkındaki tüm davaların başlamasını geciktirmekte başarılı oldu.

Şubat ayında yapılan bir ankete göre, kendini Cumhuriyetçi olarak tanımlayan her dört kişiden biri ve bağımsızların yaklaşık yarısı, Trump’ın jüri tarafından ağır bir suçtan mahkum edilmesi halinde ona oy vermeyeceklerini söyledi.

Bu sonuç, kamuoyu yoklamalarının Trump ve Biden’ı başabaş gösterdiği bir yarışta önemli bir engel teşkil edebilir.

ABD Anayasa Mahkemesi, Trump’ın Washington’daki federal seçimlere müdahale davasında başkanlık dokunulmazlığı teklifini incelemeyi kabul etti. Bu değerlendirme, davayı seçim sonrasına erteleyebilir.

Trump’ın 2016 kampanyası sırasında yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’a sus payı ödemesiyle ilgili olarak New York’ta görülecek davanın hakimi de, federal savcıların birçok yeni kanıt sunmasının ardından 25 Mart’ta başlaması planlanan duruşmayı ertelemeyi değerlendiriyor.

Trump ayrıca Florida’da görülen federal davada, görevden ayrıldıktan sonra gizli Beyaz Saray belgelerini saklamakla suçlanıyor. Bu davaya bakan yargıç, Trump’ın 20 Mayıs’taki duruşma tarihini erteleme teklifini değerlendiriyor.

VOA tarafından geçilen Trump’ın Georgia’daki davasında yardımcısıyla romantik ilişki yaşadığı ortaya çıkan bölge savcısı görevde kalıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Georgia’daki davasında yardımcısıyla romantik ilişki yaşadığı ortaya çıkan bölge savcısı görevde kalıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Georgia’daki davasında yardımcısıyla romantik ilişki yaşadığı ortaya çıkan bölge savcısı görevde kalıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.