Trump’ın Avukatlarından Adalet Bakanlığı Talebine İtiraz

ABONE OL
22:47 - 12/09/2022 22:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatları, geçen ay Florida’daki evinde yapılan FBI aramasında ele geçirilen gizli belgelerle ilgili soruşturmada, Adalet Bakanlığı’nın belgelerin içeriğini incelemeye devam etmesi yönündeki talebine karşı çıktı.

Trump’ın avukatları 21 sayfalık başvuru belgesinde, aramada ele geçirilen belgeler için “gizli olduğu iddia edilen kayıtlar” ifadesini kullandı.

Avukatlar, herhangi bir belgenin herhangi birisine ifşa edildiğine ilişkin bir delilin olmadığını ve kayıtların en azından bazılarının Adalet Bakanlığı’na değil; Trump’a ait olduğu iddia edildi.

Belgede “ABD’nin 45’inci Başkanı’na yönelik soruşturma daha önce benzeri görülmemiş bir soruşturmadır ve yanlış yönlendirilmiştir. Temelinde kontrolden çıkan bir belge depolanmasına ilişkin anlaşmazlığın olduğu bir süreçte Hükümet 45’inci Başkan’ın kendisinin başkanlık kayıtları ve kişisel kayıtlara sahip olmasını yanlış şekilde suç olarak saymayı amaçlamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Trump’ın avukatları yaptıkları başvuruda, belgelerin gizlilik statüsüne ilişkin hala görüş ayrılığının olduğu savunuldu.

Özel uzman talebinde son durum

Eski Başkan Donald Trump ve hukuk ekibi, ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon’dan söz konusu belgelerin “avukat-müvekkil gizliliği” ya da başkanlık belgelerinin gizli kalabilmesine imkan veren “idari imtiyaz” kapsamına girip girmediğinin incelenmesi için özel uzman/bilirkişi atanmasını talep etmişti.

Federal yargıçlık görevine eski Başkan Trump tarafından atandığı bilinen Yargıç Cannon da bu talebi kabul etmişti. Adalet Bakanlığı ise soruşturmayı geciktirme olasılığı bulunan yargıcın bu kararına itiraz etmişti. Yargıcın bu kararı hukuk çevrelerince de eleştirilmişti.

Soruşturmada ele geçirilen belgelerin incelenmesi için henüz bir özel uzman belirlenmedi. Federal yargıç her iki tarafın aday önerilerini Cuma günü sonuna kadar bildirmelerini istemişti.

Adalet Bakanlığı daha önce önemli soruşturmalarda özel uzman olarak görev yapmış olan emekli federal yargıç Barbara Jones ve eski Cumhuriyetçi başkanlardan George W. Bush tarafından atanan emekli federal yargıç Thomas Griffith’i önerirken; Trump’ın ekibi de Florida eyaletinden avukat Paul Huck ve emekli federal yargıç Raymond Dearie’yi önerdi.

Yargıcın özel uzmanın söz konusu belgeleri incelemesine izin vermekte ısrarlı olması halinde savcılar karara bir üst mahkemede itiraz edeceklerini belirtiyor.

Federal yargıca tehdit

Bu ay başında Trump’ın özel uzman talebini kabul eden karara imza atan federal yargıç Aileen Cannon’a karşı tehditte bulunduğu gerekçesiyle Teksas’ın Houston kentinden bir kadın tutuklanmıştı.

Tiffani Shea Gish adlı kadının federal yargıç Cannon’ın telesekreterine tehdit ve küfürlü ifade içeren sesli mesajlar bıraktığı belirtiliyor.

Trump’ın Florida’daki evinde FBI’ın arama yapmasının ardından bazı sosyal medya platformlarında da federal yetkililere karşı tehdit içerikli mesajlar paylaşılmış; geçen ay Ohio’daki FBI binasına saldırı girişimi olmuştu.

Soruşturmayı engellemeye yönelik çaba olup olmadığı inceleniyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında gizli belgeleri Beyaz Saray’dan çıkarıp Florida’daki evine götürmek ve Ulusal Arşiv ve Adalet Bakanlığı bazıları “çok gizli” olarak işaretli belgeleri kendisinden ve temsilcilerinden talep etmesine rağmen iade etmediği gerekçesiyle soruşturma yürütülüyor.

Adalet Bakanlığı bu nedenle soruşturmanın engellenmesine yönelik bir çaba olup olmadığını da inceliyor.

Bu haberde Reuters ve AP’nin metinlerinden de yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Trump’ın Avukatlarından Adalet Bakanlığı Talebine İtiraz haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Avukatlarından Adalet Bakanlığı Talebine İtiraz haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Avukatlarından Adalet Bakanlığı Talebine İtiraz haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.