Trump’ın 6 Ocak’taki 187 Dakikası İrdelenecek

Trump’ın 6 Ocak’taki 187 Dakikası İrdelenecek

ABONE OL
23:04 - 21/07/2022 23:04
Trump’ın 6 Ocak’taki 187 Dakikası İrdelenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyon bugün yaz döneminde halka açık son oturumu düzenleyecek. Sekizinci oturumda, eski Başkan Donald Trump’ın saldırıyı önlemek için harekete geçmediği anları dakika dakika irdeleyecek.

ABD televizyonlarında en çok izlenen saat diliminde yani prime time’da yayınlanacak olan oturum, Trump’ın danışmanları ve hatta ailesinden gelen çağrılara rağmen kongre saldırısını durdurmak için herhangi bir adım atmamasına odaklanacak.

Yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşan komisyonun Demokrat Partili üyelerinden olan Jamie Raskin, “Amerika için önemli bir yüzleşme anı” dedi.

Eski Beyaz Saray danışmanları ifade verecek

Oturumda iki eski Beyaz Saray danışmanı da canlı olarak ifade verecek ve bugüne kadar yapılan bin görüşmeden bazı bölümler de kamuoyuyla paylaşılacak.

Eski ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Matt Pottinger ve o dönemin basın danışmanı Sarah Matthews’un ifadeleri dinlenecek.

Komisyonun Cumhuriyetçi üyesi Liz Cheney, 6 Ocak olaylarının oturumda dakika dakika irdeleneceğini belirtti ve “Donald Trump’ın o gün yönetimine yardım etmesi emrini vermek için telefonu eline almadığını duyacaksınız” dedi.

Cheney, “Orduyu aramadı. Savunma Bakanı herhangi bir talimat almadı. Adalet Bakanı’nı aramadı. İç Güvenlik Bakanlığı’yla görüşmedi. Bunların hepsini Mike Pence yaptı, Donald Trump yapmadı” diye konuştu.

Oturumda 7 Ocak tarihinde Beyaz Saray danışmanlarının Trump’a ulusa iyileşme mesajı yayınlaması yönünde çağrıların da olduğu daha önce görülmemiş bazı kayıtların da gösterilmesi bekleniyor.

Associated Press’e bilgi veren bir kaynağa göre paylaşılacak görüntülerin Trump’ın destekçilerinden oluşan kalabalığı kınamakta nasıl zorlandığını göstermesi bekleniyor.

Trump 6 Ocak gecesi yaptığı 3 dakikalık konuşmada kongre saldırısını istemeyerek kınamıştı.

Komisyonun başkanı Bennie Thompson Covid-19 testi pozitif çıktığı için karantinada ve bu nedenle oturuma video konferans yoluyla katılacak.

Adalet Bakanı: “Kimse hukukun üstünde değildir”

Komisyonun eski yetkililer ya da Trump hakkında bir suçlama getirme yetkisi yok. Adalet Bakanlığı kongre saldırısıyla ilgili kendi soruşturmasını yürütüyor. ABD’de bugüne kadar görevde bulunan ya da eski bir başkan Adalet Bakanlığı tarafından federal olarak soruşturulmadı.

Adalet bakanı Merrick Garland dün yaptığı açıklamada, 6 Ocak soruşturmasının bakanlığın yürüttüğü en kapsamlı ve en önemli soruşturma olduğunu söyledi, “Kimse hukukun üstünde değildir, bunu daha açık şekilde söyleyemem” dedi.

Adalet Bakanı Garland, “Bu işi doğru yapmak zorundayız. Meşru bir seçimin sonuçlarını geçersiz kılmaya çalışmaktan cezai olarak sorumlu olanların hesap vermesini sağlamalı ve bunu dürüst ve profesyonel şekilde yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Trump’ın 6 Ocak’taki 187 Dakikası İrdelenecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın 6 Ocak’taki 187 Dakikası İrdelenecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın 6 Ocak’taki 187 Dakikası İrdelenecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.