Trump’a karşı yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarının son tartışmasının kazananları ve kaybedenleri

Trump’a karşı yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarının son tartışmasının kazananları ve kaybedenleri

ABONE OL
19:42 - 07/12/2023 19:42
Trump’a karşı yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarının son tartışmasının kazananları ve kaybedenleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Iowa eyaletinde yapılacak önseçimler hızla yaklaşırken Cumhuriyetçi Partili dört aday adayı Alabama eyaletinde dördüncü tartışma programı için biraraya geldi.

Kamuoyu yoklamalarına göre önseçim yarışını açık ara önde götüren eski Başkan Donald Trump, daha önce olduğu gibi dün de programa katılmadı. Tartışmaya katılmaya hak kazanan dört aday adayı Florida Valisi Ron DeSantis, Güney Carolina eski Valisi ve ABD’nin BM eski Daimi Temsilcisi Nikki Haley, girişimci Vivek Ramaswamy ve New Jersey eski Valisi Chris Christie oldu.

Tartışma sırasında aday adayları, rakipleri Donald Trump yerine birbirlerini hedef alırken bağışçıların ilgisini giderek daha çok çeken Nikki Haley, sözlü saldırılara en çok maruz kalan isim oldu. NewsNation adlı yeni haber kanalında yayınlanan program, 2024 yılı önseçim takviminin başlamasına sadece bir ay kala yayınlandı.

Tek kadın aday Haley’ye sert eleştiriler

Trump, daha önceki tartışma programları gibi dün akşam da hedef tahtasında değildi. Ancak Chris Christie, moderatörlerin Trump hakkındaki bir sorusu üzerine, sahnedeki üç rakibinin de Trump’ın Amerikan demokrasisine karşı oluşturduğu tehdidi görmezden gelmekle suçladı.

Christie, “Anket sonuçlarının neden böyle olduğunu merak ediyor musunuz? Çünkü bu sahnedeki üç kişi de Trump’ın davranışlarının kabul edilebilir olarak görünmesini istiyor” dedi.

DeSantis ise Trump’a yönelik eleştirisini eski Başkan’ın ileri yaşı ve başkanlığı sırasında tüm önceliklerini gerçekleştirememesiyle sınırlı tuttu.

Ramaswamy ise rakiplerini “Trump’a dalkavukluk etmekle” suçladı ve 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınının “içeriden yapılan bir iş” olduğunu iddia etti.

38 yaşındaki Ramaswamy, Nikki Haley’den Ukrayna’da üç bölgenin adını söylemesini istedi ve üç yaşındaki çocuğunun bile bunu yapabileceğini iddia etti.

Bunun üzerine Christie, Ramaswamy için, “Bildiği tek şey, hayatlarını kamu hizmetine adayan insanları aşağılamak” dedi.

Trump’ı nadiren hedef alan Haley ise eski Başkan’ı Çin’e karşı basit ticaret yaptırımları dışında önlem alamamakla suçladı. Bunun üzerine DeSantis, Haley’i, Çin’le ilişkisi olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Haley’e yönelik saldırıların tartışmanın ilk dakikalarında başlaması ve 20 dakika boyunca devam etmesi, rakiplerinin önseçim yarışında en büyük tehdit olarak Haley’i gördüklerinin açık bir işareti olarak yorumlandı.

Florida Valisi DeSantis ve Ramaswamy, Haley’nin Wall Street’ten ve en az bir büyük Demokrat Partili bağışçıdan aldığı desteği ön plana çıkararak kamu hizmetinden ayrıldıktan sonra Haley’nin büyük servet elde ettiğini söyledi. Milyarder Charles ve David Koch kardeşlerin kurduğu liberteryen muhafazakar siyasi grup Americans for Prosperity, geçen hafta, 2024 seçimlerinde Nikki Haley’i destekleyeceklerini açıklamıştı.

“Rakamlar birbirini tutmuyor. Yolsuzluk yaptığınızı gösteriyor” diyen Ramaswamy, Haley’i faşist olarak niteledi.

Haley, bu eleştirilere, “Bu bağışçıların beni desteklemesini kıskanıyorlar. Keşke bizi destekleselerdi diyorlar” şeklinde yanıt verdi.

Christie ise neden seçim yarışından çekilmeyip Haley’e destek vermediği şeklindeki soruya Haley’ye arka çıkarak yanıt verdi ve “Bu kadın akıllı ve başarılı” diyerek Ramaswamy’den Haley’i aşağılamayı bırakmasını istedi.

Tartışma sırasında gündeme gelen meselelerden biri, Nikki Haley’nin büyük şirketlerin yönetim kurullarında oynadığı rolün ve büyük firmalardan aldığı yüklü bağışların Cumhuriyetçi Parti’nin “işçi sınıfı seçmenleri” tarafından hoş karşılanıp karşılanmayacağı oldu.

DeSantis ve Ramaswamy Haley’e bu açıdan saldırırken DeSantis, bir yandan da göçmenler meselesini gündeme getirerek Haley’nin, “büyük şirketlerin” istediği kadar çok sayıda kaçak göçmenin ülkeye girişine izin vermek istediğini iddia etti.

DeSantis, “Bu ülkede solcu öncelikleri dayatmak için ekonomik güç kullanmak istiyorlar” dedi.

ABD hükümetinin kripto parayı gerçek bir mali enstrüman olarak tam anlamıyla kabul etmemesini eleştiren Ramaswamy ise hükümet denetimlerini azaltmak için bürokratların dörtte üçünün işine son vereceği vaadinde bulundu.

Ramaswamy daha sonraysa çalışma hayatında hem iş dünyası ve hem de hükümet kurumlarında görev yapılmasıyla ilgili sıkı yasaklar getirilmesi gerektiğini savunarak “Kapitalizm ve demokrasi aynı yatağı paylaşmamalı, net bir boşanma olmalı” dedi.

Trans hakları konusunda anlaşmazlık

Adaylar, göçmenlik, ekonomi ve Çin konularında genel olarak aynı görüşleri paylaşsa da trans hakları alanında kutuplaştıkları gözlendi.

Son başkanlık seçiminde ulusal odağın parçası olmayan trans haklarının 2024’teyse Cumhuriyetçi Parti’nin kültürel meselelere giderek daha fazla odaklanmasıyla merkezde yer alacağı düşünülüyor.

Haley, Güney Carolina Valisi olduğu dönemde, umumi tuvalet kullanımının kişinin doğum belgesinde yazan cinsiyetine göre sınırlandırılmasını öngören yasayı desteklemeyi reddetmesini savundu.

DeSantis ise rakiplerine kıyasla trans haklarının üzerine en çok giden kişi olduğunu söyleyerek Haley’e hitaben, “Küçük kızların haklarını ben savundum, siz değil” dedi.

DeSantis ayrıca ailelerin, çocuklarına cinsiyet değişimi için tıbbi tedavi almasına izin vermesini engelleyen yasayı savundu.

Buna karşı çıkan Christie, rakiplerine, muhafazakarların daha çok değil, daha az hükümet müdahalesine inandığını hatırlatarak, “Kongre’deki şu şaklabanların kendilerine bir başkan seçmesi üç hafta aldı. Çocuklarımızın sağlığını bunların eline mi vereceğiz? Bir ebeveyn olarak bu kararı ben veririm” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Trump’a karşı yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarının son tartışmasının kazananları ve kaybedenleri haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’a karşı yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarının son tartışmasının kazananları ve kaybedenleri haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’a karşı yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarının son tartışmasının kazananları ve kaybedenleri haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.