“Trump yeni bir 6 Ocak istiyor”

“Trump yeni bir 6 Ocak istiyor”

ABONE OL
19:23 - 17/03/2024 19:23
“Trump yeni bir 6 Ocak istiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de Kasım ayında yapılacak 2024 başkanlık seçimlerinde karşı karşıya gelmesi beklenen Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi Donald Trump arasında karşılıklı atışma hız kazandı. Trump’ın “seçimi kaybedersem ülke kan gölü ne döner” sözlerine tepki gösteren Biden’ın seçim kampanyası sözcüsü, “Trump yeni bir 6 Ocak istiyor” dedi.

Demokrat Başkan Joe Biden’ın kampanya sözcüsü James Singer Cumartesi akşamı yaptığı yazılı açıklamada, “Amerikan halkı bu Kasım’da Trump’ı seçimde yeniden yenilgiye uğratacak çünkü onun aşırıcılığını, şiddet tutkusunu ve intikama susamışlığını reddetmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump Cumartesi günü Ohio’da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmasının bir bölümünde, ithal edilen araçlara vergi uygulanması ve Amerikan otomobil endüstrisinin yabancı ülkelerle rekabetine dair açıklamalarda bulunurken, “Eğer seçimi kaybedersem bütün ülke kan gölüne döner” demişti.

Seçim kampanyası ekibine bu açıklamasıyla Trump’ın ne demek istediği sorulduğunda, bir New York Times muhabirinin sosyal medya paylaşımına dikkat çekilmiş; paylaşımda “kan gölü” ifadesinin Trump’ın Amerikan otomobil endüstrisi ve ekonomisiyle ilgili tartışmaların yaşandığı sırada kullanıldığı belirtilmişti.

Biden: “Özgürlük saldırı altında”

Başkan Joe Biden Cumartesi akşamı katıldığı bir etkinlikte, o sırada salonda bulunan gazetecilerin aktardığına göre, ülkede özgürlüğün saldırı altında olduğunu söyledi; “2020 seçimiyle ilgili yalanlar ve 6 Ocak başkaldırısının benimsenmesi Amerikan İç Savaşı’ndan bu yana ülkemizde demokrasiye yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor” diye konuştu.

Donald Trump Ohio’daki konuşmasında, “Eğer bu seçimi kazanamazsak bu ülkede bir başka seçim olacağını sanmıyorum” demiş; bir kez daha 2020 seçimlerini hile karıştığı için kaybettiğini iddia etmişti.

Eski Cumhuriyetçi Başkan Trump’ın dört yıldır dile getirdiği bu iddia mahkemelerde kanıtlanamadı.

6 Ocak 2021 Kongre baskını nedeniyle cezaevinde olanlardan övgüyle bahseden Trump, onları “vatanseverler” ve “rehineler” olarak nitelemişti.

6 Ocak Kongre saldırısına katılanlar, Joe Biden’ın kazandığı 2020 seçim sonuçlarını onaylama sürecini engellemeye çalışmıştı.

Biden’ın kampanyasına sadece Şubat ayında 53 milyon dolar bağış

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken, adayların kampanyalarına yapılan bağış miktarları da dikkat çekiyor.

Biden’ın seçim kampanyasının şubat ayında 53 milyon dolar bağış topladığı ve bu rakamla birlikte Biden’ın şubat ayı sonu itibariyle toplam 155 milyon dolarlık bir seçim kampanyası fonuna sahip olduğu belirtiliyor.

Bu rakamın Biden’ın 7 Mart’ta yaptığı Birliğin Durumu konuşmasından sonra yapılan bağışları kapsamadığına dikkat çekiliyor. Biden’ın seçim kampanyasından yapılan açıklamaya göre bu konuşmasından sonraki 24 saat içinde kampanyaya 10 milyon dolar bağış daha yapılmıştı.

Bu miktar ABD’de seçim döneminde bu aşamada Demokrat Partili bir başkan adayının sahip olduğu en fazla miktardaki kampanya fonu olarak değerlendiriliyor. Bu durumun Biden’a Trump karşısında seçim kampanyasına bağış bakımından önemli bir avantaj sağladığı yorumları yapılıyor.

Trump’ın seçim kampanyası ise şubat ayındaki bağış verilerini henüz açıklamadı; ancak Trump 2020 seçimi sürecinde Şubat ayında 86 milyon dolar bağış toplamıştı.

Şubat ayında 15 eyalette birden ön seçimlerin yapıldığı Süper Salı’da önemli oranda destek toplamış olsa da, karşı karşıya olduğu çeşitli davalar sebebiyle ödemeleri de artan Trump’ın daha fazla bağış toplaması gerektiği belirtiliyor.

Donald Trump’ın önümüzdeki haftalarda bağış toplama etkinlikleri için California eyaletini ziyaret etmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen “Trump yeni bir 6 Ocak istiyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Trump yeni bir 6 Ocak istiyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Trump yeni bir 6 Ocak istiyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.