Trump yasağa karşı çıksa da Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcileri TikTok’a karşı oylamaya hazırlanıyor

Trump yasağa karşı çıksa da Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcileri TikTok’a karşı oylamaya hazırlanıyor

ABONE OL
21:44 - 12/03/2024 21:44
Trump yasağa karşı çıksa da Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcileri TikTok’a karşı oylamaya hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, Çinli ByteDance şirketinin TikTok’u satmasını ya da ABD’de yasaklanmasını öngören yasa tasarısını ilerletiyor.

Temsilciler Meclisi yönetimi Çarşamba günü için bir oylama planladı. Kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmayan Cumhuriyetçi bir Kongre çalışanı, oylamanın hala yarın olduğunu ve temsilcilerden tasarıya önemli bir tepki gelmediğini söyledi.

Tasarının oylanması Cumhuriyetçi temsilcilerin, eski Başkan Donald Trump’ın çizgisinden alışılmadık şekilde ayrılması olarak görülüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson geçen hafta yaptığı açıklamada “Bu adım, ekonomimizi ve güvenliğimizi aktif bir şekilde baltalayan en büyük jeopolitik düşmanımız olan Çin’e karşı iki partili önemli bir önlem” demişti.

Trump Pazartesi günü, TikTok’un hala ulusal güvenlik riski oluşturduğuna inandığını ancak son derece popüler olan bu uygulamayı yasaklamaya karşı olduğunu açıkladı.

Trump böyle bir yasağın, 2020 seçimlerini kaybettiği için eleştirmeye devam ettiği rakibi Facebook’un etkisinin büyümesine neden olacağını söyledi.

CNBC kanalına yaptığı açıklamada, “TikTok’ta onu seven pek çok insan var. TikTok’sız çıldıracak pek çok genç çocuk var” diyen Trump, “Facebook’u birçok medya kuruluşuyla birlikte halkın düşmanı olarak görüyorum. Facebook’un ülkemiz için çok kötü olduğunu düşünüyorum, özellikle de seçimler sözkonusu olduğunda” ifadelerini kullandı.

Trump, Başkan Joe Biden’a karşı kaybettiğini hala kabul etmeyi reddettiği 2020 seçimleri sırasında Facebook’un rolünden defalarca şikayet etti.

TikTok’ta seçim kampanyası yapan Biden yasayı imzalamaya hazır

Video paylaşım uygulaması olan TikTok, 2024 başkanlık kampanyasında önemli bir konu olarak ortaya çıktı.

Platformun ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı var ve bunların çoğu gençlerden oluşuyor.

Kasım ayındaki genel seçimler öncesinde her iki parti de bu gençlerin arasındaki seçmenleri kazanmaya çalışıyor.

Genç seçmenler kablolu televizyon gibi geleneksel platformlardan uzaklaştıkça kampanyaların onlara ulaşması da zorlaşıyor.

Biden platformla ilgili kendi ulusal güvenlik endişelerini dile getirmiş, federal cihazlarda yasaklamış ve yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı desteklemiş olmasına rağmen, 2024 başkanlık kampanyası ekibi geçen ay TikTok’a resmen katıldı.

Temsilciler Meclisi, ülke çapında bir yasağa karşı tek yol olarak ByteDance firmasının TikTok’u ve sahip olduğu diğer uygulamaları tasarının yasalaşmasından sonraki altı ay içinde elden çıkarmasını sunuyor.

Yasa ayrıca yürütme organının ulusal güvenliğe tehdit oluşturan diğer uygulamalara erişimi yasaklamasına olanak tanıyan bir süreç yaratıyor.

TikTok, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bu yasa 170 milyon Amerikalı’nın anayasal haklarını çiğneyecek ve 5 milyon küçük işletmeyi büyümek ve istihdam yaratmak için güvendikleri bir platformdan mahrum bırakacak” demişti.

ABD Temsilciler Meclisi, tasarının kabul edilmesi için üyelerin üçte ikisinin “evet” oyu kullanmasını gerektiren bir süreç izleyecek

Tasarının Temsilciler Meclisi oylamasını geçtikten sonra yasalaşabilmesi için en az 60 senatörün desteğine ihtiyacı var. Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, meslektaşlarını tasarıya oy vermeleri için teşvik edeceğini söyledi.

Biden da Kongre’den geçmesi halinde yasayı imzalayacağını söyledi.

Trump da yasaklamaya çalışmıştı

Trump başkanlık döneminde Çin şirketlerince geliştirilen ve sahip olunan mobil uygulamaların ABD’de yayılmasını, ülkenin “ulusal güvenliği, dış politikası ve ekonomisi” için tehdit olarak nitelendiren bir başkanlık kararnamesiyle TikTok’u yasaklamaya çalışmıştı.

Ancak TikTok’un dava açmasının ardından mahkemeler, bu tür eylemlerin ifade özgürlüğü ve yasal süreç haklarını ihlal edeceğini savunarak yasağı engellemişti.

2022’de Biden, TikTok’un federal hükümetin yaklaşık 4 milyon çalışanı tarafından, kolluk kuvvetleri, ulusal güvenlik ve güvenlik araştırması amaçları için sınırlı istisnalar dışında, kurumlarına ait cihazlarda kullanılmasını yasaklamıştı.

ABD istihbarat camiasından Tiktok uyarısı

Hem FBI hem de Federal İletişim Komisyonu, TikTok’un sahibi ByteDance’ın tarama geçmişi, konum ve biyometrik tanımlayıcılar gibi kullanıcı verilerini Çin’in otoriter hükümetiyle paylaşabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak ABD hükümeti de bunun gerçekleştiğine dair bir kanıt sunmadı.

Öte yandan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines bugün, Çin’in 2024 ABD seçimlerini etkilemek için TikTok’u kullanabileceğini söyledi.

Haines, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki oturumda, Çin’in iktidardaki Komünist partisinin seçimleri etkilemek için TikTok’u kullanıp kullanmayacağı sorusuna, “Bunu kullanacaklarını göz ardı edemeyiz” yanıtını verdi.

Soruyu, TikTok’la ilgili yasa tasarısını sunan Demokrat Temsilci Raja Krishnamoorthi sordu.

Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda konuşan FBI Başkanı Christopher Wray de TikTok’un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu yönündeki değerlendirmesini yineledi.

Wray, “Amerikalılar’ın kendilerine Çin hükümetine verilerine erişimi kontrol etme olanağı vermek isteyip istemediklerini sormaları gerekiyor” dedi ve bunun nihayetinde “cihazlarını tehlikeye atabileceğini” uyarısında bulundu.

ABD istihbarat topluluğunun Pazartesi günü yayınlanan 2024 Yıllık Tehdit Değerlendirme raporunda da, Çin hükümetinin propaganda kolu tarafından yönetilen TikTok hesaplarının 2022’deki ABD ara seçim döneminde her iki siyasi partiden adayları hedef aldığı kaydedilmişti.

Tiktok’tan Kongre’ye mektup

Çin’in herhangi bir satışı onaylayıp onaylamayacağı ya da TikTok’un altı ay içinde elden çıkarılıp çıkarılamayacağı belli değil.

TikTok, Pazartesi günü geç saatlerde Reuters haber ajansı tarafından görülen bir mektupla Kongre’ye “Çin hükümetine ait olmadığını veya Çin hükümeti tarafından kontrol edilmediğini” söyledi.

Tiktok mektupta, şirketin satılması halinde başka bir alıcının TikTok’un ABD verilerini korumaya yönelik 1,5 milyar dolarlık çabasını sürdürmeyeceğini savundu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak da Tiktok CEO’su Shou Zi Chew’in bu hafta içinde senatörlerle görüşmek üzere önceden planlanmış bir seyahatle Kongre’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen Trump yasağa karşı çıksa da Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcileri TikTok’a karşı oylamaya hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump yasağa karşı çıksa da Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcileri TikTok’a karşı oylamaya hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump yasağa karşı çıksa da Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcileri TikTok’a karşı oylamaya hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.