Trump Karşıtı Liz Cheney Yenilgi Riskiyle Karşı Karşıya

Trump Karşıtı Liz Cheney Yenilgi Riskiyle Karşı Karşıya

ABONE OL
22:29 - 16/08/2022 22:29
Trump Karşıtı Liz Cheney Yenilgi Riskiyle Karşı Karşıya
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhuriyetçi Parti içinde bir dizi soruşturmayla karşı karşıya olan eski Başkan Donald Trump’a karşı tepkinin sembol isimlerinden Liz Cheney Kongre’deki koltuğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya. Liz Cheney’nin Wyoming eyaletindeki önseçimlerde Trump’ın desteklediği aday karşısında yenilgi alması bekleniyor.

ABD’nin eski başkan yardımcısı Dick Cheney’nin kızı olan 56 yaşındaki Liz Cheney’nin Wyoming eyaletindeki ön seçimde rakibi Trump’ın desteklediği Harriet Hegeman. Son anketlere göre Liz Cheney rakibinin 20 puan gerisinde.

Wyoming eyaleti temsilcisi ve Cheney’nin destekçilerinden olan Landon Brown, “Hala anket verilerinin yanlış olmasını umuyorum. Eğer kaybederse gerçekten çok yazık olacak. Bu durum Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti üzerinde nasıl bir mutlak gücü olduğunu gösteriyor” dedi.

Liz Cheney’nin gözü 2024 başkanlık seçimlerinde

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney’nin ön seçimleri kaybetse de kazansa da 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Donald Trump’a sert eleştirileriyle bilinen Liz Cheney, geçtiğimiz yıl yapılan oylamada Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti merkez karar kurulu liderliğinden ihraç edilmişti.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi (RNC) de geçtiğimiz günlerde Liz Cheney’yi kınama kararı almıştı.

Cumhuriyetçi Liz Cheney 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyonun da başkan yardımcısı.

Dikkatini kampanya yerine 6 Ocak komisyonunun çalışmalarına verdi

Ancak yenilgiden rahatsız olmadığı gözlemlenen Liz Cheney, 6 Ocak Kongre saldırısından bu yana elindeki her kaynağı Trump’ın siyasi kariyerini sonlandırmaya ayırmış durumda.

Temsilciler Meclisi bünyesinde Demokratlar’ın liderliğinde kurulan ve Kongre saldırısını soruşturan komisyonun Cumhuriyetçi başkanı yardımcısı olan Liz Cheney, bu rolüyle komisyona partiler üstü bir güvenilirlik kazandırdı.

Cheney zamanının çoğunu da Wyoming eyaletindeki seçim kampanyası yerine 6 Ocak komisyonunun çalışmalarına ayırdı.

Dick Cheney’den kızına destek

Liz Cheney’nin babası ve George W. Bush döneminin Başkan Yardımcısı Dick Cheney kızının seçim kampanyası için çekilen reklam filminde, “Ulusumuzun 246 yıllık tarihinde cumhuriyetimize yönelik Donald Trump’tan daha büyük bir tehdit teşkil eden bir kişi olmadı” dedi.

Dick Cheney kızı Liz Cheney için, “Donald Trump’ın bir daha asla Oval Ofis’te olmamasını sağlamaya yönelik çabaya liderlik etmekten daha önemli bir işi yok” ifadelerini kullandı.

Alaska’da ön seçimde son durum

Alaska eyaletinde ise Trump’ı zaman zaman eleştiren Kongre üyesi Lisa Murkowski’nin ön seçimi kazanarak koltuğunu koruma ihtimali bulunuyor.

Murkowski Trump için yapılan ikinci azil oylamasında eski başkan aleyhinde oy kullanmıştı.

Lisa Murkowski bu yıl yeniden senatör seçilmek için yarışa giren azil yanlısı tek Cumhuriyetçi senatör.

Murkowski’nin karşısında Trump’ın desteklediği en güçlü isim olan Kelly Tshibaka dahil olmak üzere 18 rakibi var.

Ön seçimler Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içindeki etkisi açısından bir sınav

Wyoming ve Alaska eyaletlerindeki ön seçimler, Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde Trump ve Trump’ın siyaseti açısından bir sınav olacak.

Şimdiye kadar eski Başkan Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin kendi imajı çerçevesinde şekillenmesine yönelik mücadelede baskın olduğu görülüyor.

Trump Arizona’dan Georgia’ya ve Pennsylvania’ya kadar önemli seçim yarışlarında kendisine yakın adayların yer almasını sağladı.

Bu haftaki ön seçimler FBI’ın Trump’ın Florida’daki evinde yaptığı aramadan sekiz gün sonra gerçekleşiyor.

FBI yapılan aramada gizli belgelere el koymuş ve bu belgelerin bazılarının “çok gizli” ibareli olduğu belirtilmişti.

Cumhuriyetçi Parti başlangıçta eski başkana destek vermiş olsa da daha fazla ayrıntı ortaya çıktıkça ve FBI’ya yönelik tehditlerin artmasıyla birlikte farklı tepkiler gelmeye başladı.

6 Ocak Kongre saldırısının ardından yapılan azil oylamasında yedi Cumhuriyetçi senatör ve 10 Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Trump aleyhinde oy kullanmıştı.

10 Temsilciler Meclisi üyesinden ikisi bu yıl içinde Cumhuriyetçi Parti’de yapılan ön seçimleri kazandı. Diğerleriyse ya seçimi kaybetti ya da seçim yarışına girmedi.

VOA tarafından geçilen Trump Karşıtı Liz Cheney Yenilgi Riskiyle Karşı Karşıya haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump Karşıtı Liz Cheney Yenilgi Riskiyle Karşı Karşıya haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump Karşıtı Liz Cheney Yenilgi Riskiyle Karşı Karşıya haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.