Trump Destekçilerinin İşgali Sonrası Kongre Yeniden Toplandı

Trump Destekçilerinin İşgali Sonrası Kongre Yeniden Toplandı

ABONE OL
11:31 - 07/01/2021 11:31
Trump Destekçilerinin İşgali Sonrası Kongre Yeniden Toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kongre üyeleri 3 Kasım’da yapılan seçimlerin Seçiciler Kurulu sonucunu onaylamak için düzenlenen oturumu, Kongre binasına göstericilerin girmesi nedeniyle ara verilmesinin ardından, yeniden başlattı.

Başkan Yardımcısı Mike Pence seçilmiş başkan Joe Biden’ın başkanlığının onaylanacağı oturumu başlatırken yaptığı konuşmada, “Bugün ABD Kongresi’nin karanlık bir günüydü. Ancak başkent polisinin, federal, eyalet ve yerel güvenlik birimlerinin yoğun çabası sayesinde şiddet bertaraf edildi. Kongre güvenlik altına alındı. Burada yaşanan şiddeti en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu kutsal koridorlarda yaşanan can kaybının da Kongre’yi savunurken yaralananların da yasını tutuyoruz. Bugün başkentimizi savunduk. Bu tarihi mekanı korumak için görev yerlerinden ayrılmayan kadın ve erkeklere her zaman minnettar kalacağız. Bugün başkenti kaosa sürükleyenler, siz kazanmadınız. Şiddet asla kazanmaz. Özgürlük kazanır. Burası hala halkın meclisi. Burada yeniden toplandığımız sırada dünya demokrasimizin direncine ve gücüne bir kez daha tanık olacak” sözlerini kullandı.

McConnell: ”Başarısız bir başkaldırı”

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ise “2020 seçimlerinin kazananını onaylayacağız” dedi ve Trump destekçilerinin eylemini “başarısız bir başkaldırı” olarak değerlendirdi. Pence gibi Cumhuriyetçi Partili olan McConnell, “Suç içeren davranışlar hiçbir zaman Kongre’ye hakim olamaz” dedi.

“Çeteler, haydutlar ve tehditler bizi bu salondan uzak tutamaz” diyen McConnell, ABD halkının ve Senatosu’nun sindirilemeyeceğini söyledi.

McConnell, “Bu akşamüstü Kongre Amerikan halkının iradesini onurlandırma ve Seçiciler Kurulu oylarını sayma sürecine başladı. Bu kutsal görevi iki yüzyıldan uzun süredir her dört yılda bir yerine getirdik. Ülkemiz savaşta da olsa barışta da demokrasimizin saati devam eden silahlı başkaldırı ve iç savaş döneminde bile hep çalıştı. ABD ve Amerikan Kongresi bugün gördüğümüz sorunlu kalabalıktan çok daha büyük tehditlerle yüzleşti. Bugüne kadar bizi engelleyemediler, bundan sonra da engelleyemeyecekler” diye konuştu.

Schumer: ”Başkan’ın olaylarda büyük sorumluluğu var”

Senato’daki Demokratların lideri Chuck Schumer ise kendisine sadık bir çetenin Kongre’yi yağmalamasında Başkan Donald Trump’ın büyük sorumluluğu olduğunu kaydetti. Schumer 6 Ocak 2021 tarihinin demokrasi üzerinde bir leke olarak kalacağını belirtti. Schumer, gün içinde yaşananları, eski başkanlardan Franklin Roosevelt’in İkinci Dünya Savaşı başlangıcında Japonların Pearl Harbor limanını bombalamasının ardından yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak “onursuzluk günü” olarak tanımladı. Olayların kendiliğinden gelişmediğini belirten Schumer, “Başkan’ın desteklediği komplo teorileri, bu çeteleri motive etti, onları başkente getirdi” diye konuştu. Schumer, göstericilerin yasaların gerektirdiği en sert cezalara çarptırılması gerektiğini kaydetti.

Kongre binasının Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından işgal edilmesinin ardından Kongre’nin seçilmiş başkan Demokrat Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için yarım kalan oturumunu devam ettirmesi kararını Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi açıklamıştı.

Pelosi Kongre üyelerine hitaben yazdığı mektupta ‘‘Bugün demokrasimize karşı utanç verici bir saldırı yapıldı. Bu saldırı yönetimin en üst kademesi tarafından kışkırtıldı. Ancak bu yine de Joe Biden’ın seçilmesini onaylama sorumluluğundan bizi alıkoyamaz’’ demişti.

Pelosi bu gece Kongre’nin göstericilerden temizlenmesinin ardından sürece devam etme kararının Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, Demokrat Parti’nin liderlerinden Jim Clyburn, Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Başkan Yardımcısı’yla yapılan görüşmelerin ardından alındığını kaydetmişti.

Pelosi, ‘‘Gece belki uzun olacak ama gündemimizin kısa olmasını ve hedefimize ulaşmayı umuyoruz’’ sözlerini kullanmıştı.

Pelosi mektubunda, ‘‘Bugün Seçiciler Kurulu’na yapılan kötü niyetli itirazlara rağmen hepimiz biliyoruz ki tarihin olumlu bir parçası olacağız. En üst kademeden teşvik edilen böylesine utanç verici bir tablo dünyanın gözleri önünde yaşanmışken, biz tarihin bir parçası olacağız’’ demişti.

Pelosi, Kongre üyelerinden polis aksini belirtmedikçe binayı terk etmemelerini istemişti.

Seçiciler Kurulu’nun Joe Biden’ın galibiyetini resmi olarak 14 Aralık’ta onaylamasının ardından, Kongre’de bugün yapılan onaylama sembolik nitelikte.

VOA tarafından geçilen Trump Destekçilerinin İşgali Sonrası Kongre Yeniden Toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump Destekçilerinin İşgali Sonrası Kongre Yeniden Toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump Destekçilerinin İşgali Sonrası Kongre Yeniden Toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.