“Trump Aşırı Sağcı Grupları Kışkırttı”

“Trump Aşırı Sağcı Grupları Kışkırttı”

ABONE OL
22:24 - 12/07/2022 22:24
“Trump Aşırı Sağcı Grupları Kışkırttı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Kongresi’nin Trump destekçileri tarafından basıldığı 6 Ocak saldırısını soruşturan komisyonun bugünkü oturumunun odağı, aşırı sağcı grupların süreçteki rolü ve bu gruplarla Trump’ın yakın çevresi arasındaki ilişkiydi.

Yedinci oturumda, şiddete başvuran aşırı sağcı grupların Donald Trump’ın başkent Washington’da yapılan büyük mitinge gelmeleri çağrısına nasıl yanıt verdiği ve bu grupların 6 Ocak Kongre saldırısına giden süreçte Beyaz Saray’da kendilerine yakın isimlerle koordine halinde olup olmadıkları üzerinde duruldu.

“Oy makinelerine el konulmasını gündeme getirdiler”

Oturumda 18 Aralık 2020 günü Beyaz Saray’da Trump’ın eski avukatları Rudy Giuliani ve Sidney Powell’ın yanı sıra eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in katıldığı toplantıda konuşulanlar öne çıktı.

Bu isimlerin toplantıda seçim sonuçlarının geçersiz kılınmasına yönelik bazı fikirleri gündeme getirdikleri belirtildi. Oturumda ifadesinden bir bölüm dinletilen dönemin adalet bakanı William Barr’ın iddiasına göre gündeme getirilen bu fikirler arasında seçimden sonra oy makinelerine el konulması da vardı.

Bu toplantıdan birkaç gün önce 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu seçimi Biden’ın kazandığını doğrulamak üzere toplanmış ve aralarında o dönem Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri olan Mitch McConnell’ın da olduğu Cumhuriyetçiler seçimin artık sona erdiğini belirten açıklamalar yapmıştı.

Ancak Trump’ın buna rağmen iddialarını paylaşmaya devam ettiği ve aşırı sağcı grupları sosyal medya paylaşımlarıyla kışkırttığı savunuldu.

Trump: “Orada olun, vahşi olacak”

Bu bağlamda oturumda Trump’ın destekçilerini bu toplantıdan bir gün sonra yani 19 Aralık’ta başkent Washington’a “büyük protesto” için Twitter’dan davet ettiği hatırlatıldı.

Seçimi kaybetmesinin imkansız olduğunu iddia eden Trump’ın bu paylaşımda taraftarlarına “Orada olun, vahşi olacak” çağrısında bulunduğu anımsatılarak eski başkanın destekçilerini kışkırttığı üzerinde duruldu. Bu çağrıdan sonra Trump’a yakın isimlerin çeşitli medya ve sosyal medya platformları üzerinden destekçilerine şiddete başvurmaları imasında bulunan çağrılar yaptıkları ifade edildi.

Eski Twitter çalışanının ifadesi dinletildi

6 Ocak komisyonunda bulunan ve aşırı sağcı gruplar üzerine eğilen Demokrat Kongre üye Jamie Raskin, Trump’ın Biden’la ilk başkanlık tartışması sırasında Proud Boys grubunu doğrudan kınamak yerine grup üyelerine “Geri durun ve hazırda bekleyin” çağrısında bulunduğunun altı çizildi.

Proud Boys grubu Trump’ın bu çağrısından sonra üye sayısının arttığını belirtmişti.

Oturumda eski bir Twitter çalışanının ifadesi de bu kişinin sesi değiştirilerek dinletildi.Eski Twitter çalışanı eski Başkan Trump’ın bu platformdan doğrudan aşırı sağcı gruplara çağrıda bulunması ve bu gruplara talimat vermesi konusunda endişelerin olduğunu anlattı.

“Trump yenilgiyi kabul etmesi çağrılarını reddetti”

Oturumda geçtiğimiz hafta Cuma günü kapalı kapılar ardında ifade veren eski Beyaz Saray avukatı Par Cipollone’nin ifadesinden bazı bölümler yayınlandı.

Eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows’un asistanı Cassidy Hutchinson Haziran ayında komisyona canlı yayında yemin ederek verdiği ifadede, Trump’ın bilerek silahlı destekçilerini 6 Ocak’ta Kongre’ye gönderdiğini ve olaylar çıkmaya başladığında da müdahale etmeyi reddettiğini iddia etmişti.

Trump bu iddiaları yalanlamış ve Hutchinson için de “sahtekar” ifadesini kullanmıştı.

Dönemin Beyaz Saray avukatı Pat Cipollone ise Cuma günü komisyona verdiği ifadede Hutchinson’ın ifadeleriyle ters düşen şeyler söylemedi.

Cipollone, Trump ve avukatı Rudy Giuliani’nin seçimde usulsüzlük yapıldığı iddialarını gündeme getirdiklerinde ısrarla buna yönelik kanıtların nerede olduğunu sorduklarını ancak kanıt olmadığı için de Trump’a seçimde yenilgiyi kabul etmesi yönünde çağrıda bulunduklarını ancak Trump’ın bunu reddettiğini anlattı.

İsyana teşvik suçlaması

6 Ocak günü Kongre binasına saldıranlar arasında bulunan Proud Boys ve Oath Keepers gruplarının üyeleri isyana teşvik suçlamalarıyla karşı karşıya.

Proud Boys ve Oath Keepers üyeleri dahil olmak üzere yaklaşık 800 kişi Kongre saldırısında rol oynamakla suçlandı.

2024’te yeniden aday olabileceği konusunda imalarda bulunan Trump ve Kongre’deki destekçileri 6 Ocak Komisyonu’nun soruşturmasını siyasi bir cadı avı olduğunu iddia ediyor.

Soruşturmaya destek verenlerse 6 Ocak’ta demokrasiye yönelik şiddet içeren tehdidin soruşturulması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu hafta Perşembe günü 6 Ocak Komisyonu’nun bir oturum daha düzenlemesi bekleniyordu. Ancak akşam saatlerinde televizyonların en çok izlendiği zaman diliminde yayınlanması planlanan oturum şimdilik rafa kaldırıldı.

VOA tarafından geçilen “Trump Aşırı Sağcı Grupları Kışkırttı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Trump Aşırı Sağcı Grupları Kışkırttı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Trump Aşırı Sağcı Grupları Kışkırttı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.