“Trump aday olmasa aday olur muydum emin değilim”

“Trump aday olmasa aday olur muydum emin değilim”

ABONE OL
10:33 - 07/12/2023 10:33
“Trump aday olmasa aday olur muydum emin değilim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de 2024 başkanlık seçimi yaklaşırken, Demokrat Parti’den aday olan şu anki başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti’den aday olan eski Başkan Donald Trump’ın birbirleri üzerinden verdikleri mesajlar hız kazandı.

Massachusetts eyaletinin Boston kentinde düzenlenen bir kampanya etkinliğinde konuşan Başkan Biden bir gazetecinin sorusu üzerine, Trump aday olmasaydı kendisinin aday olma kararı almamış olabileceği imasında bulundu.

ABD basını ve uluslararası haber ajanslarının aktardığına göre, Boston’daki kampanya etkinliğinde konuşan Biden, 2024 seçimlerinde “demokrasinin daha büyük riskle” karşı karşıya olduğu ve eski Başkan Trump ve ona yakın isimlerin “demokratik kurumları yok etmek” istediği uyarısını yaptı.

ABD Başkanı basına kapalı gerçekleşen etkinlikte, “Trump aday olmasa ben aday olur muydum emin değilim. Onun kazanmasına izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Kampanya etkinliğinin ardından bir gazetecinin Trump aday olmasaydı aday olup olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan

Joe Biden biraz daha farklı ifadeler kullandı; “Öyle sanırım. Ama bakın, aday oluyor ve ben de aday olmak zorundayım” diye konuştu.

Biden 2020 seçimi kampanyası sırasında da sık sık seçimde aday olma kararında, dönemin başkanı Donald Trump’ın 2017’de Charlottesville’de beyazların üstünlüğünü savunan grupların protestosu ve yaşanan gerilim sırasındaki yaklaşımının etkili olduğunu dile getirmişti.

Kaybettiği 2020 başkanlık seçiminin sonuçlarını değiştirmeye çalıştığı iddiasıyla açılan davayla karşı karşıya olan Donald Trump ise dün akşam muhafazakar Fox News kanalının Iowa’da düzenlendiği yayına katıldı.

Donald Trump, “zehir” olarak nitelediği rakiplerini “hedef alma” konusuna değindi ve başkanlık seçimini kazanması halinde, siyasi olduğunu iddia ettiği davalar sebebiyle intikam alacağı imasında bulundu.

Trump’a uzun süredir destek verdiği bilinen ve danışmanlık da yapan sunucu Sean Hannity, Trump’a başkan olması halinde herhangi birine karşı intikam amacıyla gücünü kötüye kullanmama sözü verip vermediğini sorusunu yöneltti.

Eski ABD Başkanı, “Diktatör olmayacaksınız değil mi diye soruyor. İlk gün hariç. Sınırı kapatıyoruz ve petrol çıkarıyoruz. Ondan sonra diktatör değilim” ifadelerini kullandı.

Donald Trump, başkan seçilmesi halinde “hükümeti birilerinin peşine düşmek amacıyla kullanmak üzere yasaları çiğneme planı olup olmadığı” yönündeki soruya net bir cevap vermektense kaçındı; “Şu anda kullandıkları gibi mi?” diye sordu.

Biden’ın seçim kampanyasından Trump’ın açıklamasına yönelik tepki gecikmedi. Kampanya tarafından “Donald Trump: İlk Gün Diktatörü” başlıklı bir e-mail paylaşıldı.

Trump’a, Joe Biden’ın ‘Trump aday olmasa ben aday olur muydum emin değilim’ sözlerine yorumu da soruldu.

Eski Başkan, “Sanırım birileri ona bir konuşma notu vermiş. Bunun kulağa iyi geleceğini düşünmüşler. Trump’a karşı yarışmak istediklerini söylüyorlar. 2016’da iyi iş çıkardık, 2020’de daha da iyisini yaptık” yanıtını verdi.

Trump’ın Fox News’taki yayını, Alabama’da bu akşam yapılacak Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarının katılacağı televizyon tartışması öncesine rastladı.

Televizyon tartışmasına katılması beklenmeyen Trump’ın bunun yerine Florida’da bir bağış toplama etkinliğine katılması planlanıyor.

Trump’a yakın danışman: “Medyadaki işbirlikçileri de bulacağız”

Eski Başkan Donald Trump döneminde Adalet Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nda görev yapan eski danışman Kash Patel’in Steve Bannon’ın programında yaptığı açıklamalarsa tartışmaya yol açtı.

2020’deki başkanlık seçimlerine değinen Patel, Trump’ın seçimi kazanması halinde, “yalnızca hükümet değil medyadaki işbirlikçileri de bulacaklarını” iddia etti.

Trump’ın kampanyası mesafe koydu

Trump’ın seçim kampanyası ise Patel’in sözleriyle arasına mesafe koyarak bu tür açıklamaların kendileriyle bir ilgisinin olmadığını savundu; Trump’ın Patel’in söz ettiği gibi planları değerlendirip değerlendirmediği konusundaki sorulara yanıt vermedi.

Trump ve ona yakın isimler, mahkemelerin bu yönde delil olmadığı kararına varmış olmasına rağmen, seçimlerde hile yapıldığını ileri sürmüş ve 6 Ocak 2021’de Trump destekçileri Biden’ın seçim zaferinin onaylanacağı oturumun yapılacağı sırada Kongre’yi basmıştı.

VOA tarafından geçilen “Trump aday olmasa aday olur muydum emin değilim” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Trump aday olmasa aday olur muydum emin değilim” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Trump aday olmasa aday olur muydum emin değilim” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.