“Trump 2020 seçim sonucunu değiştirme suçlamalarından muaf tutulamaz”

“Trump 2020 seçim sonucunu değiştirme suçlamalarından muaf tutulamaz”

ABONE OL
23:31 - 06/02/2024 23:31
“Trump 2020 seçim sonucunu değiştirme suçlamalarından muaf tutulamaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkent Washington’daki federal temyiz mahkemesi Salı günü, eski Başkan Donald Trump’ın 2020 seçim yenilgisini tersine çevirmek için komplo kurduğu suçlamalarına karşı dokunulmazlığı olmadığına hükmetti. Mahkemenin kararı Trump’ı, benzeri görülmemiş bir ceza davasına bir adım daha yaklaştırdı.

Temyiz Mahkemesi’nin üç yargıçtan oluşan heyeti, Trump’ın, iddiaların başkan olarak resmi sorumluluklarıyla ilgili olduğu için yargılanamayacağı iddiasını reddetti.

Oybirliğiyle karar veren mahkeme heyeti, karar metninde, “Bu ceza davasının amacı doğrultusunda, eski Başkan Trump, diğer ceza sanıklarının sahip olduğu tüm savunmalara sahip, sıradan vatandaş Trump haline gelmiştir” ifadesine yer verdi.

Mahkeme, “Ancak Başkan olarak görev yaptığı sırada kendisini korumuş olabilecek herhangi bir yürütme dokunulmazlığı, artık Trump’ı bu kovuşturmaya karşı korumamaktadır” dedi.

Heyet, “Başkanlık makamının, o makamı daha önce işgal etmiş olan kişileri bundan sonra her zaman için hukukun üstünde tuttuğunu kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, kararında, Trump’a bu davada dokunulmazlık verilmesinin başkanlara “yürütme gücünün en temel denetimi olan seçim sonuçlarının tanınması ve uygulanmasını etkisiz hale getirecek suçlar işleme konusunda sınırsız yetki” vereceğini yazdı.

Trump’ın temyize götürmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan karar, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için ön sıralardaki yerini pekiştiren eski Başkan’ın, ABD demokrasisini ve yetki devrini baltaladığı suçlamasıyla yargılanmaktan kaçınma çabasını boşa çıkarıyor.

Dava, Trump’a ABD Anayasa Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulunabilmesi için zaman tanımak amacıyla en erken 12 Şubat’a kadar bekletilecek.

Trump’ın avukatları, eski başkanların geniş kapsamlı yasal korumalara sahip olduğunu ve Temsilciler Meclisi tarafından görevden azledilmedikçe ve Senato tarafından görevden alınmadıkça resmi eylemleri nedeniyle cezai kovuşturmaya uğrayamayacaklarını savunuyor.

Trump hakkında Temsilciler Meclisi’nde iki kez görevden azil kararı çıkmış, ancak Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer, Trump’ın aklanması için yeterli oy çoğunluğunu sağlamıştı.

Trump dokunulmazlık iddiasını kampanya sürecinde ve sosyal medyada defalarca dile getirmiş ve 18 Ocak’ta yaptığı bir sosyal medya paylaşımında “TÜM BAŞKANLAR EKSİKSİZ VE KAPSAMLI BAŞKANLIK DOKUNULMAZLIĞINA SAHİP OLMALIDIR, YOKSA BİRLEŞİK DEVLETLER BAŞKANININ YETKİSİ VE KARARLILIĞI SONSUZA KADAR ORTADAN KALKAR” demişti.

Trump, konuya ilişkin açıklama talebine henüz yanıt vermedi.

Özel yetkili savcı Jack Smith tarafından hazırlanan iddianamede Trump, seçim sonuçlarının onaylanmasını engellemek amacıyla eyalet milletvekillerine, Adalet Bakanlığı yetkililerine ve dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’e baskı yapmak için asılsız seçmen sahtekarlığı iddialarını kullanmakla suçlanıyor. Bu dava Trump’ın karşı karşıya olduğu dört ceza davası arasında ve 2020 seçimlerine müdahale iddiasında bulunan iki davadan biri.

Dokunulmazlık argümanı daha önce Aralık ayında ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan tarafından reddedilmiş ve Trump’ın temyize gitmesine yol açmıştı.

Trump’ın 2024 başkanlık seçimini kazanması durumunda kendisi hakkında af kararı çıkarması ya da Adalet Bakanlığı’na davayı kapatması için talimat vermesi olasılığı bulunuyor.

VOA tarafından geçilen “Trump 2020 seçim sonucunu değiştirme suçlamalarından muaf tutulamaz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Trump 2020 seçim sonucunu değiştirme suçlamalarından muaf tutulamaz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Trump 2020 seçim sonucunu değiştirme suçlamalarından muaf tutulamaz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.