TIR Şoförleri İran Sınırında Mahsur Kaldı

TIR Şoförleri İran Sınırında Mahsur Kaldı

ABONE OL
05:10 - 21/04/2020 05:10
TIR Şoförleri İran Sınırında Mahsur Kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DİYARBAKIR — 

Türkiye’den Orta Asya ülkelerine yük götüren yüzlerce TIR şoförü, Türkiye-İran sınırı kapatılınca mahsur kaldı. Yaklaşık 20 gündür tampon bölgede bekleyen şoförler hem sağlıklarından hem de güvenliklerinden endişe ediyor.

Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Türkiye-İran sınırı geçişlere kapatılınca, Orta Asya’ya yük taşıyan TIR şoförleri Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden İran’a gitmeye başladı. Ancak dönüş yolunda şoförler Gürbulak sınır kapısından Türkiye’ye geçmek istedi. Ancak sınır kapısı kapandığı için yaklaşık 400 TIR Türkiye-İran arasındaki bir bölgede beklemeye başladı.

Şoförlerin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. VOA Türkçe’nin telefonla ulaştığı şoförler tepkiliydi. Şoförlerden Cumali Doğar hem sağlık hem güvenlik endişesi taşıdıklarını söyledi. Doğar, gece hırsızlara karşı nöbet tuttuklarını belirterek, “Biz de Türkiye’ye neden alınmadığımızı bilmiyoruz. Gümrük Müdürlüğü’nü arıyoruz ‘Bilgimiz yok’ diyorlar. Ticaret Bakanlığı’nı arıyoruz ‘Vali kapatmış’ diyor. Herkes topu Vali’ye atıyor. Valiliğin açıklaması da ‘Siz İran’dan Türkiye’ye geçiş olmadığını bilmiyor musunuz? Gıda maddesi nakliyesi ve ticaret olmayacak niye gittiniz?’ diyorlar. Biz geldik buraya, kapı kapandı. Daha önce günde 15-20 araç alınıyordu. Şimdi araba çoğalınca kapıyı kapattılar. Burada perişanız. Bir tane tuvalet var, çöldeyiz. Yemek-içmek yok, suyumuz yok. Hepsini geçtik, karanlık çökmesini istemiyoruz. Hırsızlar geliyor, bize bıçak çekiyor, silah çekiyor, çadırlarımızı yırtıyor, mallarımızı çalıyorlar. Herkes bir şeyler yüklemiş karpuz, fındık, badem yükleyen var. Bunlar pahalı mallardır. Çadırları yırtıp torba torba götürüyorlar. Biz bir şey dediğimiz zaman bıçakla bize saldırıyorlar, sabahlara kadar uyumuyoruz” dedi.

Doğar, bir an önce Türkiye’ye alınma çağrısı yaparak, “Ya bizi alsınlar ya da bizi vatandaşlıktan atsınlar. Biz İran vatandaşı olacağız, bu kadar öfkeliyiz. Biz Azerbaycan’dan buraya giriş yaptık, oradan izin veriliyordu. Bize girmeyin diye bir şey de söylemediler. Geldiğimiz yoldan da geri dönemiyoruz İran’dan girdiğimiz için Gürcistan almıyor. Burada kendimizi muhafaza edemiyoruz, banyomuz yok, tuvalet yok. Tuvalete gidecek suyumuz yok. Biz burada çok sefil durumdayız. Birilerini ekmek almaya gönderiyoruz. Türk parası ile 1 lira olan ekmeği bize 5 liraya getiriyorlar. O ekmek nereden geliyor hangi şartlardan geliyor onu da bilmiyoruz” diye konuştu.

Sınırda bekleyen şoförler arasında Antalya’dan giden Ruhi Cengiz de var.Özbekistan’a gitmek üzere yola çıkan Cengiz, sınırlar kapanınca İran’da kaldı. VOA Türkçe’ye konuşan Cengiz, yüklerini trenle gönderdiklerini belirterek, “Azerbaycan’a döndük, yükleri trenle gönderdik. Bize İran’a geçmemizi söylediler. İran’a geçtik fakat kapı kapandığı için gidemedik” şeklinde konuştu.

Cengiz, hırsızlar yüzünden gece uyuyamadıklarını ifade ederek, ‘‘Burada durumumuz iyi değil, gündüz uyuyoruz, gece hırsız kovalıyoruz. Hepsi bıçaklı, arabaları kesiyorlar, çadırları kesiyorlar. Ceviz olan var, fıstık olan var. Ben şu anda 4 bin lira zarardayım. Bir yere kıpırdayamıyorum, mahsur durumdayız. Paramız kalmadığı için bir yere kıpırdama şansımız yok. Buraya geldik suç mu işledik? Kimse bize Türkiye’ye giremeyeceğimiz söylemedi. Türkiye’ye girelim, buradaki pisliklerden kurtulalım. Biz de burada risk altındayız. Şu anda bir şey yok ama risk var. Korkudan çarşıya gidemiyoruz, sadece gidip ekmek alıp geri geliyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.