TİP Hatay’da Gökhan Zan’ı aday gösterdi; CHP Lütfü Savaş’tan vazgeçmiş değil

TİP Hatay’da Gökhan Zan’ı aday gösterdi; CHP Lütfü Savaş’tan vazgeçmiş değil

ABONE OL
23:11 - 12/02/2024 23:11
TİP Hatay’da Gökhan Zan’ı aday gösterdi; CHP Lütfü Savaş’tan vazgeçmiş değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

14 Mayıs 2023’teki seçimlerin en sürpriz sonuçlarından biri, 49 ilde seçime katılan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) beklentilerin ötesinde yüzde 1,72 oy oranına ulaşmasıydı.

2017 yılında yeniden kurulduktan sonra ilk kez kendi adıyla Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alarak seçimlere giren parti, İstanbul’da yüzde 4,02 oy oranıyla 3 milletvekili, Hatay’da yüzde 8,56 oy oranıyla bir milletvekili çıkarırken, yüzde 5 oya ulaştığı İzmir’de milletvekilliğini kıl payı kaçırdı.

31 Mart’taki yerel seçimlerde TİP’in odağına aldığı illerin başında 6 Şubat depreminde çok büyük faaliyet yürüttüğü Hatay geliyor.

Neden Gökhan Zan tercih edildi?

Genel seçimlerde Hatay’dan milletvekili seçilen Gezi davası hükümlüsü Can Atalay’ın TBMM’ye girmesi için TİP lideri Erkan Baş Ankara’ya “özgürlük yürüyüşü” yapmıştı. Buna rağmen Hatay’dan dördüncü milletvekillerinin vekilliğinin düşürülmesine engel olamayan TİP, uzun zamandır sürdürdüğü başkan arayışına dün son verdi.

Parti Meclisi aslında ilde kurduğu ittifakların taraflarının da tercihi olan Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın’ın aday olmasından yanaydı. Ancak Açıkalın’ın daha önce CHP’den aday adaylık başvurusunun bulunması üzerine, daha önce İyi Parti’den milletvekili adayı olan eski milli futbolcu Gökhan Zan isminde karar kılındı.

Kadıgil: “Biz Hatay halkının isyanını duyduk”

TİP Genel Başkanı Ekran Baş’ın yurtdışında olduğu için katılmadığı basın toplantısında İstanbul milletvekili Ahmet Şık ve eski Hatay milletvekili Barış Atay ile birlikte yer alan Sera Kadıgil, Lütfü Savaş tercihinden vazgeçmeyerek Hatay’da birçok çevrenin tepkisini çeken CHP’nin kendilerine buna mecbur ettiği imasında bulundu.

Kadıgil, “Biz Hatay halkının sesini duyduk. Biz Hataylılar’ın yükselen çığlığını duyduk. Biz öksüz, yetim, kimsesiz bırakılan bunun üzerine bir de seçeneksiz bırakılmaya çalışılan Hatay halkının isyanını duyduk. Bu isyan Hatay halkının kendi içinde oluşturduğu ittifak ‘Biz bu iki seçeneğin arasına sıkışmak istemiyoruz. Bize bir seçenek sun Türkiye İşçi Partisi’ diye, sırtımıza bir görev yükledi. Biz bu sesi sizlerle buluşturmak için buradayız” diyerek 6 Şubat depreminde hükümet yetkililerine “Bizi ölüme terk ettiniz” diyerek isyan eden Gökhan Zan’ın adayları olduğunu ilan etti.

Gökhan Zan’dan CHP ve Lütfü Savaş’a çağrı: “Çekin ya da çekilin”

Gökhan Zan ise Savaş’ın adaylığının halka danışılmadan alındığını söyledi. Zan, CHP’nin Savaş’ı adaylıktan çekmesi ya da Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’nın çekilmesi halinde, kendisinin de büyükşehir belediye başkanlığı adaylığından vazgeçebileceğini belirtti.

Zan, “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı bu felaketin sorumluları arasında. Kendisi bu sorumluluğunu kabul edip geri çekilmek yerine partisi tarafından yeniden aday gösterilmiştir. Bu adaylık kente, Hatay halkına danışılmadan kararlaştırılmıştır. Buradan iki çağrı yapıyorum, ilki Sayın Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerine; deprem suçlarına adı karışmış birini yeniden aday göstermeniz kabul edilemez. İkinci çağrım ise sayın Lütfi Savaş’adır; çekilin ve Hatay İttifakı etrafında birleşelim. Lütfen bu çağrımızı da duyun” diye konuştu.

Sera Kadıgil de açık bir şekilde CHP’nin Hatay halkının sesini duyması halinde “üzerlerine düşeni yapmaya hazır” olduklarını belirterek Zan’ı çekebilecekleri mesajını verdi.

Barış Atay: “Biz isimler üzerinden siyaset yapmıyoruz, Gökhan Zan arkadaşımızın elini taşın altına koyması gerektiğini düşündük”

Uzun zamandır hem Hatay’da hem de sosyal medyada birçok çevre, Barış Atay’ın aday olmasını dillendiriyordu.

VOA Türkçe’nin sorusu üzerine eski Hatay milletvekili neden aday olmadığını, “Türkiye İşçi Partisi siyasal konjonktüre göre siyaset yapmıyor. Biz isimler üzerinden siyaset yapmayız. Parti üyesi arkadaşlarımızdan il ve ilçe teşkilatındaki yöneticilere, milletvekilinden olası belediye başkanlarına kadar herkesin Türkiye İşçi Parti statüsü aynı derecededir. Ben bana verilen görevi uzun süre yerine getirmeye çalıştım elimden geldiğince. Şu an Gökhan Zan arkadaşımız elini taşın altına koyması gerektiğini düşündük. Bu görevi layıkıyla yerine getireceğine inanmasak zaten burada bir kolektif çaba söz konusu olmazdı” sözleriyle yanıtladı.

Haluk Levent, CHP’ye “hayır” dedi, Hatay Baro Başkanı’nın adaylığı gündemde

TİP’in çıkışı sonrası CHP’nin sanatçı Haluk Levent’e adaylık teklif ettiği kamuoyuna yansıdı.

Ancak başta Hatay olmak üzere deprem sonrası bölgede büyük uğraş veren Ahbap Derneği Başkanı Levent, “Siyasi bir kimliğe giremem” diyerek bu teklifi reddettiğini duyurdu.

CHP’nin üst kurulları olan Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi’nin Hatay adaylığını yeniden görüşeceği, Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın’ın da değerlendirilebileceği belirtiliyordu.

Deniz Yücel’in “kurumsal teklif yok” sözlerine Haluk Levent’ten jet yanıt: “Sözlü yapıldı, üst düzeyden yapıldı”

Ancak akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Lütfü Savaş’ın geri çekilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Haluk Levent’e yapılan teklif konusunda ise değerlendirmelerde bulunan Yücel, “Böyle bir kurumsal teklif yok. Olsa CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü olarak bu durumdan haberdar olmam gerekirdi” ifadelerini kullandı.

Yücel’in açıklamaları sonrası X hesabından yeni bir açıklama yapan Haluk Levent, “Ben zaten yazılı bir resmi teklif geldi demedim. Sözlü yapıldı. Üst düzeyden yapıldı. 3 kez arandım. Konuştuk. Hatta ‘Lütfen bu konuşmalar aramızda kalsın’ dedi. Keşke bu tartışmaların içinde olmasaydım” sözleriyle Deniz Yücel’e yanıt verdi.

Siyasi partilerin aday listelerini 20 Şubat’a kadar İl Seçim Kurulları’na verilmesi gerekiyor.

VOA tarafından geçilen TİP Hatay’da Gökhan Zan’ı aday gösterdi; CHP Lütfü Savaş’tan vazgeçmiş değil haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TİP Hatay’da Gökhan Zan’ı aday gösterdi; CHP Lütfü Savaş’tan vazgeçmiş değil haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TİP Hatay’da Gökhan Zan’ı aday gösterdi; CHP Lütfü Savaş’tan vazgeçmiş değil haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.