“Terörsüz Türkiye çabalarında yeni bir safhaya geçilmiştir” 

“Terörsüz Türkiye çabalarında yeni bir safhaya geçilmiştir” 

ABONE OL
01:01 - 01/03/2025 01:01
“Terörsüz Türkiye çabalarında yeni bir safhaya geçilmiştir” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yaptığı silah bırakma ve örgütü feshetme çağrısının yankıları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Öcalan’ın çağrısından bir gün sonra ilk kez konuyla ilgili değerlendirme yaptı.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Erdoğan, “Terörsüz Türkiye çabalarında dün itibarıyla artık yeni bir safhaya geçilmiştir. Önümüzde bin yıllık kardeşliğimizin arasına örülen terör duvarının yıkılması hedefine giden yolda tarihi bir adım atma fırsatı vardır” dedi.

Provokasyon uyarısı

“Kimsenin kendini öteki olarak hissetmediği, kuşatıcı ve kucaklayıcı bir iklimi ülkemizde tesis ve tahkim etmek milletimize karşı asli görevimizdir” diyen Erdoğan, “Bu süreçte gelebilecek her türlü provokasyona karşı en üst seviyede dikkat sergileyecek, gereken bütün tedbirleri alacağız” dedi.

Erdoğan sözlerini, “Türk’ü ve Kürt’üyle bu milletin hiçbir ferdi geçmişte yaşandığı gibi ikircikli söylemler ve eylemlerle süreci çıkmaza sokan hiç kimseyi affetmeyecektir. Türkiye emperyalizmin kanlı oyunlarını bozmakla kalmayacak aynı zamanda ekonomik kalkınmayla dış ve iç politikadaki hedeflerine daha hızlı ulaşacaktır” diye sürdürdü.

Öcalan’ın PKK’ya çağrısıyla ilgili iddialara AK Parti Sözcüsü Çelik’ten yanıt: “Pazarlık söz konusu değil”

İstanbul’da gazetecilere konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, sözkonusu çağrının dikkate alınması halinde hükümetin “terörsüz bir Türkiye” hedefine ulaşacağını söyledi.

Çelik, “Bu çerçevede, terör örgütünün silahlarını bırakması ve tamamen feshedilmesi esastır. PKK, PYD, YPG, SDG hangi adla olursa olsun, Irak ve Suriye’deki bütün uzantılarıyla terör örgütü silah bırakmalıdır ve kendi kendisini feshetmelidir” dedi.

Sözcü Çelik, “Şöyle bir konu gündeme getiriliyor; ‘Devlet bir pazarlık sürecine girer mi?’ Bir kere daha ifade ettik ki; burada devletin nitelikleriyle ilgili bir pazarlık söz konusu değildir. Milletimizin değerleri konusunda bir al-ver süreci söz konusu değildir” diye ekledi.

PKK bu çağrıya henüz bir karşılık vermedi ancak Ankara’nın PKK’nın bir uzantısı olarak gördüğü ve Suriye’de IŞİD’e karşı ABD’nin önemli bir müttefiki olan Suriyeli Kürt grup YPG, Öcalan’ın mesajının kendileri için geçerli olmadığını söyledi.

PKK, AB ve ABD’nin terör listesinde yer alıyor ancak Washington Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) ortaklık yapıyor. Türkiye ise PYD ve askeri kolu YPG’yi, “terör örgütü PKK’nın Suriye kolu” olarak tanımlıyor ve Washington’dan bu gruplara desteğini kesmesini istiyor.

Ankara, Suriye’nin eski cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın devrilmesinden bu yana YPG’ye defalarca silahsızlanma çağrısı yaptı ve aksi takdirde askeri harekatla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz Ekim ayında MHP lideri Devlet Bahçeli’den gelen sürpriz bir teklifle başlayan sürecin sonunda gelen Öcalan’ın çağrısı ABD, Avrupa Birliği ve diğer Batılı müttefiklerin yanısıra Türkiye’nin komşuları Irak ve İran tarafından da memnuniyetle karşılandı.

1978’de Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK, 1984’ten itibaren Türkiye’ye karşı silahlı eylemlerine başladı. Resmi verilere göre, örgüt bu tarihten itibaren 40 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.

VOA tarafından geçilen “Terörsüz Türkiye çabalarında yeni bir safhaya geçilmiştir”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Terörsüz Türkiye çabalarında yeni bir safhaya geçilmiştir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Terörsüz Türkiye çabalarında yeni bir safhaya geçilmiştir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP