Temsilciler Meclisi’nden Kürtaj Haklarını Koruma Adımı

Temsilciler Meclisi’nden Kürtaj Haklarını Koruma Adımı

ABONE OL
22:48 - 15/07/2022 22:48
Temsilciler Meclisi’nden Kürtaj Haklarını Koruma Adımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Anayasa Mahkemesi’nin kürtaja ülke genelinde izin veren kararı bozmasının ardından Temsilciler Meclisi kürtaj haklarını genişleten bir tasarıyı kabul etti. Birçok eyalet Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra kürtajı yasaklamıştı.

Demokrat ve Cumhuriyetçiler’in 50-50 bölündüğü 100 koltuklu Senato’da gerekli desteğin bulunmaması nedeniyle tasarının yasalaşma şansı çok az.

Ancak Kongre üyeleri, valiler ve yasama organları mahkeme kararının etkisiyle mücadele ederken, Temsilciler Meclisi’ndeki oylama tartışmada yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde tasarı 210’a karşı 219 oyla kabul edildi. Kürtajın sınırlandırıldığı eyaletlerdeki kadınların başka yerlerde kürtaj olmasını önleme çabalarını engellemeyi hedefleyen ayrı bir tasarı ise 205’e karşı 223 oyla onaylandı.

Oylama öncesinde Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ”Sadece 3 hafta önce Anayasa Mahkemesi Roe v. Wade yasasını geri çevirerek temel haklara büyük darbe vurdu. 50 yıl sonra kadınların tekrar en temel hakları için aşırılık yanlısı bir mahkemeyle mücadele etmek zorunda olmaları korkunç” dedi.

Cumhuriyetçiler her iki tasarıya da karşı çıkıyor ve Anayasa Mahkemesi’nin kararını destekliyor.

Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarı neleri içeriyor?

Tasarı 24 haftadan erken kürtaj yasaklarını önlemeyi öngörüyor. Doktorun, annenin yaşamı veya sağlığının risk altında olduğu kanısına varması durumunda, fetal canlılıktan sonra da kürtajlar için istisnalara izin verilmesini içeriyor. Demokratlar’ın önerisi ayrıca eyaletlerin doktorlardan “tıbbi olarak yanlış” bilgileri paylaşmalarını istemelerini veya genellikle bir hastayı kürtajdan caydırmayı amaçlayan ek testler veya bekleme süreleri talep etmesini engelleyecek.

Eyalet dışına seyahat etmenin cezalandırılmasını yasaklamayı öngören tasarı, doktorların kendi eyaletleri dışında üreme bakımı sağladığı için cezalandırılamayacağını belirtiyor.

Demokratlar tecavüze uğradıktan sonra kürtaj yaptırmak için yaşadığı eyelet olan Ohio’nun dışına çıkarak Indiana’ya gitmek zorunda kalan 10 yaşındaki bir kızın durumuna dikkat çekerek, bunun mahkemenin kararının şimdiden ciddi sonuçlar doğurduğunun bir örneği olduğunu söylüyor.

ABD Anayasa Mahkemesi’nin 1973’ten beri ülke çapında kürtaj haklarını yasallaştıran Roe v. Wade kararını bozduğu Haziran ayının sonundan bu yana, yaklaşık bir düzine Cumhuriyetçi eyalet, kürtajı tamamen yasaklamak için harekete geçti ve daha fazla eyaletin yasaklara katılması bekleniyor.

Bu eyaletlerdeki bazı Cumhuriyetçiler kürtaj yasakları konusunda daha ileri gitti. Missouri eyaleti kongre üyeleri bir kadının eyalet dışında kürtaj olmasına yardım eden herhangi biri hakkında sivil dava açılmasına izin veren bir tasarı üzerinde çalışıyor.

VOA tarafından geçilen Temsilciler Meclisi’nden Kürtaj Haklarını Koruma Adımı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Temsilciler Meclisi’nden Kürtaj Haklarını Koruma Adımı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Temsilciler Meclisi’nden Kürtaj Haklarını Koruma Adımı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.