Temsilciler Meclisi Doğum Kontrol Hapı Tasarısını Kabul Etti

Temsilciler Meclisi Doğum Kontrol Hapı Tasarısını Kabul Etti

ABONE OL
23:10 - 21/07/2022 23:10
Temsilciler Meclisi Doğum Kontrol Hapı Tasarısını Kabul Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Temsilciler Meclisi, doğum kontrol haplarına erişimi güvence altına alan bir yasa tasarısını kabul etti. ABD’de Anayasa Mahkemesi’nin kürtaja ülke çapında izin veren kararı tersine çevirmesinin ardından doğum kontrol haplarına erişimin engellenebileceği konusunda da kaygılar var.

Tasarı Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde 195’e karşı 228 oyla kabul edildi. Tasarıya 220 Demokrat ve sekiz Cumhuriyetçi onay verdi. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in toplam sayısı ise 211. Ancak tasarının Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında 50-50 eşit bölünmüş Senato’dan geçme olasılığı daha düşük.

Tasarı Amerikalılar’a doğum kontrol haplarına erişim, doktorlarla eczacılara da bu ilaçları sağlama hakkını veriyor. Kürtaj haklarını koruma grubu Guttmacher Enstitüsü’ne göre ABD’de çocuk sahibi olma yaşındaki kadınların yüzde 88’i korunma yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanıyor.

Bazı eyaletlerin yasama organlarında doğum kontrol haplarına erişimi önlemek için tasarılar sunuldu, ancak bunlar henüz kabul edilmedi. Buna ek olarak Guttmacher Enstitüsü’ne göre 12 eyalet sağlık hizmeti sağlayanların hastalarına doğum kontrol hapı vermeyi reddetmesine izin veriyor.

ABD’de Anayasa Mahkemesi’nin kürtaja ülke genelinde izin veren kararı bozmasının ardından Temsilciler Meclisi kürtaj haklarını genişleten iki tasarıyı daha kabul etmişti.

Bu tasarılardan biri 24 haftadan erken kürtaj yasaklarını önlemeyi, diğeri ise kürtajın sınırlandırıldığı eyaletlerdeki kadınların başka yerlerde kürtaj olmasını önleme çabalarını engellemeyi hedefliyor.

VOA tarafından geçilen Temsilciler Meclisi Doğum Kontrol Hapı Tasarısını Kabul Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Temsilciler Meclisi Doğum Kontrol Hapı Tasarısını Kabul Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Temsilciler Meclisi Doğum Kontrol Hapı Tasarısını Kabul Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.