Temiz enerji konusunda görüş ayrılıkları

Temiz enerji konusunda görüş ayrılıkları

ABONE OL
18:37 - 30/11/2023 18:37
Temiz enerji konusunda görüş ayrılıkları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP28), küresel iklim değişikliği ve ısınmayla mücadele için temiz enerji kaynaklarına geçmek gibi tartışmalı konuları görüşmek üzere bugün Dubai’de başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden liderin ve yetkilinin katılacağı zirvede hükümetler, karbondioksit yayan kömür, petrol ve doğalgaz kullanımının aşamalı olarak durdurulması gibi konuları masaya yatıracak.

Zirveye ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), toplantı öncesi sel veya kuraklık gibi iklim felaketlerinden etkilenen yoksul ülkelerdeki kayıp ve zararları karşılayacak yeni bir BM fonunun kabul edilmesi için bir teklif yayınladı.

Yoksul ülkelerin yıllardır talep ettiği “hasar fonu” konusunda ilerleme kaydedilmesinin, iki hafta sürecek zirve sırasında yapılacak diğer uzlaşmalar için de zemin hazırlayabileceği yorumları yapılıyor.

Reuters’a konuşan bazı diplomatlar taslak anlaşmanın hızlı bir şekilde onaylanmasını umduklarını söylerken, bir delege bu noktada itiraz olasılığını “Pandora’nın kutusunu açmak” olarak nitelendirdi.

BAE zirveyi yeni enerji anlaşmaları için kullanmak mı istiyor?

Avrupalı diplomatlar, fonun kurulmasıyla zengin ülkelerin fon için para taahhüdünde bulunmaya başlayacağını ve aralarında Almanya, Danimarka ve Hollanda’nın da bulunduğu ülkelerin önümüzdeki birkaç gün içinde katkılarını açıklamalarının beklendiğini söyledi.

Avrupa Birliği katkı sözü verirken, Çin ve BAE gibi ekonomileri son yıllarda büyüyen ülkelerin de aynı şeyi yapmasını talep ediyor.

“Ödeme gücü olan herkes katkıda bulunmalı” diyen AB İklim Komiseri Wopke Hoekstra, “Bağışçı tabanını olağan şüphelilerin ötesine genişletmek istediğini, çünkü bunun 2023’ün gerçekliğini yansıttığını” söyledi.

COP28 zirvesinin CEO’su Adnan Amin bu ay Reuters’e yaptığı açıklamada, etkinlik sırasında iklim felaket fonu için birkaç yüz milyon ABD doları toplamayı hedeflediklerini söyledi. Amin, BAE’nin de katkıda bulunacağından “umutlu” olduğunu dile getirdi.

Dünyanın en fazla petrol üreten ilk 10 ülkesinden biri olan BAE’nin zirveye ev sahipliği yapması tartışmalara neden olmuştu. İngiliz yayın kurumu BBC, BAE’nin zirveyi yeni petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapmak için kullanmak istediğine dair belgelere ulaştığını bildirmişti.

Petrol ve doğalgaz üreticisi ülkeler isteksiz

Zirvede, temiz enerji ihtiyacını vurgulayan ülkeler ile geleneksel enerji kaynaklarının rolünü korumak isteyen petrol ve doğalgaz üreticisi ülkeler arasında görüş ayrılıklarının su yüzüne çıkması bekleniyor.

Birçok gelişmekte olan ülke ekonomilerini büyütmek için gerekli olduğunu söyledikleri petrol ve kömür gibi fosil yakıtları bırakma konusunda isteksiz.

Konferansla ayrıca, 2015 yılında Paris’te anlaşıldığı gibi küresel ısınmayı 1,5 derecede sabit tutma amacının canlandırılması bekleniyor.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre ısınmayı 1,5 derecede tutmak, yeryüzünün iklim krizinden ağır bir şekilde etkilenmemesi için kritik öneme sahip.

VOA tarafından geçilen Temiz enerji konusunda görüş ayrılıkları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Temiz enerji konusunda görüş ayrılıkları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Temiz enerji konusunda görüş ayrılıkları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.