TDU`dan görkemli Yeni Yıl Resepsiyonu

TDU`dan görkemli Yeni Yıl Resepsiyonu

ABONE OL
13:11 - 09/02/2020 13:11
TDU`dan görkemli Yeni Yıl Resepsiyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) her yıl olduğu gibi bu yıl da Almanya’nın başkenti Berlin`de görkemli bir `Yeni Yıl Resepsiyonu´ düzenledi.

Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşverenler Derneği’nin (TDU) başkentte düzenlediği yeni yıl resepsiyonuna Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Elisabeth Winkelmeier-Becker, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Federal Meclis Milletvekili, eski Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz,  Charlottenburg-Wilmersdorf Belediye Başkanı Reinhard Naumann, Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, Berlin Engelli ve Rehabilitasyon Spor Federasyonu Başkanı Özcan Mutlu, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve iş insanları katıldı.

TDU`nun görkemli Yeni Yıl Resepsiyonu`nu A-Z`ye kadar büyük bir titizlikle organize eden ve sunuculuğunu yapan basın sözcüsü Doğan Azman`a TDU`nun başkan yardımcılarından Esma Tekin Kılıçaslan eşlik etti.

“Yüksek emlak fiyatları işletmeleri zorluyor”

Açılış konuşmasında misafirleri selamlayan TDU Başkanı Remzi Kaplan, Berlin’deki işverenlerin sorunlarına işaret ederek, bunları vasıflı eleman eksikliği, ticari alanların azlığı, artan emlak fiyatları ve altyapıdaki tıkanıklar olarak sıraladı.

Alman hükümetinin çıkardığı ve gelecek aydan itibaren yürürlüğe girecek yasa ile Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden vasıflı elemanları ülkeye getirmenin kolaylaşacağını belirten Kaplan, emlak fiyatlarının yüksek olması sebebiyle iş insanların ticari alan ve dükkân bulmakta zorlandıklarını, bundan dolayı işletmelerin Berlin’den taşındığını da vurguladı.

TDU Başkanı Remzi Kaplan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sevgili misafirler 2019 yılı biz küçük ve orta ölçekli işletmeler için fena geçmedi.

Alman ekonomisi normal gelişmesini gösterdi. Dünyada gelişmiş ülkeler arasında ortaya çıkan ekonomik, ticari çatışmalardan ve anlaşmazlıklardan kendini koruyabildi. Bu başarılarından dolayı Almanya hükümetini kutluyor ve teşekkür ediyoruz.

Bunu kutlarken diğer yandan biz işverenlerin sorunları da devam ediyor. Bunların başında vasıflı eleman eksikliği geliyor. Bir diğeri de ticari alanların azlığı, artan emlak fiyatları, konut darlığı, altyapı tesislerinde yaşanan tıkanıklıklardır. Buradan geçtiğimiz yıllarda bütün bu sorunları çözmeye yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler yapan Federal Hükümete ve Berlin Senatosu`na öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi en küçüğümüzden, en büyüğümüze kadar, biz işletme sahipleri yıllardır var olan vasıflı eleman eksikliğinden şikâyet ederiz. Bırakın vasıflıyı, su anda vasıfsız eleman bulmakta bile güçlük yaşıyoruz. Ben şuna inanıyorum ki bu salonda da eleman sıkıntısı olan birçok iş adamımız var.

Onlara buradan müjde vermek istiyorum. Nihayet bu konuda güzel bir adım atıldı. Yurtdışından ‘Vasıflı Eleman Getirme Kanunu’ 1 Mart’ta yürürlüğe giriyor. Bu kanunla Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki üçüncü ülkelerden vasıflı eleman getirmek kolaylaşacak. Bunun çalışma hayatımıza çok faydalı olacağına inanıyorum.

Diğer büyük bir sorunda emlak piyasası.  İnanın bu sorun işverenler olarak bizleri de olumsuz etkiliyor.

Uygun ticari alan, dükkân, büro bulmakta zorlanıyoruz.  Yüksek kira nedeniyle işletmeler Berlin’den taşınıyorlar. Nitelikli elemanlar konut darlığı nedeniyle Berlin’e gelmekten vazgeçiyorlar. Berlin Sanayi ve Ticaret Odası tarafından yapılan bir araştırma göre:

Son yıllarda Berlin’den taşınan işletmelerin %37 si Neden olarak ticari alan bulamadıklarını ve yüksek kiraları belirtmişlerdir.

Değerli misafirler, Yaşam koşullarının hızla sosyal medyaya yönlendiği, Küreselleştiği ve iklimlerin değiştiği bir zamanda yaşıyoruz. İnsanların çalışma kültürü, çalışma şartları değişikliklere uğruyor. Bu nedenle bizde işverenler olarak işletmelerimizi sürekli yenilemek ve modernize etmek zorundayız.

TDU olarak üyelerimize yönelik çalışmalarımızı bu yönde de yoğunlaştırıyoruz.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Dünya ticaretinde dengelerin hızla değiştiği bir zaman içerisindeyiz. Dünyada var olan siyasi ve ticari organizasyonlar, ilişkiler, gelenekler yeniden sorgulanıyor. Değiştirilmeye çalışılıyor.

Diğer yandan insanlar yıllardır süren anlamsız savaşlardan, askeri çatışmalardan, terör saldırılarından, tehditlerden bıkmış durumdalar. Bu kürsüden sizlere her yıl savaşların bir an evvel bitmesini istedim.

Bu yılda yine sizlere buradan sesleniyorum.  En büyük dileğimiz Barış!  Barış! ve tekrar Barış! olsun.

Bu duygularla hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, sohbeti bol, keyifli bir akşam diliyorum.”

Almanya’ya göre “Türkiye, Avrupa’nın önemli ekonomik partneri” olmayı sürdürecek

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Elisabeth Winkelmeier-Becker, “Türkiye’nin, ülkesi ve Avrupa için önemli ekonomik ve stratejik partner” olmaya devam edeceğini söyledi.

Almanya ve Türkiye’nin çok özel bir bağla birbirine bağlı olduğunu belirten Winkelmeier-Becker, bu bağın, Almanya’da yaşayan ve yaklaşık yarısı Alman vatandaşı olan 3 milyondan fazla Türk kökenliler olduğunu ifade etti.

Almanya’da 100 binden fazla Türk kökenli iş insanı bulunduğuna işaret eden Winkelmeier-Becker, Türk kökenli iş insanlarının yaklaşık yarım milyon çalışanı ve toplam 50 milyar avro ciro ile Almanya’nın refahına ve ekonomik gelişmesine katkı sağladığını anlattı.

Winkelmeier-Becker, bu bağı Türkiye’deki 7 binden fazla Alman şirketinin de kuvvetlendirdiğini belirterek,” Alman hükümeti için Türkiye, ülkemiz ve Avrupa’nın önemli ekonomik ve stratejik partneridir ve partneri kalacak. Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İstanbul’a yaptığı ziyaret de bunun açık bir şekilde altını çizdi.” dedi.

 “Ekonomide büyük iş birliği potansiyeli var”

Büyükelçi Aydın da Almanya’daki Türklerin Almanya’nın ekonomik ve toplumsal gelişmesi için önemli katkıda bulunduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin hikayesinin sadece geçmişle ilgili olmadığını, gelecekte de başka ortak başarı hikayelerinin yazılacağını aktaran Büyükelçi Aydın, “Ekonomik ve ticari alanda iş birliği için hala büyük potansiyel var.  Hepinizi bu potansiyeli gerçekleştirmeye davet ediyorum.” dedi.

Siyasi, diplomatik, ekonomik, bilimsel, kültürel ve toplumsal diyaloğun sürdürülmesinin her zaman önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi Aydın, “2020 üst seviyede karşılıklı ziyaretlerle başladı. Ekonomi ilişkileri, bu yıl içinde yapılacak Türk Alman Enerji Konferansı, Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) ve Yapay Zekâ Konferansı gibi etkinliklerle daha da derinleştireceğiz.” diye konuştu.

Türkiye`nin Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ın TDU’da yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Günlük haber akışlarına baktığımız zaman teknolojik ve çevre alanlarından beklenmedik öngörülemez gelişmelerle karşılaşıyoruz. Dünyada büyük güçler arasında artan jeopolitik, jeoekonomik gerilimler aşırı sağın ve popülizmin yeniden yükselişi, çevresel tahribat, iklim değişikliği son olarak korona virüsünün yayılmasıyla, sağlık hastalıklarla önümüzdeki çoğalan riskler önemli sınavlar olarak duruyor. Dünyada artan riskler ve belirsizliklere bakınca, insan karamsarlığa kapılabiliyor.

Ancak gelecek bakımından iyimser olmamız içinde umut verici gelişmelerin olduğunu da görüyoruz. Bilgiye kolay erişim. İnternetin de yardımıyla yayılması ve derinleşmesi endüstri dört sıfır dijitalleşme yapay zekâ teknolojilerin insanlığın yeni boyutlara taşıması potansiyel içeriyor.

60 yıl önce buraya göç etmeye başlayan insanımız mevcut kimi sorunlara rağmen, buradaki toplum içerisindeki ulaştığı bu başarıyı da bu akşam somut olarak görüyor. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum. TDU Başkanı Remzi Kaplan, bir televizyon mülakatında derneklerin aktif ve yoğun çalışmalarında söz etti ve yerel makamlarla iletişimlerle iş insanlarının işlerinin kolaylaştırdığına dikkat çekti. Bu noktada TDU’yu özellikle Almanya’da çevreleriyle ve politik makamlarla kurduğu yakın diyalogdan dolayı kutluyorum.”

ha-ber.com/M. Sefa Doğanay/Orhan Önaldı
Fotoğraflar: Sadık Karslı
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.