TBMM’de ‘Gizli Oturum’ Nasıl Yapılıyor?

TBMM’de ‘Gizli Oturum’ Nasıl Yapılıyor?

ABONE OL
15:20 - 02/03/2022 15:20
TBMM’de ‘Gizli Oturum’ Nasıl Yapılıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun TBMM’de Ukrayna’daki duruma ilişkin bilgilendirmesi “gizli oturum” kapsamında yapılıyor. Bu durumda gizli oturum tutanağının en az on yıl boyunca kamuoyuna açıklanmaması hükmü geçerli olacak.

TBMM’de “gizli oturum” nasıl yapılıyor?

– TBMM Genel Kurulu’nda gizli oturum yapılması durumunda oturum tutanağını yeminli stenograflar tutuyor.

– Görüşmede milletvekillerine yardımcı olmak amacıyla sağır ve dilsiz kavaslar görev yapıyor.

– Oturum bitince ilgili tutanak metni bir zarf içerisinde katip üyeler tarafından mumla mühürleniyor ve TBMM gizli evrak arşivine kaldırılıyor.

– Oturumda tüm konuşmalar devlet sırrı olarak kabul ediliyor.

– Bu nedenle milletvekilleri konuyla ilgili açıklama yapamıyor.

– Gizli görüşme tutanağı 10 yıl boyunca sır olarak saklanıyor.

– Bu süre bitiminde ise o günkü TBMM yapısında grubu olan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine arşivdeki gizli tutanak, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamayla kamuoyuna açılabiliyor.

TBMM’de en son gizli oturum ne zaman yapılmıştı?

TBMM’de en son 28 Şubat 2020’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’te 34 can kaybı vermesinin ardından 3 Mart 2020’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’deki gelişmelerle ilgili milletvekillerine sunumlarını gizli oturumda yapmıştı.

VOA tarafından geçilen TBMM’de ‘Gizli Oturum’ Nasıl Yapılıyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TBMM’de ‘Gizli Oturum’ Nasıl Yapılıyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TBMM’de ‘Gizli Oturum’ Nasıl Yapılıyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.