TBMM’de Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü: Şimdi ne olacak?

TBMM’de Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü: Şimdi ne olacak?

ABONE OL
19:05 - 30/01/2024 19:05
TBMM’de Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü: Şimdi ne olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okuyarak, Gezi davasından Silivri Cezaevi’nde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürdü.

Tepkiler üzerine Genel Kurul’a beş dakika ara veren Bozdağ, ara sonrasında da protestolar devam edince toplantıya son verdi.

14 Mayıs’ta milletvekili seçilen Can Atalay Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iki ihlal ve tahliye kararına rağmen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararları uygulamadığı ve yerel mahkemenin kararları gönderdiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bu kararları kabul etmemesi nedeniyle cezaevinde bulunuyordu.

Avukat Deniz Özen: “AYM’ye başvuracağız”

Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir başvuru yapacaklarını söyledi.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Deniz Özen, “Gördüğünüz gibi Anayasa Mahkemesi kararı ikinci kez yok sayıldığı gibi hukuken yok hükmünde olan bir karar Meclis kürsüsünden okundu. Yeni bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayız. Bu aynı zamanda Meclis’in kendi kendisini de feshetmesi. Bize gelince bizim hazırlıklarımız tamam yeniden Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacağız” dedi.

Ahmet Şık: “Bu kararla artık Türkiye bir kanun devleti olmaktan çıktı”

Türkiye İşçi Partisi İstanbul milletvekili Ahmet Şık, Can Atalay hakkındaki karar sonrası Türkiye’de hiçbir yurttaşın hukuki güvencesi olmadığının ortaya çıktığını savundu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ahmet Şık, “Can’ın vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili ayrı bir başvuru yapılacak. Ama bu kararla bugün artık Türkiye bir kanun devleti olmaktan çıktı. Bildiğiniz gibi AYM Başkanı ve iki üyenin üyelikleri sona erecek. Nisan’dan sonra istedikleri ağırlık dengesine dönecekken neden böyle bir kriz çıkarmaya ihtiyaç duyuldu diye soru sormak lazım. Bu karar Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil hiçbir yurttaşın hukuki güvencesi olmadığını ortaya koyuyor” görüşünü paylaştı.

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine giden süreç

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararları sonrası ilki 8 Kasım’da ikincisi de 3 Ocak’ta olmak üzere “Anayasa Mahkemesi’ni süper temyiz mahkemesi” olarak davranmakla suçlayarak iki karara da uyulmayacağı yönünde hükümde bulundu. Ve bu hükümleri içeren kararlarını Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdi.

Ancak ne TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ne de TBMM Başkan Vekilleri Celal Adan, Gülizar Biçer Karaca, Sırrı Süreyya Önder Genel Kurulu yönettikleri süre zarfında bu kararı yerine getirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu ihlal kararından üç gün sonra yani 28 Ekim’de “Anayasa Mahkemesi kararı ortadadır, Meclis gereğini yapacaktır” diyen TBMM Başkanı özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Can Atalay üzerinden Anayasa Mahkemesi’ni hedef alma sürecinde bu konuda adım atmadı.

Kulislerde Numan Kurtulmuş’un 10 Ocak’ta fikrinin değiştiği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan o gün önce bu konuda tavizsiz bir tutum sergileyen MHP lideri Devlet Bahçeli’yle ardından TBMM Başkanı’yla görüştü. Kurtulmuş’un o toplantı sonrası Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yeşil yaktığı ve yurtdışı seyahatinde bu konunun gündeme gelmesine onay verdiği belirtiliyor.

Bugün ne oldu?

TBMM Başkanı Kurtulmuş’un Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Bekir Bozdağ’ın Genel Kurulu yönetecek olması haftasonu kulisleri hareketlendirdi. VOA Türkçe’ye konuşan bir milletvekili haftabaşında Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçeceğini söyledi.

Bu sabah NTV yayınına katılan AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, bugün ya da en geç bu hafta içinde Yargıtay kararının okunarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüleceğini dile getirdi.

AK Parti Grup Başkan Vekili, “Süreci bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz. Bir prosedür haline gelmiş durumda. Meclis’in de üzerine düşen vazifeyi yapması gerekiyor. Bu hafta için planımız var” dedi.

Bekir Bozdağ kararını açıkladı, Muhalefet tepki gösterdi

Bu açıklamadan kısa süre sonra Bekir Bozdağ, tüm grup başkan vekillerini toplayarak Can Atalay hakkındaki Yargıtay kararının okunacağını açıkladı. CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın’ın TBMM Başkanı’nın dönüşünün beklenmesi uyarısını reddetti.

Genel Kurul’un öğleden sonraki oturumunda gündem dışı söz alan CHP, İYİ Parti ve DEM Parti Grup Başkan Vekilleri Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylediler.

TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Yargıtay kararını okurken CHP Grubu kapalı oturumda usul tartışması talep etti. CHP’nin önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Ancak kapalı oturumda usul tartışmaları sürünce Genel Kurul yeniden herkese açıldı.

Erkan Baş’tan Bekir Bozdağ eleştirisi: “Mafya da böyle yapar”

Muhalefet sözcüleri açık oturumda başta Bekir Bozdağ olmak üzere iktidar partisini sert sözlerle eleştirdi.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Erkan Baş, “Usulsüz değil, kanunsuz bir işlem yapılıyor. Anayasa’yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izliyoruz. Kapkaçla bunu Meclis’e getiriyorlar. Mafya da böyle yapar. Bazen suçlu olduklarını bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işleri onlara yaptırırlar. Başkası yapmaz ama Bekir Bozdağ yapar. Numan Kurtulmuş okumuyor bu kararı, Celal Adan okumuyor, Gülizar Hanım okumuyor, Sırrı Süreyya okumuyor ama Bekir Bozdağ okuyor” dedi.

“Türkiye’nin demokrasinin ortadan kaldırılmasına yol açıyorsunuz”

CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın da Yargıtay’ın bu kararının okunması sonrası Türkiye Cumhuriyeti’ne artık “laik, sosyal bir hukuk devleti” denemeyeceğini söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili, “Burada devlet krizini konuşuyoruz. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Meclis’in Başkanı’na ayar verdi. Neden bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan bu kararı okutmadı? Çünkü Meclis’in onuru yüksek mahkemeler arasında pinpon topu değildir, ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyelim’ dedi. Cumhurbaşkanı Danışmanı Mehmet Uçum, ‘AYM yerli ve mili değildir, yargısal aktivizm uygulamaktadır’ diyor. Bu mahkemenin üyelerini biz mi seçtik? Siz seçtiniz. ‘AYM hoşunuza gitmeyen kararlar verirse tanımayız’ diyerek siz burada sadece Can Atalay’ın vekilliğini değil Türkiye’nin demokrasinin ortadan kaldırılmasına yol açıyorsunuz” dedi.

Gökhan Günaydın, TBMM Başkanı’nın yurtdışında olmasının, sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını da dile getirdi.

VOA tarafından geçilen TBMM’de Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü: Şimdi ne olacak? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TBMM’de Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü: Şimdi ne olacak? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TBMM’de Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü: Şimdi ne olacak? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Yunus Uslu

    Bu haberi ,olayi bilenler icin yaziyorlar gibi. Biz uzaklardayiz. Butun olaylari takip edemiyoruz. Bu kisi, Can Atalay, milletvekilligine aday oldugunda hapistemiydi? Yani mahkumiyeti devam ederken mi milletvekilligine aday oldu ve secildi? Selamlarimla,

    Yanıtla
    +0
    -0