TBMM Sağlık Çalışanları İçin Çalışmadı

TBMM Sağlık Çalışanları İçin Çalışmadı

ABONE OL
23:43 - 01/08/2022 23:43
TBMM Sağlık Çalışanları İçin Çalışmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

TBMM Genel Kurulu, Türkiye’de sağlık çalışanlarını hedef alan şiddet olaylarını ele almak için olağanüstü çağrı üzerine açıldı, ancak AKP ile MHP’nin yanısıra HDP’nin katılmamasıyla toplantı yeter sayısı sağlanamayınca çalışmadan kapandı.

CHP Grubu, 30 Haziran sonrasında sağlık personelini hedef alan şiddet olaylarının yanısıra pek çok sağlık personelinin yurt dışına gitme tercihinde bulunmasına yol açan özlük hakları sorunlarını görüşmek üzere olağanüstü toplantı yapılmasını talep etmişti.

Bu başvuru üzerine AKP’li TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis İç Tüzüğü uyarınca bugün saat 15.00 itibariyle olağanüstü toplantı çağrısını vekillere iletmişti. Bu çağrıya karşın AKP, MHP ve HDP, sağlık çalışanlarının durumunun ele alınacağı TBMM Genel Kurulu’na katılmayacaklarını açıklamıştı.

Muhalefet cephesi tarafından TBMM Genel Kurulu’nun çalışması için “kilit parti” konumundaki HDP’nin son dakikada katılım gösterebileceği ve 200 milletvekilinin sağlanabileceği ihtimali tartışılıyordu, ancak sürpriz olmadı.

İktidardaki Cumhur İttifakı ortakları AKP ile MHP’nin yanısıra HDP’nin katılmaması üzerine TBMM Genel Kurulu, bugün açılış yoklamasında sadece 159 milletvekili olduğu gerekçesiyle kapandı.

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00’te açıldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Corona virüsü salgını gibi sağlık gerekçeleriyle katılamayanlar haricinde CHP’li vekiller salondaydı.

CHP’den 13 vekili eksikliğinin yanısıra altılı masadaki İyi Parti’den 9 vekil eksikliği vardı. Altılı masadaki partilerdeki vekiller olarak Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdülkadir Karaduman da salondaki yerlerini aldı. Ancak altılı masa TBMM’de 175 vekile sahipken bugünkü olağanüstü oturuma katılım 153’le sınırlı kaldı.

Sağlık çalışanlarıyla ilgili sorunları görüşmek üzere Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile milletvekili Ahmet Şık salondaydı ancak diğer iki TİP’li vekil yoktu. Memleket Partisi’nin iki vekili de salonda yer aldı. Oturumu yönetmek üzere salonda olan TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç, salondaki yegane AKP’li oldu. Böylece TBMM Genel Kurulu’ndaki bugünkü vekil sayısı 159’a ulaştı. Kurul’un çalışması için gerekli toplantı yeter sayısı 200’e ulaşılamadı. Böylece Kurul sadece altı dakika açık kaldıktan sonra herhangi bir çalışma yapmaksızın kapandı.

HDP’nin eksikliğiyle muhalefet yeter sayısını yakalayamadı

TBMM’deki 56 vekiliyle HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz’nin katılması söz konusu olsaydı aritmetik muhalefet lehine dönecekti. Ancak HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın açıklaması itibariyle CHP tarafınca kendilerine öncesinde bilgi verilmemesi gerekçesiyle HDP’liler olağanüstü toplantıya katılmadı. Oysa TBMM Başkanlığı’nca bugün itibariyle DBP’li Salihe Aydeniz’in dokunulmazlık dosyasını da gündeme alma açıklaması üzerine HDP’nin sürpriz karşı hamle olarak oturuma katılabileceği görüşü de gündemdeydi. Ancak HDP tutum değişikliği göstermedi.

Yoklama vermeyen AKP’li doktor vekil kendini savundu

TBMM Genel Kurulu’ndaki yoklama sırasında AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile birlikte bazı AKP’li vekiller salona girdi ancak yoklamaya katılmadı. Bu manzara üzerine CHP’liler, AKP’li vekillere “Meclis’ten kaçmayın” diye seslendi.

Bu sırada geçmişte Kayseri Tabip Odası Başkanlığı yapmış hekim kökenli AKP’li milletvekili İsmail Tamer ile muhalefet vekilleri arasında polemik yaşandı. CHP’li Ömer Fethi Gürer’in “Sağlıkta şiddet için geldik, doktorsun sen” diye seslendiği ve yoklamaya katılma çağrısı yaptığı AKP’li İsmail Tamer ise, Biz sağlıkta şiddetle ilgili düzenlemeler yaptık; her türlü önlemi aldık, sen çok iyi bilirsin; hangi kanunları çıkardığımı da iyi bilirsin, katalog suçlara aldığımı da iyi bilirsin” yanıtını verdi. Tamer, yoklamaya katılmadı.

İktidar cephesindeki AKP ve MHP ile Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin yanısıra Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz ile altı bağımsız milletvekili ise bugünkü oturuma katılmamayı tercih etti.

CHP: HDP’ye açık tehdit yapıldı, kabul edilemez

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “bağımsız” olması gerekirken AKP’li tutum sergilediğini belirterek, sağlık çalışanları için olağanüstü toplantı çağrısı yapılan bugün Şentop tarafından DBP Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlık fezlekesini gündeme alınmasına tepki gösterdi. Şentop’un “Açılması durumunda Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığını da görüşeceğiz” sözlerini anımsatan Altay, bunun HDP’ye yönelik “tehdit” olduğunu söyledi. Altay, “Diyor ki ‘gelmeyin.’ Kusurlarının, ayıplarının TBMM’de geniş geniş masaya yatırılmasından AK Parti rahatsız olabilir. Ben bunu anlarım. Ama Sayın Meclis Başkanımızın AK Parti adına AK Parti kafasıyla AK Parti gözlüğüyle, meseleye bakarak konuşmasını kabul edemem… HDP’ye yönelik ‘dokunulmazlık raporunu getireceğiz’ demek HDP’ye açık bir tehdittir. Bu da kabul edilemez” dedi.

Kılıçdaroğlu AKP ve MHP’yi adres gösterdi

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise, Kurul’da yeter sayısı sağlanamaması üzerine kuliste yaptığı kısa açıklamada, “Sağlıkta şiddet Türkiye’nin temel sorunlarından birisidir. Bu sorunu çözecek olan organ TBMM’dir. TBMM’yi, o acı olayları engellemek açısından, önlemek açısından göreve davet ettik. CHP olarak, İyi Parti olarak, Demokrat Parti olarak arkadaşlar buradalardı. Hepimiz görevimizi yaptık ama parlamentoyu işlevsiz kılan iki organ, iki temel kurum AK Parti ve MHP gelmedi dolayısıyla bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu da onlardır” tepkisini gösterdi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasında Kurul’a katılmayan HDP’ye ilişkin eleştiride bulunmaması ise dikkat çekti.

TTB: Biz şiddet koşullarında çalışırken Meclis tatile girdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise, bugünkü olağanüstü toplantıya katılmaları için tüm vekillere çağrıda bulunmuştu. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ile birlikte bir TTB yöneticisi bugün olağanüstü oturumu izlemek üzere Meclis’teydi. TTB, Meclis’in çalışma yeter sayısına ulaşamaması üzerine yazılı açıklamayla duruma tepki gösterildi. Açıklamada, “TTB olarak sağlıkta şiddet gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılan TBMM’deydik. Toplantı yeter sayısı sağlanmadı, yasa teklifimiz görüşülemedi, biz şiddet koşullarında çalışmaya devam ederken Meclis tatile girdi. Haklarımız ve güvenli çalışma koşulları için mücadeleye devam!” denildi.

Bu arada TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, “Türk Tabipler Birliği, Meclis’teki partilere bir çağrı yaparak şiddete karşı harekete geçmelerini istedi. Biz TİP olarak bu çağrıya destek veriyor ve sesimizi baskıya, şiddete ve haksızlığa maruz kalan tüm sağlık emekçileri için bir kez daha yükseltiyoruz. Tüm dünyayı, ülkemizi etkisi altına alan pandemi sürecinde canlarını dişlerine takarak çalışan, ön saflarda bu kurtuluş mücadelesini veren, gününü gecesine katıp toplumun iyiliği için çabalayan sağlık çalışanlarının gördüğü muamele, yüzleştikleri şiddet ve çalışma koşulları kabul edilemez. Bununla ilgili de şu anda mücadele ettiğimiz şey neredeyse artık bir hastalık olan Covid değil doğrudan AKP rejimi, saray rejiminin kendisi. Bu yaşam mücadelesine elbette sonunda kadar destek olacağız” açıklaması yaptı.

VOA tarafından geçilen TBMM Sağlık Çalışanları İçin Çalışmadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TBMM Sağlık Çalışanları İçin Çalışmadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TBMM Sağlık Çalışanları İçin Çalışmadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.