TBMM Başkanından Seçimlere Müdahale İddiası

TBMM Başkanından Seçimlere Müdahale İddiası

ABONE OL
23:00 - 30/09/2022 23:00
TBMM Başkanından Seçimlere Müdahale İddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, basın ve sosyal medya alanıyla ilgili AKP ile MHP’nin hazırladığı yasa teklifini savunarak, “Türkiye’deki seçimlere yönelik olarak çok uluslu şirketler tarafından stratejik çalışmalar yapıldığını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

AKP’li Şentop, TBMM 27. Dönemi kapsamında 1 Ekim Cumartesi yeni yasama yılı çalışmalarına başlanacak olması nedeniyle değerlendirme toplantısı düzenledi. Şentop, AKP grubunca kamuoyuna açıklandığı üzere TBMM Genel Kurulu’nda gelecek hafta “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine görüşme yapılacağını söyledi. Sosyal medya alanına ilişkin düzenlemeler yapılmasını savunduğunu kaydeden Şentop, Macaristan örneğiyle sosyal medya platformları üzerinden seçim sürecine çok uluslu şirketlerce müdahale edildiğini öne sürdü.

Macaristan ziyaretinde komşu ülkelerde konuşlanmış sosyal medya hesaplarınca seçim sürecinde manipülasyonlar yapıldığını dinlediğini anlatan Şentop, “Bir tarafta ifade özgürlüğü ve bir tarafta da ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik düzenlemeler gibi algılanıyor. Ama bunun üçüncü bir tarafı var, bir de çok uluslu şirketler var. Siz görüşlerinizi bu şirketlerin kurduğu elektronik yapılar içerisinde ifade ediyorsunuz. İfade özgürlüğüne tehdit, risk, kamu gücünden gelir şeklinde idi. Siyasi iktidardan, kamu gücünden daha fazla tehdit içeren şirketler var. Buna sadece bazı vatandaşların ifade özgürlüğünü kısıtlama olarak bakılırsa bu gözlerini kapatmak olarak olur” diye konuştu.

Sosyal medya platformu sahibi şirketlerce anonim hesaplar konusunda hukuki sürece yardımcı olunmadığını söyleyen Şentop, 2020 yılı Temmuz ayında sosyal medya platformlarıyla ilgili düzenlemeyi anımsatarak, bunun şimdi yeniden yapıldığını ve ihtiyaç duyulursa yeniden yapılabileceğini anlattı.

Basın ve sosyal medya alanına yönelik düzenleme için “Ben savunuyorum, ilave düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyorum” diyen Şentop, seçim yılında basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı görüşünü ise reddetti.

Teklifteki “Hatalı bilgiyi alenen yayma suçu” nedeniyle gazetecilere davalar açılacağı görüşüne katılmadığını ve hukukçularca terim anlamlarıyla yorumlama yapılacağını söyleyen Şentop, hukukçular açısından muğlaklık olmadığını savundu. Bu noktada Şentop, “Türkiye’deki seçimlere yönelik olarak da çok uluslu şirketler tarafından stratejik çalışmalar yapıldığını düşünüyorum” dedi.

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamalı tezkereleri yorumladı

TBMM Başkanı Şentop, muhalefet partilerinden milletvekilleri aleyhine “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla gönderilmiş dokunulmazlıklarıyla ilgili tezkereleri de kısmen savundu. Başka ülkelerde yarı başkanlık ya da başkanlık sistemlerinde tarafsız olmadığı halde Cumhurbaşkanı’nı koruyucu ceza kanunlarında maddeler bulunduğunu kaydeden Şentop, siyasi polemikler nedeniyle aynı zamanda AKP Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla muhalefet temsilcileri aleyhine “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla adli süreçler yürütülmesi konusunda yargıya görev düştüğünü işaret etti. Şentop, “Cumhurbaşkanı’nın iki şapkası vardır. Bu yönüyle bakmak lazım. Hakimlerimiz, savcılarımız titizlik göstererek karar verebilirler” ifadesini kullandı.

Terör suçlarını işaret ederek “Dokunulmazlıklar kalkmalı” dedi

Şentop, TBMM gündeminde Anayasa Komisyonu ile Adalet Komisyonu’nun oluşturduğu Karma Komisyon gündeminde dokunulmazlıkların kaldırılması talepli 1607 tezkere bulunduğunu açıkladı. TBMM Başkanlığı’nda işlemde olan, henüz Komisyon’a sevk edilmemiş 65 tezkere bulunduğu bilgisini paylaşan Şentop, Komisyon’un oy çokluğuyla kabul ettiği 5 tezkereye ilişkinse TBMM Genel Kurulu’nda gelecek günlerde görüşme yapılacağını bildirdi.

Bu rakamlar itibariyle TBMM’de rekor sayıda fezleke dosyası bulunduğunu kaydeden Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ gibi isimler hakkında tutuklu yargılama kararı alınmasına yol açan 2016 yılında Anayasa’ya geçici 20’nci madde eklenmesi formülünü de anımsattı.

TBMM’deki mevcut fezleke dosyaları için Karma Komisyon süreciyle zamanlama yönünden tümü hakkında karar alınamayacağını belirten Şentop, “Seçimlere yönelik az zaman kalması itibariyle ne yapılabilir, bilmiyorum. TBMM İç Tüzüğü de düşünülerek, suçun kamuoyunda oluşturduğu infial dikkate alınabilir, suçun ağırlığı dikkate alınabilir.. Dokunulmazlık dosyalarının tamamını bekletmemek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Şentop, milletvekilleri hakkında milletvekili seçilmesi öncesinden suçlamalar bulunmasıyla ilgili de siyasi partileri eleştirdi ve “Milletvekili adayları belirlenirken eskiden siyasi partiler soruşturma/kovuşturma sürecini gözetiyormuş gibi düşünüyorum” ifadesini kullandı.

HDP’li Güzel’in devamsızlık durumu “belirsiz”

Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldığı için tutuklu olması itibariyle TBMM’nin faaliyetlerine katılamayacak olmasından dolayı devamsız sayılıp sayılmayacağıyla ilgili soruyu da yanıtladı. “Tutukluluk halinin devamsızlıkla ilişkisi konusunda yaşanmış bir olay yok. Bunun benzeri olmamış, olabileceği de düşünülmediği için TBMM İç Tüzük’te olabileceği düşünülmemiş” diyen Şentop, Güzel’in durumunu Başkanlık Divanı’nda değerlendirebileceklerini söyledi.

Şentop, devamsızlığı olan milletvekilleriyle ilgili sayı açıklamaktan ise kaçındı.

Yarın Cumhurbaşkanı sıfatıyla Erdoğan kürsüde olacak

TBMM 27. Dönemi kapsamında 6. Yasama Yılı ise, yarın saat 14.00’te TBMM Genel Kurulu’nun özel oturumuyla başlayacak. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan kürsüde olacak. Bu durum geçtiğimiz yıllarda ana muhalefet partisi CHP gibi partilerce Erdoğan’ın artık Yürütme’nin başı olması ve partili olması nedeniyle protesto edilmişti. Muhalefet, bunun diğer parti liderlerine söz verilmemesi itibariyle antidemokratik olduğu görüşünde.

Corona virüsü salgını nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında yapılmayan geleneksel Meclis’in açılış resepsiyonu ise akşam saat 19.00’da düzenlenecek.

Yasama gündemini AKP’li Elitaş duyurdu

TBMM’de oy çokluğuyla AKP ve MHP’nin oluşturduğu iktidardaki Cumhur İttifakı yasama faaliyetleri sıralamasını belirliyor. Bu çerçevede, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yeni yasama yılında hangi yasa teklifleri üzerine çalışma yapılacağı hakkında bilgi verdi.

Elitaş, Meclis’in ilk gündem maddesini kamuoyunda “dezenformasyon”, meslek örgütlerince ise “sansür” düzenlemesi olarak adlandırılan “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni yasalaştırmak olarak açıkladı. AKP ve MHP’nin ortak çalışması olan basın ve sosyal medya alanına yönelik düzenlemeyi yasalaştırmakta kararlı olduklarını vurgulayan Elitaş, sonrasında torba yasa teklifini ele alacaklarını kaydetti.

Elitaş, “Torba yasa ile Kredi Yurtlar Kurumu’na borcu olan gençlerin borç faizi silinecek. Düzenlemeyle, işverenlerin çalışanları elektrik ve doğalgaz desteklerinin 1.000 liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak. İşverenler, çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücret vergiden istisna tutulacak” dedi.

VOA tarafından geçilen TBMM Başkanından Seçimlere Müdahale İddiası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TBMM Başkanından Seçimlere Müdahale İddiası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TBMM Başkanından Seçimlere Müdahale İddiası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.