Taylor Swift ve Amerikan futbolu oyuncusu sevgilisi Travis Kelce asılsız siyasi komplo teorilerinin odağı haline nasıl geldi?

Taylor Swift ve Amerikan futbolu oyuncusu sevgilisi Travis Kelce asılsız siyasi komplo teorilerinin odağı haline nasıl geldi?

ABONE OL
19:49 - 01/02/2024 19:49
Taylor Swift ve Amerikan futbolu oyuncusu sevgilisi Travis Kelce asılsız siyasi komplo teorilerinin odağı haline nasıl geldi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Müzik süperstarı Taylor Swift ve Amerikan futbolu takımı Kansas City Chiefs’in oyuncusu Travis Kelce arasında tomurcuklanan aşk, takımın önümüzdeki hafta Super Bowl’da Amerikan Futbolu Ligi (NFL) final maçını oynayacağının kesinleşmesinin ardından siyasi komplo teorilerinin odağı haline geldi.

Sosyal medyada Swift’in ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) psikolojik operasyonlarında rol aldığı iddialarından, Swift ve iki kez Super Bowl şampiyonu olan erkek arkadaşı Travis Kelce’nin Başkan Joe Biden’ın 2024’te yeniden seçilmesine yardımcı olacak gizli bir komplonun kilit unsurları olduğu fikrine kadar sayısız asılsız söylenti ortaya çıktı. Bir başka iddiaysa Kansas City Chiefs takımının başarısının 11 Şubat’ta Las Vegas’ta oynanacak Superbowl maçı için yapılan planın bir parçası olarak hileli olduğu yönünde.

Aralarında eski Cumhuriyetçi başkan adayı Vivek Ramaswamy, siyasi aktivist Laura Loomer ve One America News Network sunucusu Alison Steinberg’in de bulunduğu siyaset ve medyadan sağ görüşlü kişiler, bu iddiaları güçlendirdi.

Gülünç olarak nitelenen bu iddialar, sağ kesimin, Swift kadar ünlü birinin, hayran kitlesini teşvik etmesi halinde başkanlık yarışını gerçekten etkileyebileceği korkusunu yansıtıyor olabilir.

Popüler kültür ve siyaset uzun zamandır iç içe geçmiş durumda. Eğlence sektöründense siyasi partilere büyük miktarlarda bağış ve destek sağlanıyor. Siyasi adaylar da kendi cazibelerini arttırmak için sık sık yıldızların şöhretinden faydalanmaya çalışıyor.

Swift’in durumunda, en azından daha fazla seçmen kaydı oluşturabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Swift Eylül ayında Instagram hesabından 272 milyon takipçisini oy kullanmaya teşvik eden kısa bir mesaj yayınladı. Bu paylaşım, kar amacı gütmeyen ve halkı seçmen kaydı yaptırmaya teşvik eden sivil toplum kuruluşu Vote.org’a 35 binden fazla kayıt yapılmasını sağladı.

Devasa hayran kitlesi, Swift’e güçlü bir ses kazandırıyor. SSRS tarafından 2023 yılı Ekim ayında yapılan bir ankete göre, her 10 Amerikalı yetişkinden 6’sı kendilerini Swift’in en azından ‘sıradan hayranı’ olarak tanımlarken, yüzde 8’i ‘büyük hayranı’ olduğunu söyledi. Anket ayrıca her 10 Amerikalı yetişkinden 8’inin Swift’in Kelce ile olan ilişkisini duyduğunu ve bu ilişkiyi bilenlerin çoğunun bunu bir reklam gösterisinden ziyade gerçek bir ilişki olarak gördüğünü ortaya koydu.

Montclair Eyalet Üniversitesi’nde siyaset ile popüler kültürün kesiştiği noktaları inceleyen akademisyen Joel Penney, “Popüler kültürü takip edenler bu tür unsurlarla özdeşleşiyor, bunlara dikkat ediyorlar. Artık siyaseti hareket ettiren de bu. Dikkat ve kimlik” diyor. Donald Trump’ın 2016’da başkanlık koltuğuna oturması kısmen bir reality televizyon yıldızı olarak kazandığı şöhret sayesinde olmuştu.

Ancak Swift hakkındaki asılsız iddialar, bir komplo teorisinin ne kadar güçlü olabileceğinin sınırlarını test edecek nitelikte. Penney, Swift’i hedef alan son sosyal medya paylaşımlarını, ünlü şarkıcıyı itibarsızlaştırarak kitleler üzerindeki etkisini köreltme girişimi olarak görüyor.

Penney, Swift’in etkisinin, özellikle de 2020 yarışında yaptığı gibi Biden’ı açıkça desteklemesi halinde, mücadele edilmesi zor bir güç olabileceği görüşünde.

Swift’e yönelik saldırılar, şarkıcının etrafında toplanmak isteyen genç seçmenleri de harekete geçirebilir.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde siyaset ve pop kültürü üzerine çalışmalar yürüten Profesör Henry Jenkins, “Gençler siyasi mücadelelerini pop kültüründen aldıkları bir dille veriyorlar. Onları birbirine bağlayan şey bu” diyor.

Hem Swift hem de Kelce, siyaset ve diğer konular hakkında kendilerini aşırı sağcılarla karşı karşıya getiren açıklamalar yaptı.

Swift, 2018’de bir Instagram paylaşımında Tennessee eyaletinin Demokrat Partili Senato adayı Phil Bredesen ve Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Jim Cooper’a oy vereceğini açıklayarak siyasi görüşlerini kamuoyu önünde açıklamama yönündeki tutumunu bozmuştu. Swift, o dönemde, Cumhuriyetçi Parti’den Senato adayı olan Temsilciler Meclisi üyesi Marsha Blackburn’ün bazı LGBTQ+ haklarına karşı olduğunu ve 2013 yılında Kadına Karşı Şiddet Yasası’nın yeniden onaylanmasına karşı oy kullandığını gerekçe göstererek Blackburn’ü eleştirmişti. Blackburn ise Senato seçimlerini kazanmıştı.

Swift, 2020 yılındaysa V Magazine’e verdiği bir röportajda Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i destekleyerek “Onların liderliğinde Amerika’nın çok ihtiyaç duyduğu iyileşme sürecini başlatma şansına sahip olduğuna inanıyorum” demişti.

Amerikan Futbolu oyuncusu Kelce ise Eylül ayında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından tavsiye edilen çift doz grip ve COVID-19 aşılarını teşvik eden bir reklamda yer aldığı için eleştirilere maruz kalmıştı.

Popüler kültür figürleri ve onları kuşatan endüstri, bazı hayranların “Swelce” olarak adlandırdığı Swift-Kelce ikilisinden çok daha önce siyasi kampanyalara karışmıştı. Eski Başkan Bill Clinton ilk kez 1992’deki kampanyası sırasında, henüz Arkansas valisiyken MTV’ye çıkmıştı. Johnny Cash, Mary Tyler Moore ve Willie Nelson gibi önemli yıldızlar, 40 yıldan uzun bir süre önce Beyaz Saray’a ikinci kez aday olan eski Başkan Jimmy Carter’ı desteklemişti. Cumhuriyetçi Partili Ronald Reagan ise aktörlük kariyerinin ardından siyasete atılmıştı.

VOA tarafından geçilen Taylor Swift ve Amerikan futbolu oyuncusu sevgilisi Travis Kelce asılsız siyasi komplo teorilerinin odağı haline nasıl geldi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taylor Swift ve Amerikan futbolu oyuncusu sevgilisi Travis Kelce asılsız siyasi komplo teorilerinin odağı haline nasıl geldi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taylor Swift ve Amerikan futbolu oyuncusu sevgilisi Travis Kelce asılsız siyasi komplo teorilerinin odağı haline nasıl geldi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.