Tanınmış Tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı’dan “Aydınlanma Konferansları”

Tanınmış Tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı’dan “Aydınlanma Konferansları”

ABONE OL
23:08 - 11/02/2020 23:08
Tanınmış Tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı’dan “Aydınlanma Konferansları”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin tanınmış tarihçilerinden Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Profesörlerinden Prof. Dr. Kemal Arı Türkiye’de ve Türkiye dışında ardı ardına konferanslar veriyor.

Adına “Aydınlanma Konferansları” dediği bu etkinlikte Arı, güncel konular üzerinde de durarak, tarihsel geçmişten günümüze yansıyan sorunları irdeliyor.

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNCR)’nde de beş ayrı kez seminer vermiş olan Prof. Dr. Kemal Arı, bu konferanslarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; Türkiye’de kültür anlamında büyük bir yozlaşma yaşandığını, okuma oranlarının çok düşük olduğunu ve kendi sorunları üzerine odaklanamayan bir toplumun uzun süre demokrasiyi belli bir düzeyde sürdüremeyeceğini belirtti.

Bu yozlaşmada yalnız iletişim araçlarının gelişmesiyle birlikte okuma kültürüne vurulan darbeden kaynaklanmadığını, bunun temel nedeninin doğrudan Türk İnsanı’nın yaşamı algılama konusuyla ilgili olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bir ülkede demokrasi, yüksek kültürlü bireyler ne kadar çoksa o kadar gelişir. Ancak Türkiye’de bugün kültür düzeyleri açısından büyük bir yozlaşma yaşanıyor. Bunun pek çok göstergesi var; ancak en önemli gösterge okuma yazma oranlarındaki düşüklüktür. Türk toplumu okumayı sevmiyor. Ancak ne yapıp edip, bu sevgiyi artırmalı ve insanımızın okumasını başarmalıyız. Yoksa özellikle kültür düzeyli batı toplumları karşısında zaten birçok sorunu olduğunu bildiğimiz demokrasimizi sağlıklı biçimde ayakta tutmak mümkün olmaz”

Bu düşüncelerle Aydınlanma Konferanslarına başladığını anlatan Prof. Dr. Kemal Arı hem yurt içi hem de yurt dışında konferanslar vererek, insanlarımızın ülke sorunlarına ve özellikle de tarihsel konulara yaklaşımında bir bilinç oluşturmaya çalışmak olduğunu belirtiyor. Bu nedenle talep olması durumunda seminerler de vererek, sertifikalar dağıttığını vurgulayan konferanslara ilginin artıyor olmasından da mutlu olduğunu belirtti.

Almanya’da da verdiği çok sayıda konferans Berlin, Hamburg, Dortmund, Duisburg ve Siegen gibi kentlerde düzenlediği seminer çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Kemal Arı, yirmi beş kitabıyla Türkiye’nin önemli tarihçilerinden birisi ola

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.