Taleban’la Barış Müzakerelerinde İlerleme

ABONE OL
09:51 - 14/03/2019 09:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD ve Taleban arasında süregelen en uzun süreli barış müzakereleri Katar’da şimdilik sona erdi. Her iki taraf da müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

ABD’nin Afganistan temsilcisi ve görüşmeleri yürüten heyetin başındaki isim Zalmay Halilzad, Twiter’dan yaptığı açıklamada iki hafta süren görüşmelerde Taleban’la Amerika’nın Afganistan’dan çekilme takvimi ve Taleban’ın El Kaide gibi terör örgütleriyle ilişkileri kesmesi konusunda taslak bir uzlaşıya varıldığını belirtti.

Afganistan’da 17 yıldır devam eden savaşın sonlandırılması amacıyla yürütülen görüşmeleri yürüten Halilzad “Barış dört konuda anlaşma gerektiriyor. Terörle mücadele güvenceleri, askerlerin çekilmesi, Afgan unsurlar arası diyalog ve kapsamlı bir ateşkes. Ocak ayındaki görüşmelerde bu dört unsur üzerinde prensipte anlaşma sağladık. Şimdi de ilk iki başlıkta taslak anlaşmaya vardık” mesajını paylaştı.

Zalmay Halilzad iki konuya ilişkin taslak anlaşmaya son şekli verildiğinde Taleban ve Afgan hükümetinin yanı sıra diğer Afgan temsilcilerin Afgan unsurlar arasında siyasi çözüm ve kapsamlı ateşkes konusunda müzakerelere başlayacağını belirtti.

Halilzad bir sonraki adımın Washington’da yapılacak görüşmeler ve diğer ortaklarla istişareler olacağını belirtti. “Yakın zamanda yeniden bir araya geleceğiz. Her şey üzerinde uzlaşı sağlanmadan nihai anlaşma olmaz” mesajını paylaştı.

Taleban da yaptığı açıklamada görüşmelerde ilerleme sağlandığını ancak ateşkes ya da Afgan hükümetiyle görüşme konusunda anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Açıklamada, “Şimdi her iki taraf da ilerlemeyi istişare edecek, bunları liderleriyle görüşecek ve gelecek müzakerelere hazırlanacak. Bu müzakerelerin tarihine her iki tarafın da heyetleri karar verecek” denildi. Görüşmelerin bir sonraki turunun ne zaman yapılacağıyla ilgili bilgi verilmedi.

Görüşmelere katılan bir Taleban yetkilisi AP haber ajansına adını vermeden yaptığı açıklamada Taleban’ın ABD askerlerinin üç ila beş ay içinde ülkeden çekilmelerini istediğini söyledi. ABD’nin ise çekilmenin 18 ay ila iki yıl arası bir sürede olacağını söylediğini belirtti.

Bir diğer sorunlu konu başlığınınsa ABD tarafından konulan Taleban’ın Afganistan’ı teröristler için güvenli bölge yapmaması şartı olduğu belirtildi. Taleban bu konuda genel bir söz verebileceğini ancak belli gruplar için söz veremeyeceğini söyledi.

Taleban ile yürütülen müzakerelerde gelinen aşama ABD Dışişleri Bakanlığı’nın basın brifinginde de gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino “Taleban barışın her iki tarafın dört temel konuya kapsamlı çözüm getirmesinin gerektiği konusunda hemfikir” açıklamasını yaptı.

Usame Bin Ladin’in ardından El Kaide’nin lideri olan Ayman el Zevahiri’nin Afganistan’da saklandığı sanılıyor. Aralarında Yemen ve Suudi Arabistan’ın olduğu Arap ülkelerinden çok sayıda militanın da Afganistan’da yaşadığı belirtiliyor.

“ABD’nin kuklası” olarak nitelendirdiği Kabil’deki hükümetle görüşmeyi reddeden Taleban uzun süredir ABD’yle birebir görüşme yapmak istiyordu. Ancak Halilzad’ın geçen eylül ayında atanması öncesinde Washington yüz yüze müzakerelerden kaçınıyordu.

Taleban ABD’nin 2001 yılının Ekim ayında ülkeyi işgal etmesine kadar Afganistan’ı yönetiyor ve El Kaide ile lideri Usame Bin Ladin’in ülkede saklanmasına olanak sağlıyordu.

Taleban geçen yıllarda Afganistan’da gücünü yeniden kazandı ve neredeyse her gün Afgan güvenlik güçlerine saldırılar düzenleyecek seviyeye geldi. Bu durum da Başkan Donald Trump üzerinde barış süreci için daha fazla baskı oluşturdu.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.