Taleban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı

Taleban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı

ABONE OL
22:30 - 23/03/2022 22:30
Taleban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taleban, daha önce okulların kız öğrenciler için de açık olacağı açıklamasından geri adım attı ve İslami kurallara göre düzenleme yapılana kadar kız öğrencilerin okula gidemeyeceğini duyurdu.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki üç ayrı lisede Çarşamba sabahı kız öğrenciler evlerine geri gönderildi. Kız öğrencilerin gözyaşları içerisinde okullardan ayrıldıkları görüldü.

Güvenlik endişesiyle ismini açıklamayan bir kız öğrenci Reuters haber ajansı muhabirine “Hepimiz çok üzgünüz, müdür bize söylediğinde hepimiz büyük bir umutsuzluk içerisine düştük. Kadın okul müdürümüz bize haber verirken ağlıyordu” dedi.

Taleban Afganistan’da daha önce yönetimde olduğu 1996 ve 2001 yılları arasında da kız öğrencilerin okula gitmesini ve kadınların çalışmasını yasaklamıştı.

Geçen yıl Ağustos ayında ülkede yönetimi ele geçiren Taleban’ın uluslararası alanda tanınması için bu kez getirilen öncelikli şartlardan biri kız öğrencilerin okula gidebilmesiydi. Taleban’ın açıklamasının duyulmasının ardından Amerika ve Birleşmiş Milletler kararı kınadıklarını bildirdi.

Son gelişmeye karşın Afganistan Eğitim Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, ülke genelinde okulların açık olacağını, kız öğrencilerin de eğitime devam edebileceğini duyurmuştu. Eğitim Bakanı Salı akşamı yayınladığı bir görüntülü mesajda da tüm öğrencilere yeni eğitim döneminde başarılar dilemişti.

Ancak devlet haber ajansı Bahktar News, bu sabah Afgan kültürü ve İslami kurallara göre yeni bir sistem oluşturulana kadar kız öğrencilerin okula gidemeyeceklerini duyurdu.

Açıklamada, “Tüm lise öğrencisi ve 6. sınıfın üzerindeki kız öğrenciler için ikinci bir emre kadar okulların kapandığını bildiririz” denildi.

Eğitim Bakanlığı, konuya ilişkin sorulara şu aşamada herhangi bir yanıt vermedi.

Birleşmiş Milletler Afganistan misyonunundan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, alınan kararın esefle karşılandığı bildirildi.

Amerika’nın Afganistan’daki Maslahatgüzarı Ian McCary de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bu son derece üzücü bir durum ve Taleban’ın verdiği garantiler ve yaptığı açıklamalarla çelişiyor” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Taleban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taleban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taleban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.