Taleban’dan ABD’ye Dondurulan Varlıkları ile İlgili Uyarı

Taleban’dan ABD’ye Dondurulan Varlıkları ile İlgili Uyarı

ABONE OL
23:14 - 15/02/2022 23:14
Taleban’dan ABD’ye Dondurulan Varlıkları ile İlgili Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Taleban, Afganistan’ın ABD’de dondurulan 7 milyar dolarlık varlığının serbest bırakılmaması halinde Washington’a yönelik politikasını gözden geçireceğini açıkladı.

Başkan Joe Biden 11 Şubat’ta yayınladığı başkanlık kararnamesi ile bankalara, dondurulan varlıkların 3,5 milyar dolarının Afganistan’a insani yardım için oluşturulacak bir fona aktarılarak serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Biden, varlıkların geri kalan yarısını ABD’de tutarak terörle mücadele alanında devam eden davaların masraflarını karşılamayı planlıyor. Bunlar arasında 11 Eylül saldırıları sırasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin mahkemelerde süren davaları var.

Taleban’ın sözcülerinden biri 11 Eylül saldırılarının Afganistan’la hiçbir ilgisi olmadığını belirtti ve ABD’nin tavrını değiştirip provokatif eylemlerden kaçınmadığı sürece, Taleban’ın da ülkeye tavrını buna göre yeniden değerlendirmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Açıklamada ABD’nin kararını geri almaması durumunda uluslararası alanda suçlu görüleceği ve Afganlar’la ilişkilerinin bozulacağı belirtildi.

Taleban 11 Eylül 2001’de saldırıların mimarı El Kaide lideri Usame Bin Ladin’e ev sahipliği yapıyordu. ABD, Afganistan’ı işgal ederek Bin Ladin’i teslim etmeyi reddeden Taleban rejimini devirmişti.

ABD’nin Afganistan’dan geçen Ağustos’ta çekilmesi 20 yıllık savaşı sona erdirdi; ancak Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası yardım örgütleri Afganistan’ın 40 yıldan fazla süredir devam eden çatışmalar ve doğal afetler yüzünden dünyanın en büyük insani krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

BM, ABD’nin Afganistan’dan ayrılmasının ardından ülke nüfusunun yarısından fazlası yani yaklaşık 24 milyon Afgan’ın şiddetli gıda kıtlığı ile karşı karşıya olduğunu ve beş yaşın altındaki bir milyon çocuğun bu yılın sonunda açlıktan ölebileceğini belirtiyor.

VOA tarafından geçilen Taleban’dan ABD’ye Dondurulan Varlıkları ile İlgili Uyarı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taleban’dan ABD’ye Dondurulan Varlıkları ile İlgili Uyarı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taleban’dan ABD’ye Dondurulan Varlıkları ile İlgili Uyarı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.