Tahıl Ticareti Anlaşması İstanbul’da İmzalanacak

Tahıl Ticareti Anlaşması İstanbul’da İmzalanacak

ABONE OL
22:57 - 21/07/2022 22:57
Tahıl Ticareti Anlaşması İstanbul’da İmzalanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya ve Ukrayna, Birleşmiş Milletler’in (BM) koordinasyonunda Karadeniz’deki mayınlar arasında güvenli deniz ticareti rotası oluşturularak, Odessa Limanı’ndan tahıl sevkiyatı yapılması konusunda yarın Türkiye’nin ev sahipliğinde anlaşma imzalayacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ukrayna ve Rusya tarafları arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katılımıyla yarın saat 16.30’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde tahıl sevkiyatı anlaşması töreni düzenleneceğini bildirdi.

Böylece Kiev ve Moskova arasında Türkiye ve BM’nin katılımıyla teknik heyetler arasında İstanbul’da yürütülen müzakereler sonucunda Karadeniz’de güvenli deniz ticareti rotası açılmasında uzlaşmaya varıldığı açıklandı.

Rusya ve Ukrayna’nın İstanbul’da imza atacağı anlaşmayla Odessa Limanı’ndan tahıl sevkiyatı yapılabilmesi için Karadeniz’deki mayınlar arasında güvenli rota oluşturulacağı kaydedildi.

Çavuşoğlu: “Gıda krizinin çözümü için ilk adımı yarın İstanbul’da atacağız”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki diplomatik çabalarımız sonuç veriyor. Tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin çözümü için ilk adımı yarın BM Genel Sekreteri, Rusya ve Ukrayna heyetleriyle birlikte İstanbul’da atacağız. İhtilafın çözümü için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

BM Genel Sekreteri tahıl anlaşması İçin İstanbul’a gidiyor

BM’den yapılan açıklamada da, Genel Sekreter Antonio Guterres’in bu akşam İstanbul’a gideceği bildirildi. BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak günlük basın toplantısında, Genel Sekreter Gutarres’in İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında tahıl krizini sonlandırmak amacıyla düzenlenecek imza törenine katılacağı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bir hafta önce İstanbul’da gerçekleşen toplantıyı, Ukrayna gıda ürünlerinin Karadeniz üzerinden güvenli ve emniyetli ihracatını sağlamak için kritik ve ileriye doğru önemli bir adım olarak değerlendirmişti.

Guterres, taraflar arasında yapılacak resmi bir anlaşma için umutlu ama temkinli olduğunu kaydetmiş ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanırsa İstanbul’da yapılacak olası bir imza törenine de katılabileceğini ifade etmişti.

Guterres, ”Bu sorunun çözümü için önerilerde bulunmak üzere Moskova ve Kiev’e gittim. Her gün 24 saat çalıştık. Zamana karşı yarıştık. Bugünkü toplantıdan sonra ilerleme kaydetmek için artık daha fazla teknik çalışmaya ihtiyaç duyulacak. Küresel krizin kararttığı bir dünyada artık bir umut duymaya hakkımız var. Dünyanın her yerinde insanların çektiği acıları dindirmek ve açlığı hafifletmek için umut var” diye konuşmuştu.

VOA tarafından geçilen Tahıl Ticareti Anlaşması İstanbul’da İmzalanacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tahıl Ticareti Anlaşması İstanbul’da İmzalanacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tahıl Ticareti Anlaşması İstanbul’da İmzalanacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.