Tahıl Krizinde Rusya’nın Kararı Bekleniyor

Tahıl Krizinde Rusya’nın Kararı Bekleniyor

ABONE OL
14:41 - 15/06/2022 14:41
Tahıl Krizinde Rusya’nın Kararı Bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz’de güvenli deniz ulaşımını dolayısıyla tahıl ürünleri sağlamak için Birleşmiş Milletler’in planını uygulamak gerektiğini ilettiği Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan yanıt beklendiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, TBMM’de AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Lavrov’un 8 Haziran’da Ankara’yı ziyaretinde askeri ve teknik uzmanlar düzeyinde de görüşmeler yapıldığını söyledi.

Lavrov ile görüşmesinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan planı detaylı anlattığını kaydeden Çavuşoğlu, BM’nin planının meşruiyeti olduğunu belirterek, “Eğer taraflar kabul ederse biz İstanbul’da görüşmeyi ayarlayabiliriz. İstanbul’da da anlaşma sağlanırsa İstanbul’da kurulacak bir merkezde işleyişi birlikte takip edebiliriz. Bu BM’nin planı ve biz de destekliyoruz. BM Genel Sekreteri ile (Antonio Guterres) temastayız” dedi.

Mayın temizliğine ilişkin BM’nin açıklaması nedeniyle bunun zaman alacağını belirten Çavuşoğlu, “BM planına göre mayınların nerede olduğu belli olduğu için limanlara geçişler için güvenli koridorlar, hatlar açılabilecek. Ukrayna’nın arama kurtarma gemileri de ticaret gemilerine eşlik edecek. Böylece gemiler güvenle limanlara ulaşacak. Burada da gemiler kontrol edilecek” sözleriyle planı özetledi.

“İsveç ve Finlandiya’dan yazılı taleplerimize cevap bekliyoruz”

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkmasına da değinen Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in çözüm bulunması için konuyu takip ettiğine dikkat çekti.

Çavuşoğlu, “Stoltenberg, Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirtiyor, taraflar arasında çaba da sarf ediyor. Biz açıklamalarını ve çabalarını takdire şayan buluyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Stoltenberg’in iki gün önce Stockholm’de İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile birlikte yaptığı açıklamayı da yorumladı. İsveç’in yasal düzenleme yapmasından Türkiye olarak ilettikleri somut taleplere yanıt vermesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’ya hali hazırda yazılı talepler iletildiği açıklamasını yineledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 13 Haziran’da Stockholm ziyaretinde, İsveç’in Türkiye’nin kaygılarını gidermek amacıyla “terörle mücadele yasası” hazırlığı yaptığını ve silah ihracıyla ilgili düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da “1 Temmuz’dan itibaren terörle mücadeleye ilişkin olarak daha güçlü yasal düzenlemelerimiz olacak. Terörle mücadeleye katkıda bulunmak istiyoruz. İsveç’in bu konudaki güçlü tavrına ilişkin herhangi bir soru işareti yok” demişti.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı’nın, tahıl krizinin çözümü için “kırmızı hat” diplomasisi başlattığı bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçen hafta önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ardından Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü.

Habere göre görüşmelerde ateşkesin yanısıra, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesi ele alındı; Akar’ın öncülüğünde, konuyu daha yakından ele almak ve sonuca ulaştırmak üzere savunma bakanlıklarından birer personelin görev yapacağı “kırmızı hat” oluşturuldu.

AA’ya göre general rütbesinde olduğu öğrenilen görevliler, sorunun çözümü için Türkiye ile doğrudan iletişim kuruyor.

VOA tarafından geçilen Tahıl Krizinde Rusya’nın Kararı Bekleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tahıl Krizinde Rusya’nın Kararı Bekleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tahıl Krizinde Rusya’nın Kararı Bekleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.