Tahıl Koridoru İmzası Bugün İstanbul’da Atılıyor

Tahıl Koridoru İmzası Bugün İstanbul’da Atılıyor

ABONE OL
17:03 - 22/07/2022 17:03
Tahıl Koridoru İmzası Bugün İstanbul’da Atılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna işgaliyle başlayan tahıl krizine çözüm bulmak için bugün İstanbul’da bir anlaşmaya imza atılması ve böylece Ukrayna’nın Karadeniz limanlarının tahıl ihracatına yeniden açılması bekleniyor.

Anlaşmayla tahıl ihracatının durmasıyla ortaya çıkan gıda krizinin ve tahıl fiyatlarının artışının önüne geçmek hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, imza töreninin Ukrayna ve Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla TSİ 16.30’da Dolmabahçe Ofisi’nde yapılacağını açıkladı.

İstanbul’da kontrol merkezi kurulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürecin İstanbul’da kurulacak bir kontrol merkezinden yürütüleceğini belirtmiş, burada Türkiye’nin yanı sıra, Rusya, Ukrayna ve BM’den yetkililer bulunacağını dile getirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçen ay yaptığı açıklamada, “BM planı, İstanbul’da anlaşma olursa bir kontrol merkezi kurulacak ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge oluşturulacak. Bu bölgede özellikle Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin, silah veya başka bir şey taşımadığından emin olmak için kontrolu da yapılacak. Dönüşte de tabii gemilerin belirlenen ürünleri taşıdığından herkes emin olmak istiyor” diyerek, olası anlaşmanın detaylarına değinmişti.

“Türkiye’den haberler bekliyoruz”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski her akşam yaptığı konuşmasında dün tahıl konusuna da değinerek, “Yarın Türkiye’den devletimiz için limanlarımızdaki blokajın kaldırılmasına ilişkin haberler bekliyoruz” dedi.

Moskova, gıda krizinin kötüleşmesindeki sorumluluğunu reddediyor ve Batı’yı uyguladığı yaptırımların olumsuz etkisi, Ukrayna’yı da Karadeniz limanlarında maden çıkardığı için eleştiriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Washington’un Moskova’nın varılacak anlaşmanın uygulanması konusunda sorumluluğunu tutmasına odaklanacağını” söyledi.

Görüşmeler 2 aydır sürüyor

BM ve Türkiye, Ukrayna’nın Karadeniz’den tahıl ihracatını yeniden başlatmak ve Rusya’nın tahıl ve gübre sevkiyatını kolaylaştırmak üzere Guterres’in “paket” olarak adlandırdığı anlaşmaya aracılık etmek için 2 aydır çalışıyor.

Dünyanın en büyük beş tahıl ihracatçısından biri olan Ukrayna,
buğday ihracatında Rusya, ABD, Kanada, Avustralya’nın ardından beşinci sırada, arpa dış satımında Avustralya’nın ardında ikinci, mısır ihracatında ise ABD ve Arjantin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Ayçiçek yağı ihracatında ise Rusya Federasyonu’nun açık ara önünde ilk sırada Ukrayna yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Tahıl Koridoru İmzası Bugün İstanbul’da Atılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tahıl Koridoru İmzası Bugün İstanbul’da Atılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tahıl Koridoru İmzası Bugün İstanbul’da Atılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.