DOLAR

32,5057

0.28%
EURO

34,5814

0.22%
ALTIN(gr)

2.494,25

0,46%
BİST 100

9548.09

0,46%
Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul’da İmzalandı

Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul’da İmzalandı

ABONE OL
17:12 - 22/07/2022 17:12
Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul’da İmzalandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için Rusya ve Ukrayna arasında Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye aracılığında İstanbul’da anlaşma imzalandı.

Ukrayna limanlarından güvenli tahıl sevkiyatı için yapılan anlaşma kapsamında İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen törende iki belgeye imza atıldı. Bunlardan ilki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında, diğeri ise Türk Milli Savunma Bakanlığı ve Ukrayna Altyapı Bakanlığı arasında BM tanıklığında imzalandı.

Törende BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalara geçilmeden önce konuşma yaptı.

”Tarihi bir gün”

Erdoğan, tahıl anlaşmasının imzalandığı bugünü ”tarihi bir gün” olarak değerlendirdi.

”Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bu girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diyen Erdoğan, anlaşmanın tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesi önünün alınmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Erdoğan ayrıca sıcak hava dalgası ve kuraklığın sebep olacağı verim kaybı ve ilave fiyat artışının da önüne geçileceğine, gıda enflasyonunun kontroluna yardımcı olacağına dikkat çekti.

Ukrayna’da depoda bekleyen tahılın Karadeniz üzerinden ihracı için Ukrayna, Rus makamları ve BM yetkilileriyle meşakkatli bir süreç yürütüldüğünü belirten Erdoğan, ”Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarımızla temas halinde olduk. Her iki ülkenin beklenti ve endişelerinin giderilmesi için kapsamlı istişareler yürüttük” dedi.

”Dünyanın birçok ülkesine nefes borusu açacağız”

Erdoğan gelecek günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz’den dünyanın birçok ülkesine ”nefes borusu” açılacağını kaydetti.

Tüm süreçler üzerinde mutabakatın tesis edildiğini kaydeden Erdoğan denetimin ise İstanbul’da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirileceğini aktardı. Erdoğan, süreçte uluslararası toplumun desteğinin de önem taşıyacağını belirtti.

”Barış için dönüm noktası olmasını diliyorum”

Erdoğan, ”Bugün Rusya ve Ukrayna ile atmakta olduğumuz adımın barışa yönelik umutları canlandıracak yeni bir dönüm noktası olmasını canı gönülden diliyorum” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Ukrayna’dan tahıl ihracatının başlatılması için anlaşmaya varıldığını söyledi.

”Üç kilit limandan ihracatın önü açılacak”

Anlaşmayı Karadeniz’de bir umut ışığı olarak niteleyen Guterres, anlaşmanın Ukrayna’daki üç kilit liman Odessa, Çernomorsk ve Yuzni’den büyük miktarlarda gıda ihracatının önünü açtığını belirtti.

Guterres, anlaşmanın, iflasın eğişindeki gelişmekte olan ülkeler ve açlığın eşiğindeki en korunmasız insanlara yardım edeceğini vurguladı.

Guterres, Rusya ve Ukrayna’ya, anlaşmayı tam olarak uygulama çağrısında bulundu.

VOA tarafından geçilen Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul’da İmzalandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul’da İmzalandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul’da İmzalandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.