Suudi Arabistan’daki Süper Kupa Finali ertelendi: Takımlar Türkiye’ye dönüyor

Suudi Arabistan’daki Süper Kupa Finali ertelendi: Takımlar Türkiye’ye dönüyor

ABONE OL
00:42 - 30/12/2023 00:42
Suudi Arabistan’daki Süper Kupa Finali ertelendi: Takımlar Türkiye’ye dönüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Suudi Arabistan’da bu akşam oynanması planlanan Süper Kupa final maçı, takımların sahaya çıkmak istememesi nedeniyle ertelendi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve takımlardan Süper Kupa Finali’yle ilgili ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

“Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir.”

Açıklamada ayrıca, “Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz” ifadelerinin yer alması dikkati çekti.

Takımların sabaha karşı Türkiye’de olmaları bekleniyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel eski adı Twitter olan X sosyal medya hesabından, “tüm halkı İstanbul’a dönüşlerinde Atatürk fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla takımları karşılamaya” davet etti.

Riyad’lı yetkililerin maçta Atatürk posteri açılması, Atatürk tişörtü giyilmesi, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yazılı pankartın açılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasına izin vermemesi nedeniyle kriz yaşanmıştı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) gün içinde “Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır” açıklaması yapsa da özellikle pankart ve tişört konusundaki kriz aşılamamış ve takımlar maça çıkmama kararı almıştı.

İlk kez Suudi Arabistan’da oynanacaktı

Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle hem Sarı Kırmızılı hem de Sarı Lacivertli yönetici ve taraftarların karşı çıktığı kupa finali, tarihinde ilk kez Suudi Arabistan’da oynanacaktı. Bu karşılaşma, 2006’ya kadar Cumhurbaşkanlığı Kupası adı altında oynanan finalin 57’ncisi olacaktı.

Maça yeterince ilgi olmaması nedeniyle geçen hafta yapılan indirimle en ucuz bilet 79 TL’ye (10 Suudi Arabistan Riyali) satılırken en pahalı bilet 142 bin TL’den (18 bin Suudi Arabistan Riyali) satıldı.

25 bin seyirci kapasiteli Al Awwal Park’ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) şu ana kadar 23 bin biletin satıldığı bildiriliyor.

108 milyon liralık para ödülü

Zafere ulaşan takım kupa ile birlikte 65 milyon TL’lik (2,2 milyon dolar) ödülün sahibi olurken, kaybeden takım 43 milyon TL (1 milyon 450 bin dolar) ile ödüllendirilecekti.

Süper Lig karşılaşmasında geçen hafta, Fenerbahçe’nin evi Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda karşı karşıya gelen Türk futbolunun iki devi yenişememişti.

İki kulübün yurt dışındaki dördüncü finali olacaktı

Fenerbahçe ve Galatasaray 116 yıllık rekabetlerinde bugüne kadar, tümü Almanya’da olmak üzere üç kez yurtdışında maç yaptı.

Bu karşılaşmalardan ilki Almanya’daydı. 3 Ağustos 1980’de Offenbach am Main şehrinde oynanan Vatan Kupası’nda İstanbul’un Sarı Lacivertli kulübü 3-2 galip geldi.

Bu maçtan 16 yıl sonra yine Almanya’da karşı karşıya gelen ezeli rakipler bu kez berabere kaldı. 17 Temmuz 1996’da Frankfurt şehrinde oynanan Gurbet Kupası golsüz sonuçlanınca kupa sahipsiz kaldı.

21 Temmuz 2010’da Mönchengladbach’ta düzenlenen Spor Toto Dostluk Kupası’nda 1-0 galip gelen Fenerbahçe bu rekabette ikinci kez gurbette kupa kaldırmayı başardı.

Kupayı en çok kazanan Galatasaray

İki takımın Süper Kupa karnesinde ise Galatasaray ağır basıyor. İlk kez 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak oynanan ve 2006 yılında adı Süper Kupa’ya çevrilen Türk futbolunun en büyük kupasını İstanbul’un Sarı Kırmızılılar’ı 16 kez kazandı.

1963-2006 arasında Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla oynanan finalde ilk şampiyonluğu Beşiktaş’ı 2-0 yenerek kazanan Galatasaray, en son 2019’da kupayı kaldırdı.

İlk kupasını 1968’te kaldıran Fenerbahçe ise toplam dokuz kez müzesine götürdüğü kupaya en son 2014’te ulaşabildi. İki kulüp Süper Kupa’da altı kez karşılaştı.

İstanbul’un iki devi Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ilk kez 1973’te kozlarına paylaştı. Cumhuriyet’in 50. yılında yapılan bu ilk finali Fenerbahçe 2-1 kazandı.

Sarı Lacivertliler 1985 ve son kez bu kupayı kazandığı 2014’te Galatasaray’ı finalde devirirken, Sarı Kırmızılılar 1996, 2012 ve 2013’te Fenerbahçe’ye üstünlük sağlamayı başardı.

VOA tarafından geçilen Suudi Arabistan’daki Süper Kupa Finali ertelendi: Takımlar Türkiye’ye dönüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suudi Arabistan’daki Süper Kupa Finali ertelendi: Takımlar Türkiye’ye dönüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suudi Arabistan’daki Süper Kupa Finali ertelendi: Takımlar Türkiye’ye dönüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.