“Sürtük” Yargıya Taşındı RTÜK Gündeme Almadı

 “Sürtük” Yargıya Taşındı RTÜK Gündeme Almadı

ABONE OL
22:08 - 02/06/2022 22:08
 “Sürtük” Yargıya Taşındı RTÜK Gündeme Almadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı eylemcisi yurttaşlar için, “Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar böyle, bunlar çürük, bunlar sürtük” ifadeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu ancak AKP kontenjanından seçilmiş RTÜK Başkanı konuyu gündeme almaktan kaçındı.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), son dönemde hukuken tartışmalı pek çok konuda olduğu gibi yurttaşlar adına Erdoğan’ın “bunlar çürük, bunlar sürtük” sözleri hakkında suç duyurusunda bulundu. HDP adına Avukat Doğan Zafer Çıngı ve beraberindeki partili hukukçular, Erdoğan’ın “hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlarını işlediğini belirterek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi verdi. Avukat Çıngı, dilekçeyi Çağlayan Adliyesi’nde kayda geçirdikten sonra yurttaşlara da benzer şekilde Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunma çağrısı yaptı.

CHP kontenjanından seçilmiş RTÜK üyesi İlhan Taşcı, dün Erdoğan’ın TBMM’de AKP grubu konuşmasında Gezi eylemlerine katılan yurttaşları hedef almasının ardından canlı yayınlanan bu açıklamayla ilgili inceleme yapılması için RTÜK’e dilekçe vermişti. Ancak AKP kontenjanından seçilmiş RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Taşçı’nın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine de dilekçe vermesi durumunda bu dilekçeyi inceleyeceği yönünde açıklama yaptı.

Oysa RTÜK, 30 Mayıs’ta AKP ve MHP’li üyeleri tarafından oy çokluğuyla Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın ailesi ve TÜRKEN Vakfı’yla ilgili açıklamalarını canlı yayınladıkları gerekçesiyle KRT TV, Halk TV ve Tele1 kanallarına ceza kararı almıştı. Bu karar, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın TBMM’deki medya teklifine ilişkin, “Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını yayınlamak suç olmayacak” açıklamasından sadece 48 saat sonra gerçekleşmişti.

HKP: “İftiralarla hareketler etmiştir”

HKP’nin Erdoğan hakkındaki suç duyurusunda, “Şüpheli Recep Tayyip Erdoğan benim ve benim gibi ülkenin onuru, bağımsızlığı, doğası ve ağaçları için barışçıl bir şekilde eyleme geçen milyonlarca kişiye; işçiye, emekçiye, kadına, erkeğe, gençlere, yaşlılara ve çocuklara özetle tüm halkımıza ağza alınmayacak şekilde iftiralarla dolu hakaretler etmiştir. Bu nedenle bu suç duyurusunu bu hakaretleri kabul etmeyen, bu yalanlara inanmayan tüm işçi, emekçi, kadın, erkek, genç ve yaşlılar adına, ‘bu daha başlangıç mücadeleye devam’ diyen milyonlar adına, bu eylemlerde katledilen ve eğer aramızda olsalardı bizimle birlikte bu suç duyurusunu vereceğine inandığım Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan adına veriyorum” denildi.

Avukat Çıngı da, “Saygıdeğer halkımız, ülkemiz tarihi açısından utanç verici bir gün yaşandı. Ülkemizin tarihinin en haklı ve en meşru eylemlerinden biri olan Gezi Parkı eylemimize katılan milyonlara, Tayyip Erdoğan tarafından “Terörist, eşkıya, çürük ve sürtük” sözleri ile hakaretler edildi. Tayyip Erdoğan yalan olduğu ortaya çıkmış bir iftirayı, “Caminin içinde bira içtiler” iftirasını bu hakaretleri ederken de tekrar söyledi. Hiç utanmadan on beş milyon insanın katıldığı Gezi Parkı eylemcilerine ‘sürtük’ dedi. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda diplomasız şekilde oturan bu kişinin ağzından hiç utanmadan, hiç sıkılmadan on beş milyon insanı hedef göstererek hakaret eden kelimeleri söylemesini biz kabul etmiyoruz. On beş milyon insana bu sözlerin söylenmesini kendimize yediremiyoruz. Bu ahlaksızlığı ve bu hakaretleri asla ama asla kabul etmiyoruz” dedi.

Çıngı, “Sevgili halkımız, sizlerden de bir isteğimiz var. Kendinize edilen bu hakaretleri kabullenmeyin. Sizler de bizim yaptığımız suç duyurusunun bir kopyasını alarak bulunduğunuz illerdeki Cumhuriyet Savcılıkları’na giderek şüpheli Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunun” çağrısında bulundu.

RTÜK Başkanı, Taşçı’nın dilekçesini işleme almama mesajı verdi

CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı da, dün “AKP Genel Başkanı Sn. Erdoğan’ın sözlerinin incelenmesi için RTÜK’e dilekçeyle başvurdum. Tüm yurttaşlarına ‘Efendiler’ diye seslenen Atatürk’ün kurduğu Türkiye’de hiç kimsenin kimseye hakaret etme, kaba dil kullanma hakkı ve “özgürlüğü” olamaz. RTÜK de tepkilere kulak tıkayamaz!” açıklamasıyla canlı yayınlanan konuşmaya ilişkin işlem yapılmasını istedi.

Bu dilekçeye karşı RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise, Taşçı’nın paylaşımını alıntılayarak, “Sayın Taşcı; siyasilerin Meclis’te yapmış olduğu konuşmalara gösterdiğiniz bu hassasiyeti, CHP Genel Başkanı’nın Genel Kurul konuşmasındaki müstehcen el-kol hareketinde de göstermenizi beklerdik. O konuda da şikayet dilekçenizi bekliyoruz. Sonra bu dilekçenizi inceleyeceğiz” açıklaması yaptı. Dolayısıyla Şahin, dilekçe mevzuatı bakımından değerlendirmeye alınarak, yazılı yanıt verilmesi gerekli bu konuda Taşçı’ya sosyal medya aracılığıyla Kılıçdaroğlu’yla ilgili de dilekçe verme şartı koştu.

Dilekçesini işleme almak üzere şart koyduğunu açıklayan Şahin’e karşı Taşçı ise, “Sayın Şahin; Görevini yapman için bana “şart” koşmaya değil; yalnızca bağımsız iradene ve görevini yapma cesaretine ihtiyaç vardır!” tepkisini gösterdi.

“Ötekileştirici ve cinsiyetçi ağır hakaret içeriyor”

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) da, Erdoğan hakkında yasal süreçlere başvurulacağını açıkladı.

TÜBAKKOM’dan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 01.06.2022 tarihli AK Parti grup toplantısında, partisinin Genel Başkanı sıfatıyla, Gezi Parkı eylemlerine katılan vatandaşlar için “çürük ve sürtük” ifadelerini kullanmıştır. Yasal ve demokratik haklarını kullanan vatandaşlara yönelik olarak, özellikle kadın bedeni ve cinsiyeti üzerinden yapılan hakaret içerikli söylemlerin kürsü dokunulmazlığı adı altında yapılması asla kabul edilemez. Cumhurbaşkanı’nın üslup ve söylemleri; halkına karşı ayrıştırıcı, ötekileştirici ve cinsiyetçi ağır hakaret içermektedir. TÜBAKKOM olarak süreci kaygıyla izlediğimizi ve gereken yasal tüm hakları kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

VOA tarafından geçilen  “Sürtük” Yargıya Taşındı RTÜK Gündeme Almadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur.  “Sürtük” Yargıya Taşındı RTÜK Gündeme Almadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan  “Sürtük” Yargıya Taşındı RTÜK Gündeme Almadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.