Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den haber alınamıyor

Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den haber alınamıyor

ABONE OL
23:03 - 08/12/2023 23:03
Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den haber alınamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul Yusufpaşa’daki işyerinden 27 Kasım akşamı çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’nin ailesi ve avukatı, her geçen gün kaygılarının daha da arttığını belirterek Türk yetkililere yardım çağrısında bulundu.

“Biz başvurumuzu yaptık artık iş emniyet ve savcılıkta”

VOA Türkçe’ye konuşan Ahmet Katie’nin avukatı Nurullah Çelen, müvekkilinin polis, emniyetin istihbarat birimi veya doğrudan Milli İstihbarat Teşkilatı elemanları tarafından alıkonulup konulmadığı hususunda bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Çelen, “Emniyetten özellikle yardımcı olmasını istediğimiz konu, Ahmet Bey’in kim tarafından alındığı ve nerede olduğu. İkinci husus da Suriyeli olarak Esad rejiminin zulmünü anlatan, Türkiye’deki Suriyeliler’in haklarını savunan kişilerin Suriye’ye gönderilme ihtimali. Bu durumundan dolayı korkularımız var. Çünkü 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ndan doğan yükümlülükler yerine getirilmeden bazen bir bakıyoruz ki şahıslar Suriye’ye gönderilmiş oluyor” diye konuştu.

Avukat Çelen, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ahmet Bey’in kaybolmasıyla ilgili eşi üzerinden mağdur sıfatıyla şikayet dilekçemizi verdik. Bu hususla ilgili olarak ETS kayıtlarının istenilmesi, telefon kayıtlarının dinlenilmesini, telefonunun nerede olduğuyla ile ilgili olarak kayıtların istenilmesi talebinde bulunduk. Artık bu aşamadan sonra iş emniyet ve savcılık üzerinde” dedi.

“Suriye’ye gönderilmemiş olmasını umut ediyoruz”

Sığınmacı Hakları Platformu sözcüsü Yıldız Önen ise son zamanlarda maruz kaldığı taciz ve baskılar nedeniyle Ahmed Katie’nin Ekim ayının sonunda insan hakları çalışmalarını askıya alma kararı aldığına dikkat çekti.

VOA Türkçe’ye konuşan Önen, “Kendisine sosyal medya üzerinden çok ciddi şekilde taciz yapıldığını söylemişti. Aslında bunlar tesadüf de değil. Eğer bir Suriyeli’yseniz ve insan hakları aktivizmi yapıyorsanız bu tarz şeyler başınıza gelebiliyor. Maalesef Türkiye’de bir de cezasızlık var. Sosyal medyadaki bu tür şeylerin şimdiye kadar çok azı savcılığa gidebildi. Bütün bunlar biraraya geldiğinde kafamızda büyük endişeler var. Suriye’ye gönderilmemiş olmasını umut ediyoruz. Çünkü Suriye’ye gönderildiği takdirde ciddi problemler yaşayacak.”

“Bu tarz bir olay ancak Suriye’de yaşanırdı”

Ahmed Katie’nin akrabası İbrahim Shewash de aile olarak çok stresli ve korkulu bir süreçten geçtiklerini belirterek emniyet güçlerinin kendilerine yardımcı olmasını istedi.

“Yaklaşık 10 gündür Ahmed’den haber alamıyoruz. Avukatımız da takip ediyor, güvenlik kameralarında Ahmed’in görüntüsüne hala rastlanmamış. Tahkikatta Ahmed ile ilgili hiç yeni bir bilgi yok. Ofisinden çıktıktan sonra en son kiminle görüştüğüyle ilgili de hala bir şey öğrenemedik. Güvenlik güçlerinin bize bilgi vermesini istiyoruz. Türk hükümetinden bize acil yardım etmesini rica ediyoruz” diyen Shewash, “Ahmet’in eşi ve çocukları çok stresli ve merakla gelecek haberi bekliyorlar. Aile olarak çok üzüntülüyüz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu tarz bir olay belki Suriye’de yaşanırdı ama biz Türkiye’deyiz. Burada böyle bir şey olmaz. Bu yüzden Ahmed’in nerede olduğuyla ilgili bilgi rica ediyoruz. Umarım en kısa zamanda sağlıklı bir şekilde ortaya çıkar her şey aydınlanır” dedi.

VOA Türkçe’nin ulaştığı İstanbul Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü de Ahmed Katie ile ilgili bir bilgi paylaşmadı.

VOA tarafından geçilen Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den haber alınamıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den haber alınamıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den haber alınamıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.