“Suriye’de Mülteciler İçin 57 Bin Konut İnşa Ettik”

“Suriye’de Mülteciler İçin 57 Bin Konut İnşa Ettik”

ABONE OL
11:08 - 20/05/2022 11:08
“Suriye’de Mülteciler İçin 57 Bin Konut İnşa Ettik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda düzenlenen Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katılarak konuşma yaptı. Çavuşoğlu, BM Genel Kuruluna hitabında, Türkiye’nin 2014 yılından itibaren dünyada en fazla göçmen nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin şimdiye kadar Suriye’nin terörden arınmış bölgelerinde mülteciler için 57 bin konut inşa ettiğini, yıl sonunda bu sayının yüz bine çıkacağını belirterek “Bir milyon Suriyeli mültecinin ülkelerine geri dönüşünü sağlayacağız” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında, göçle ilgili BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 2018 yılında kabul edilmesini son derece tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Bakan Çavuşoğlu, göçmenlerin insan kaçakçılığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının mağdurları haline geldiğini, bu olumsuzluklara karşı atılacak tüm adımların desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın göçmenlere yönelik tutumunu da eleştirdi, bu davranışın birçok göçmenin Ege Denizi’nde yaşamını yitirmesine neden olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ”Türkiye, dünyanın en büyük göçmen nüfusuna 2014 yılından bu yana ev sahipliği yapıyor. Ukrayna’daki çatışma sonrasında da 125 bin göçmene daha ev sahipliği yapıyoruz” dedi. Türkiye’den Suriye’ye 500 bin mültecinin terörden arınan bölgelere geri döndüğünü belirten Çavuşoğlu, “Daha fazla mültecinin gönüllü dönüşleri desteklemek için koruma alanlarını genişleteceğiz. Şimdiye kadar 57 binden fazla konut inşa ettik. Bu sayıyı yıl sonuna kadar 100 bine çıkartacağız. Bu plan, güvenle bir milyon Suriyelinin ülkelerine geri dönmesini sağlayacak” diye konuştu.

New York’ta yoğun diplomatik temas trafiği

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, New York ziyaretinde yoğun bir diplomatik temas trafiği içindeydi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından kabul edilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Guterres’le gıda güvenliği dahil Ukrayna’daki insani konuları ve barışın temini için atılacak adımları görüştüklerini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la, BM Genel Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkma nedeninin iki ülkenin terör örgütlerine verdiği destek olduğunu, Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri bulunduğunu, bu kaygılarını da Amerikalı bakana ilettiklerini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, New York’taki temaslarında İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’yla da bir görüşme yaptı. Bakan Çavuşoğlu, İtalyan bakanla Ukrayna’daki gelişmeleri, NATO genişlemesini ve iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini ele aldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile gerçekleştirdikleri görüşmede, Ukrayna‘daki savaşın gıda güvenliğine etkilerini ve NATO genişlemesi konularını ele aldıklarını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu ayrıca Kenya ve Lübnan Dışişleri Bakanlarını da Türkevi’nde kabul etti.

Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ve Senegal Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall’la bir araya geldi. Çavuşoğlu, “Senegal Dışişleri Bakanı Sall ile ikili ilişkilerimizi ve Ukrayna’da barışın sağlanmasına yönelik girişimleri görüştük” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “New York temaslarımıza Macaristan Dışişleri Bakanıyla devam ettik. Enerji iş birliğimizi ve NATO genişlemesini ele aldık” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, New York’taki diplomatik temaslarını, BM 76. Genel Kurul Başkanı Abdulla Shahid görüşmesiyle tamamladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun üç gün önce geldiği New York’ta diplomatik temaslarını tamamlayıp Türkiye’ye döndü.

VOA tarafından geçilen “Suriye’de Mülteciler İçin 57 Bin Konut İnşa Ettik” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suriye’de Mülteciler İçin 57 Bin Konut İnşa Ettik” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suriye’de Mülteciler İçin 57 Bin Konut İnşa Ettik” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.