Şükran Günü yemeği bu yıl Amerikalılar’a daha ucuza mal oluyor

Şükran Günü yemeği bu yıl Amerikalılar’a daha ucuza mal oluyor

ABONE OL
21:35 - 20/11/2023 21:35
Şükran Günü yemeği bu yıl Amerikalılar’a daha ucuza mal oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Benzin fiyatlarının ve uçak biletlerinin fiyatının düşmesiyle Amerikalılar için bu yıl aile büyüklerini ziyaret ya da Şükran Günü’nü kutladıkları yerlere gitmek daha az masraflı olacak. Şükran Günü sofrasına özel hindi ve diğer yemekler de geçen yıla göre daha ucuza mal olacak.

Amerikan Çiftlik Bürosu Federasyonu’nun yayınladığı yıllık Şükran Günü yemeği fiyatları araştırması, 10 kişilik bir grubun 2023 yılında 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 4,5 daha ucuza yemek yiyeceğini gösteriyor.

Büro her yıl, ülke çapında alışveriş yapan bir gruba hindi, dolma, tatlı patates, ekmek, bezelye, kızılcık sosu ve balkabağı turtasından oluşan geleneksel yemek için gerekli 11 malzemeyi fiyatlandırmalarını istiyor.

Kasım ayının ilk haftası itibariyle 16 kiloluk bir hindi bir önceki yıla göre yüzde 5,6 düşerek 27,35 dolara geriledi.

Diğer kümes hayvanları da dahil olmak üzere 11 malzemeden yedisinin fiyatı da yıl boyunca düştü.

Ekonomist Betty Resnick, bu yılki anket sonuçlarına ilişkin olarak, alışveriş yapanların “Şükran Günü yemeği için gıda fiyatlarında bir miktar rahatlama göreceklerini” yazdı, ancak yemek için toplam 61,17 dolarlık faturanın, 2019’da, COVID-19 pandemisinden önceki döneme göre yaklaşık yüzde 25 daha yüksek olduğunu belirtti.

Aslında bu analiz ve Şükran Günü yemek fiyatlarındaki değişim, hane halklarının, yetkililerin ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) boğuştuğu daha büyük bir ‘pandemi kaynaklı enflasyon’un mikro bir versiyonu.

Kötü haberse, pandeminin ekonomistlerin “fiyat seviyesi” olarak adlandırdıkları şeyin üzerindeki etkisinin, tersine dönmesi pek mümkün olmayan genel bir yükseliş seyretmesi.

Federasyon verileri, yıllık bayram yemeği maliyetinin 2011’den 2019’a kadar 48,96 ila 50,11 dolar arasında dar bir aralıkta kaldığını gösteriyor. Bu dönem, ABD’nin ekonomik büyümesinin istikrarlı ancak büyük ölçüde durgun olduğu, aynı zamanda küresel, teknolojik ve diğer faktörlerin biraraya gelmesiyle fiyatların düşük tutulduğu düşük enflasyonlu bir dönemdi.

Ekonomik sonuçların, seyahatlerin ve grup faaliyetlerinin sağlık krizi nedeniyle büyük ölçüde bozulmaya devam ettiği 2020 yılında 46,90 dolara düşen fiyat, 2021’de 53,31 dolara yükseldi ve 2022’de bozuk tedarik zincirlerinin krem şanti gibi şeylerin kıtlığına yol açması ve bir kuş hastalığı salgınının hindi arzını kısıtlaması nedeniyle 64,05 dolara çıkarak bir rekor kırdı.

İyi haberse, tedarik sorunlarının büyük ölçüde çözülmüş olması ve son üretici fiyat verilerinin mütevazı bir gıda enflasyonuna işaret etmesi nedeniyle değişimin hızının ileriye dönük olarak yavaşlayabileceği beklentisi.

Şükran Günü tatili aynı zamanda Noel alışveriş sezonunun geleneksel başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu dönem ayrıca perakendeciler için tüketici talebinin ve ekonomik büyümenin azaldığı bir dönemde özellikle agresif indirimlerin görülebileceği önemli bir sezon.

Resnick, en büyük fiyat düşüşlerinin yaşandığı ürünler arasındaki taze kızılcık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 18 düştüğünü, bunun da “genişleyen arzın bir göstergesi” olduğunu ve ithalatta yüzde 33’lük bir artış yaşandığını yazdı.

Krem şanti fiyatındaki yüzde 22’lik düşüşün, geçen yıl kıtlık nedeniyle yaşanan yüzde 26’lık artışta gerileme anlamına geldiğini belirten Resnick, fiyatların “önceki yıllardaki rakamlara geri döndüğünü” söyledi.

Şükran Günü sepetindeki ürünlerin hepsi fiyat artışlarından muaf olmadı. Konserve balkabağı karışımı fiyatı yüzde 3,8, ekmek fiyatıysa yüzde 3 artarak işlenmiş bazı ürünlerin muhtemelen “sıkı işgücü piyasası nedeniyle ücretlerde devam eden artışlardan etkilendiği” belirtiliyor.

Ancak, Ekim 2023 itibariyle genel tüketici fiyat endeksinin üç yıl öncesinin aynı ayına göre yüzde 18 daha yüksek olması, FED’in misyonuna sadık olması halinde geçmişte kalabilir.

Genel olarak fiyatlar Ekim ayında Eylül ayına göre artmadı.

Amerikan Otomobil Derneği (AAA) verilerine göre ortalama benzin fiyatları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8 daha düşük. Ekim ayında uçak bileti fiyat endeksi pandemideki zirvenin yüzde 20’den fazla altında ve COVID-19 salgını öncesinden de daha düşüktü.

Fiyatların daha da düşebileceği beklentisi de sözkonusu.

Federasyon verilerine göre hindi fiyatları, bu araştırmanın ardından muhtemelen daha da düşecek.

Kuruluştan yapılan açıklamada, “Henüz hindi satın almamış olan tüketiciler, Şükran Günü’ne doğru daha fazla tasarruf edebilirler” denildi.

Ancak bu anketinin kapsamadığı bir kalem var ki o da maç kanalları.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, futbol maçlarını izlemenin maliyeti bu yıl yaklaşık yüzde 5 daha pahalı.

VOA tarafından geçilen Şükran Günü yemeği bu yıl Amerikalılar’a daha ucuza mal oluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Şükran Günü yemeği bu yıl Amerikalılar’a daha ucuza mal oluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Şükran Günü yemeği bu yıl Amerikalılar’a daha ucuza mal oluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.