Stuttgart’ta göçün 60. yılında dev etkinlik programı

Stuttgart’ta göçün 60. yılında dev etkinlik programı

ABONE OL
22:53 - 26/10/2021 22:53
Stuttgart’ta göçün 60. yılında dev etkinlik programı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

1999 yılından günümüze Almanya’nın Stuttgart kentinde ve çevresinde etkin çalışmalara bulunan Stuttgart Türk Alman Forumu (DTF), Türkiye ve Almanya arasında imzalanan göç anlaşmasının 60. yılı nedeniyle geniş bir etkinlik programı hazırladı.

Stuttgart Belediyesi tarafından desteklenen kurum, Genel Müdürü Kerim Arpad’in açıklamasına göre „göçün 60. yılında bir yandan ülkeye ilk gelen misafir işçilerin katkılarını takdir etmek, diğer yandan da sonraki nesillerin topluma ve sanata verdikleri katkılarını göstermek“ istiyor.

Uzun bir hazırlık sonrası Eylül ayında başlayan programın ilk ayağı Stuttgart tri-bühne tiyatrosunda yapılan bir okuma akşamı oldu. ‘Daughters and Sons of Gastarbeiters’ toplumundan Abdul Vahap Çilhüseyin, Levent Kesik, Maria Tramountani ve Mesut Bayraktar otobiyografik şiir ve yazıları sanatsal bir programla sundular. 1975 yılında 12 yaşındayken Almanya’ya gelen ve göç müziğinin ilk temsilcilerinden kabul edilen Ozan Ata Canani Merlin Kültür Merkezi’nde bu yıl çıkan ‘Warte mein Land, warte’ (Bekle memleketim bekle) adlı albümünü tanıttı.

Geçtiğimiz haftada kent müzesi Stadtpalais‘de ‘Gelişin İzleri’ konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Yazar ve çevirmen Yüksel Pazarkaya, edebiyat ve kültür bilimcisi Nesrin Tanç, sanatçı Ülkü Süngün ve yazar Mesut Bayraktar ile söyleşinin moderatörlüğünü Sibylle Thelen yaptı.

 

Stuttgart’ta öngörülen etkinliklerin en görkemlisi ve Kerim Arpad’a göre ‘göç anlaşmasının yıl dönümünün hak ettiği kutlaması’ olan ana etkinliği ise 7 Kasım pazar günü saat 18’de Liederhalle’de yapılacak, müzisyen Nedim Hazar’ın hazırladığı ‘Almanya Türküleri’ konseri olacak. Yüksel Özkasap, Cem Karaca ve Ali Ekber Aydoğan’ın yapıtlarının sunulacağı konserde rap’çi Eko Fresh, caz şarkıcısı Özay Fecht, Türk ezgilerini Almanca sözlerle seslendiren Ata Canani, ünlü ses sanatçısı Sema Moritz, rap’çi Erci E. ırkçılığa karşı rap yapan Microphone Mafia, Kürtçe şarkılar sunan Ali Baran, Die Kanaken, ünlü kemancı ve besteci Ruddi Sodemann, 11 müzisyenden oluşan orkestra eşliğinde sahneye çıkacak. Konserin biletleri www.easyticket.de adresinden temin edilebilir.

Stuttgart Türk Alman Forumu’nun hazırladığı ve Baden-Württemberg Sanat Bakanlığı, Stuttgart Belediyesi, Mercedes-Benz ve Robert Bosch kuruuşlarının desteklediği etkinlik programı, Kasım ayında açılacak olan, sanatçı Selvi Ataş’ın ‘Bir göçmenin kültürel hafızası’ adlı fotoğraf sergisi ve genç yönetmen Çağdaş Yüksel’in ‘Gleis 11’ adlı sinema filminin gösterisi ile sona erecek. Programın tüm ayrıntılarına Stuttgart Türk Alman Forumu’nun internet sayfasın www.dtf-stuttgart.de adresinden ulaşabilirsiniz.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.