Stoltenberg Norveç Merkez Bankası Başkanı Olacak

Stoltenberg Norveç Merkez Bankası Başkanı Olacak

ABONE OL
16:38 - 04/02/2022 16:38
Stoltenberg Norveç Merkez Bankası Başkanı Olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak atandı. Atamanın, Norges Bank’in bağımsızlığına gölge düşüreceği yönünde muhalefetten gelen eleştirilerse devam ediyor.

Norveç’in merkez bankası Norges Bank’in yeni başkanlık dönemi 1 Mart’ta başlıyor. Ancak Stoltenberg, NATO görevini 30 Eylül günü tamamladıktan sonra Norges Bank’ın başına geçeceğini açıkladı. Norges Bank’ten yapılan ayrı bir açıklamada da Stoltenberg’in bankanın başkanlığını 1 Aralık’ta resmi olarak devralacağı belirtildi.

Stoltenberg, Norveç’in merkez bankası Norges Bank’taki liderlik görevi kapsamında, ülkede faiz oranlarının belirlenmesi ve mali istikrarın korunmasının yanı sıra, 1 trilyon 400 milyar dolarlık hacimle dünyanın en büyük varlık fonunun yönetilmesinden de sorumlu olacak.

Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvols Vedum, Stoltenberg’in atanmasıyla ilgili olarak, “Norveç’in merkez bankasına en iyi başkanı seçme konusunda endişelerim vardı ama artık en iyi seçimin Jens Stoltenberg olduğundan eminim” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’in Norges Bank başkanlığına atanması, Genel Sekreter’in görev süresi dolmadan NATO’dan ayrılıp ayrılmayacağı yönündeki belirsizliği de ortadan kaldırmış oldu. Bu, NATO’nun bir sonraki genel sekreterinin belirlenmesi için çalışmaların da başlayacağı anlamına geliyor.

İşçi Partisi’nin eski Genel Başkanı ve ekonomist olan Stoltenberg, 2000-2001 ve 2005-2013 yılları arasında Norveç’te başbakanlık yaptı. 2014 yılında NATO’ya genel sekreter olarak atanan Stoltenberg başbakanlık görevinden önce maliye ve enerji bakanı olarak da görev yaptı.

Stoltenberg’in Norges Bank liderliği için uygun olduğu görüşünü savunanlar, maliye alanında uzman olan eski başbakanın, Norveç hükümetlerinin ülkenin varlık fonunu çok düşük oranda kullanmasını sağlayan uygulamanın arkasındaki lider olduğuna da vurgu yapıyor.

Diğer taraftan muhalifler, iktidardaki koalisyon hükümetinin bir parçası olan İşçi Partisi’nden gelen Stoltenberg’in merkez bankasının bağımsızlığını koruyup koruyamayacağını sorguluyor.

2013-2020 yılları arasında ülkede Maliye Bakanı olarak görev yapan Siv Jensen, Başbakan Jonas Gahr Stoere ile yakın ilişkileri olan Stoltenberg’in merkez bankası başkanlığı adaylığını geri çekmesi için geçen ay çağrıda bulunmuştu. Jensen, Stoltenberg’in atanmasının Norges Bank’ın güvenilirliğine zarar vereceğini savunanlar arasında.

Ana muhalefet partisi Muhafazakar Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı Tina Bru da, Stoltenberg’in atanmasının “akıllıca bir adım olmayacağını” savunarak atama sürecinin durdurulması çağrısı yapmıştı.

VOA tarafından geçilen Stoltenberg Norveç Merkez Bankası Başkanı Olacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Stoltenberg Norveç Merkez Bankası Başkanı Olacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Stoltenberg Norveç Merkez Bankası Başkanı Olacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.