Sri Lanka’nın Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi

Sri Lanka’nın Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi

ABONE OL
22:04 - 20/07/2022 22:04
Sri Lanka’nın Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sri Lanka parlamentosunda bugün yapılan oylamada, ülkede cumhurbaşkanlığına vekalet eden Başbakan Ranil Wickremesinghe yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Ülkedeki protestoların ardından, Sri Lanka’dan kaçan ve e-posta ile istifa eden eski Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’dan boşalan koltuğa gelecek yeni ismi belirlemek için bugün parlamentoda oylama yapıldı.

225 üyeli parlamentoda Wickremesinghe 82’ye karşı, 134 oyla ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Seçimde, Wickremesinghe’nin yanı sıra muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Bakan ve Hükümet Sözcüsü Dullas Alahapperuma ile parlamentodaki Marksist kanadın lideri Anura Kumara Dissanayake de yarıştı.

Oylamadan galibiyetle çıkan Wickremesinghe, Rajapaksa’nın süresini tamamlayarak, 2024’e kadar görev yapacak.

Wickremesinghe, 1999 ve 2005 cumhurbaşkanı seçimlerinde de aday olmuş ancak seçilememişti.

Protestolar yeniden alevlenebilir

Hükümet binalarının işgal edilmesi ve Rajapaksa’nın istifasıyla sonuçlanan protestolarda, Wickremesinghe’nin de gitmesi istenmiş ve yeni Cumhurbaşkanı “Rajapaksa ailesinin müttefiki” olarak nitelendirilmişti.

Reuters haber ajansı, 6 kez Başbakanlık yapmış olan Wickremesinghe’nin seçilmesiyle ülkedeki protestoların yeniden alevlenebileceği yorumunu yaptı.

22 milyonluk ülkede geçen ay yüzde 54,6’ya ulaşan enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 70’e çıkabileceği konusunda ülkenin merkez bankası uyarıda bulunmuştu. Ülkede son aylarda yakıt, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olası bir kurtarma kredisi konusunda ön görüşmelere başlamış, ancak yaşanan hükümet kaosu nedeniyle görüşmeler kesintiye uğramıştı.

VOA tarafından geçilen Sri Lanka’nın Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sri Lanka’nın Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sri Lanka’nın Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.