Sosyal medyada antisemitizmle mücadele gündemde

Sosyal medyada antisemitizmle mücadele gündemde

ABONE OL
22:06 - 27/11/2023 22:06
Sosyal medyada antisemitizmle mücadele gündemde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda uygulamalarıyla, bazı sivil toplum grupları tarafından antisemitizmi arttırmakla suçlanan teknoloji girişimcisi Elon Musk bugün İsrail’de temaslarda bulunuyor.

Musk bugün, yakınları Gazze’de Hamas tarafından tutulan İsraillilerle ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile biraraya gelecek.

Herzog’un ofisinden dün gece yapılan açıklamada, “Başkan görüşmede, internette yükselen antisemitizmle mücadele için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayacak” denildi.

Tesla ve SpaceX’i de yöneten milyarder iş insanı Musk, kendisine Tesla ve X’in sözcüleri aracılığıyla iletilen sorulara yanıt vermedi.

Musk’ın ziyareti, İsrail’in Gazze’deki Filistinli Hamas militanlarıyla savaşında dört günlük ateşkesin sağlandığı ve İsrail’in, Hamas’ın elinde tuttuğunu söylediği 240 rehineden 40’ının İsrail’e döndüğü bir döneme denk geliyor.

İsrail medyasından Kanal 12, Musk’ın bugün Başbakan Benjamin Netanyahu ile de görüşeceğini söyledi. Netanyahu’nun ofisinden henüz bu konuda bir bilgi gelmedi.

İfade özgürlüğü ve nefret söylemi arasında denge talebi

Netanyahu 18 Eylül’de California’da Musk ile bir araya geldi ve X’teki antisemitik içeriklerle ilgili haftalar süren tartışmaların ardından ifade özgürlüğünü korumak ve nefret söylemiyle mücadele etmek arasında bir denge kurmasını istedi.

Musk, antisemitizme ve nefret ve çatışmayı teşvik eden her şeye karşı olduğunu söyleyerek yanıt verdi ve X’in nefret söylemini teşvik etmeyeceğine dair önceki açıklamalarını tekrarladı.

Bu ziyaret sırasında ve savaştan önce, yaklaşık 200 kişi Netanyahu’nun sağcı hükümetinin İsrail mahkemelerinin yetkilerini kısıtlama çabalarını protesto etti. Bu kişiler toplantının yapıldığı Tesla’nın Kaliforniya’daki fabrikasının önünde toplandılar.

Ardından 15 Kasım’da Musk, X’te Yahudilerin beyazlara karşı nefreti körüklediğini iddia eden bir paylaşımı kabul ederek “Büyük Yer Değiştirme” komplo teorisine atıfta bulunan kullanıcının “asıl gerçeği” söylediğini belirtti.

Beyaz Saray, “Amerikalılar olarak temel değerlerimize aykırı” olan “antisemitik ve ırkçı nefretin iğrenç bir şekilde teşvik edilmesi” olarak nitelendirdiği bu durumu kınadı.

Walt Disney, Warner Bros Discovery ve NBCUniversal’ın ana şirketi Comcast gibi büyük ABD şirketleri sosyal medya sitesindeki reklamlarını durdurdu.

“Büyük Yer Değiştirme” teorisine göre, Yahudiler ve solcular, beyaz nüfusun etnik ve kültürel olarak beyaz olmayan göçmenlerle yer değiştirmesi için mühendislik yapıyor ve bu da “soykırıma” yol açacak.

Antisemitizm ve İslamofobi yükselişte

Antisemitizm ve İslamofobi, İsrail ile Hamas arasında yedi haftadır devam eden savaş da dahil olmak üzere, ABD’de ve dünya genelinde yükselişe geçti.

Antisemitizmle mücadele eden sivil toplum örgütü Anti-Defamation League’e göre, savaşın patlak vermesinin ardından ABD’deki antisemitik olaylar bir önceki yıla göre yaklaşık %400 oranında arttı.

Musk, X’in insanların farklı bakış açılarını paylaşabilecekleri bir platform olması gerektiğini, ancak şirketin politikalarını ihlal edebilecek belirli gönderilerin dağıtımını sınırlayacağını söyledi ve bu yaklaşımı “erişim değil, ifade özgürlüğü” olarak adlandırdı.

Musk bir yapay zeka girişimi olan xAI’yi geliştiriyor ve İsrail, gelişen bilgi işlem ve robotik endüstrileri sayesinde bu alanda bir dünya lideri olarak kabul ediliyor.

Daha önce düşük işsizlik oranıyla bu yıl yüzde 3’ün üzerinde büyüme kaydeden İsrail’in yaklaşık 500 milyar dolarlık ekonomisinin şu anda yüzde 2 civarında olduğu tahmin ediliyor ve savaş devam ettiği sürece 2024’te yavaş bir büyüme bekleniyor.

Savaşın başlangıcındaki yüzde 6’lık düşüşün ardından Şekel, Dolar karşısında yüzde 8 değer kazandı ve şu anda savaş öncesi seviyelerde. Ağırlıklı olarak yerel yatırımcıların desteğiyle hisse senedi fiyatları da geçen ayki sert düşüşün ardından toparlandı.

VOA tarafından geçilen Sosyal medyada antisemitizmle mücadele gündemde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sosyal medyada antisemitizmle mücadele gündemde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sosyal medyada antisemitizmle mücadele gündemde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.