Soruşturma Trump Dönemi Bakanlarıyla Genişliyor

Soruşturma Trump Dönemi Bakanlarıyla Genişliyor

ABONE OL
00:21 - 26/07/2022 00:21
Soruşturma Trump Dönemi Bakanlarıyla Genişliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Kongresi’nin Trump destekçileri tarafından basıldığı saldırıyı soruşturan 6 Ocak komisyonu kabinede görevli başka eski bakanlarla da mülakat yapacağını açıkladı.

Komisyonun soruşturma kapsamında Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Clarence Thomas’ın eşi Ginni Thomas’ı da ifadeye çağırması bekleniyor.

Haziran ve Temmuz ayında halka açık sekiz oturum düzenleyen komisyon başka tanıklarla görüşmeyi ve Eylül ayında da yeniden toplanarak ara raporunu açıklamaya hazırlanıyor.

Temsilciler Meclisi bünyesindeki komisyonun Cumhuriyetçi Partili başkan yardımcısı Liz Cheney, önümüzdeki dönemde eski Başkan Donald Trump’ın kabinesindeki diğer bakanlarla da görüşeceklerini ve soruşturma kapsamında Gizli Servis’e de odaklandıklarını söyledi.

5-6 Ocak 2021 günlerine ait Gizli Servis mesajlarının silindiği ortaya çıkmış, Gizli Servis cihaz değişikliği sırasında bazı mesaj verilerinin kaybolduğunu savunmuştu.

Silindiği iddia edilen mesajlarla ilgili İç Güvenlik Bakanlığı’nın Genel Müfettiş Ofisi soruşturma başlatmıştı.

Hangi eski bakanlar ifade verebilir?

Komisyon önceki oturumlarda dönemin Adalet Bakanı William Barr’ın ifadesinden bazı bölümleri kamuoyuyla paylaşmıştı.

William Barr Trump’a 2020 başkanlık seçimlerinde yaygın usulsüzlük olduğu iddialarının asılsız olduğunu söylediğini anlatmış, oturumlardan birinde dinletilen ifadesinde herhangi bir delile dayandırmadan seçimde usulsüzlük yapıldığını iddia eden Trump’ın “gerçeklikten kopuk” olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Başka hangi bakanların komisyona ifade vereceğine ilişkin henüz isim bilgisi paylaşılmadı.

Geçtiğimiz hafta yapılan oturumda dönemin Çalışma Bakanı Eugene Scalia’nın ifadesinden bir bölüm izletilmiş, Scalia Trump’a iktidarın usule uygun şekilde devri için kabinesini toplaması çağrısında bulunduğunu anlatmıştı.

Kabineden başka bakanlar da paylaşmak istedikleri önemli ayrıntılar olduğunu söylemişti.

Dönemin Eğitim Bakanı Betsy DeVos USA Today’e verdiği bir röportajda, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e kabinenin Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’ni işletme seçeneğini değerlendirip değerlendirmemesi konusunu gündeme getirdiğini belirtmişti.

Anayasa’nın 25. Ek Maddesi, kabinenin çoğunluğunun ve başkan yardımcısının, başkanın görevini artık yerine getiremediğini doğrulamasını gerektiriyor.

DeVos, 7 Ocak’taki istifa mektubunda, Trump’ı kalabalığı kışkırtmakla suçlamıştı. Aynı gün dönemin Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell’ın eşi olan Ulaştırma Bakanı Elaine Chao istifa etmişti.

ABC News’dan Jonathan Karl’ın Betrayal (İhanet) adlı kitabına göre, 2024’te başkan adayı olmaya hazırlandığı belirtilen dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve dönemin Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in de o dönem Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’nin işletilmesi olasılığını gündeme getirdikleri belirtiliyor.

“Baraj kapakları açıldı”

6 Ocak Komisyonu’nda görevli Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyesi Elaine Luria ve komisyonun Cumhuriyetçi Partili başkan yardımcısı Liz Cheney, soruşturmanın bir sonraki aşamasından ve yeni tanıkların ifade vermesi olasılığından söz ederken, “Baraj kapakları açılmıştır” ifadesini kullanmıştı.

Liz Cheney, komisyondaki sekizinci oturumun tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Kapılar açıldı. Başka tanıklar bilgi sağlıyor. Artık baraj yıkılmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi yargıcının eşi ifadeye çağrılıyor

Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçlarından Clarence Thomas’ın eşi Ginni Thomas’ın Kongre saldırısı öncesinde ve 6 Ocak saldırı günü Trump’a yakın isimlerle irtibata geçtiği belirtilmişti.

6 Ocak Komisyonu Ginni Thomas’ın Trump’ın iktidarda kalmasını amaçlayan çabalarının ayrıntılarını öğrenmeyi amaçlıyor. Komisyon geçtiğimiz ay Thomas’a mektup göndererek kendisiyle görüşmek istediğini iletti.

Liz Cheney, Ginni Thomas’ın gönüllü olarak ifade vermeyi kabul etmesini umduklarını ancak bunun olmaması halinde celp çıkarmaya da hazır olduklarını belirtti.

Liz Cheney, Trump hakkında Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunup bulunmayacağı konusunda henüz karar vermediklerini ancak bunu değerlendirdiklerini söyledi.

Komisyonun Cumhuriyetçi üyesi Adam Kinzinger, “Suç işlendiğine ilişkin delilin olduğunu ve bunun Donald Trump’a kadar uzandığını düşünüyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen Soruşturma Trump Dönemi Bakanlarıyla Genişliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Soruşturma Trump Dönemi Bakanlarıyla Genişliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Soruşturma Trump Dönemi Bakanlarıyla Genişliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.