Somali’deki Otel Kuşatmasında En Az 21 Ölü

Somali’deki Otel Kuşatmasında En Az 21 Ölü

ABONE OL
23:55 - 21/08/2022 23:55
Somali’deki Otel Kuşatmasında En Az 21 Ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Somalili yetkililer, güvenlik güçlerinin başkent Mogadişu’da bir oteli kuşatma altına alan militanlarla girilen çatışma sonucu en az 21 kişinin öldüğünü, çok sayıda rehineninse özgürlüğüne kavuştuğunu bildirdi.

El Kaide bağlantılı cihatçı militanlar Cuma akşamı Hayat Oteli’ne baskın düzenlemişti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Somali silahlı kuvvetleri, 30 saat boyunca otelde bulunanları rehin alan militanlarla mücadele etti.

Somali Sağlık Bakanı Ali Haji, ulusal televizyon kanalı SNTV’ye yaptığı açıklamada, “Şimdilik 21 ölü ve 117 yaralı olduğunu doğruluyoruz” dedi.

Bakan, “Hastaneye kaldırılmayan ancak yakınları tarafından defnedilenler olması da mümkün. Ölü ve yaralı sayıları hastanelerden alınan verilere dayanıyor” şeklinde konuştu.

Saldırının sorumluluğunu, Somali hükümetini on yıldan uzun süredir devirmeye çalışan El Kaide bağlantılı El Şabab örgütü üstlendi.

El Şabab, Somali’de şeriat düzenine uygun bir iktidar kurmak istiyor.

Mogadişu’da Somalili siyasetçiler ve hükümet görevlilerinin sıklıkla uğradığı noktalardan biri olan Hayat Oteli’ne Cuma günü yapılan baskın, Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Muhamud’un iktidara gelmesinden bu yana yaşanan en büyük saldırı oldu.

Somalili bir polis memuru, “Bu, gördüğümüz en kötü otel kuşatmasıydı” dedi.

Polis memuru, militanların oteli çevreleyen duvarlara ve havaya uçurulan kapıya doğru koşan sivillerin üzerine ateş açtığını, ateşli silahlar ve el bombalarıyla 10 güvenlik personelini öldürdüğünü söyledi.

Saldırıdan sağ kurtulan Aden Ali, Reuters haber ajansına, ilk patlamayı duyduğu sırada otelde çay içtiğini, militanların ateş açtığı sırada başkalarıyla birlikte otel binasının etrafındaki duvarlara doğru koşmaya başladığını anlattı.

“Birçoğumuz koşuyorduk. Otel binasının dışına çıktığımızda sekiz kişi olduğumuzu gördüm. Belki de geri kalanlar vurularak öldü” dedi.

Ali, oteldeki bir başka grubunsa üst katlara kaçtığını, ancak burada, rehinelerin kaçmasını önlemek için merdivenleri havaya uçuran militanlar tarafından öldürüldüklerini söyledi.

Görgü tanığı Aden Ali, güvenlik kuvvetlerinin kendilerini otelin üst katlarındaki odalarına kilitleyen bazı kişileri baskından birkaç saat sonra kurtarmayı başardığını kaydetti.

Kıdemli bir polis komiseri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 106 kişinin kurtarıldığını söyledi. Saldırıyı kaç kişinin düzenlediğine ilişkin bilgiye henüz ulaşılamadı.

Bir başka yetkili, Reuters’a, büyük hasara uğrayan otel binasında çalışmaların devam ettiğini, buna rağmen bazı Mogadişu’luların bina etrafında toplandığının görüldüğünü bildirdi.

Olay yerinde bulunan askeri yetkili Muhamed Ali, “Patlayan ve otelin etrafına dağılan çok sayıda plastik torbayla ilgili soruşturmamız halen devam ediyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Somali’deki Otel Kuşatmasında En Az 21 Ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Somali’deki Otel Kuşatmasında En Az 21 Ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Somali’deki Otel Kuşatmasında En Az 21 Ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.