Sırbistan’a Kimlikle Seyahat Anlaşması

Sırbistan’a Kimlikle Seyahat Anlaşması

ABONE OL
23:19 - 07/09/2022 23:19
Sırbistan’a Kimlikle Seyahat Anlaşması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda yaptığı açıklamada iki ülke arasında imzalanan bir protokolle kimlikle seyahat döneminin başladığını bildirdi.

Erdoğan, ”Artık kimlikle Sırbistan’dan Türkiye’ye rahatlıkla seyahat edilebilecek. Türkiye’den de Sırbistan’a kimlikle seyahat edilebilecek. Adeta kendi ülkenizde bir şehirden bir şehre gider gibi. Yeni bir süreci başlatmış oluyoruz” dedi.

Erdoğan, “Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları’nın iştiraki Anadolu Jet, geçtiğimiz Aralık ayında ilk defa Ankara-Belgrad arasında doğrudan seferlere başladı. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Nedir bu yeni adım? Artık kimlikle Sırbistan’dan Türkiye’ye rahatlıkla seyahat edilebilecek” diye konuştu.

Sırbistan Hava Yolu Şirketi Air Serbia’nın da bu yıl Niş ve Kraljevo’dan İstanbul, Antalya ve Alanya’ya uçuşlarını başlattığını belirten Erdoğan, ”Bugün imzaladığımız kimlikle seyahat anlaşması, şüphesiz karşılıklı seyahatleri daha da arttıracaktır. Ayrıca, Bursa ile Yenipazar, Alanya ile Novi Sad, Balıkesir ile Niş arasında kardeş şehir ilişkisi kurulması için ilk adımları attık. Beşeri bağlarımızı kuvvetlendiren bu olumlu gelişmelerin devamını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Erdoğan vizeyle seyahat konusunda sosyal medyada da paylaşımda bulundu.

”Batının Rusya’ya karşı tavrını doğru bulmuyorum”

Erdoğan, Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile düzenlenen basın toplantısında Batı’nın Rusya’ya karşı takındığı tavrı doğru bulmadığını söyledi.

Batı’nın Rusya politikasının tahrik üzerine kurulu olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ”Böyle bir savaşı tahrik üzere yürütmeye gayret ettiğiniz sürece oradan netice almak da mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasında hep denge politikası güttüğünü söyleyen Erdoğan, bu politikayı sürdüreceklerini kaydetti.

Savaşın kazananı olmadığını belirten Erdoğan, ”Birisi diyor ki ben Ukrayna’ya şu kadar parasal destek verdim, diğeri ben şu kadar destek verdim diyor. Peki nerede bu para? Laf ola beri gele. Bu da sıkıntılı ve silahlı gönderildiği söyleniyor. Ne kadar hurda varsa bu hurdaları Ukrayna’ya gönderiyorlar. İşin bu boyutuna baktığımız zaman ben Rusya bu işin galibidir veya Ukrayna bu işin galibidir diyemem” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Rusya’nın hafife alınacak bir ülke olmadığını belirterek “Şu anda Rusya doğalgazı kesti. Fiyatlar bir anda Avrupa’da yükseldi. Şimdi herkes kara kara düşünüyor, bu kışı nasıl atlatacağız diye” dedi.

Savaşın bir an önce bitmesi ve dünya barışının sağlanması temennisini dile getiren Erdoğan, ”Burada tabii ki Rusya herkes ona saldırınca o da elindeki imkanları, silahları ne yapacaktır, kullanacaktır. Olay bu kadar basit” diye konuştu.

”Sırbistan Bayraktar satın almak istiyor”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise ortak basın toplantısında Sırbistan’ın Türk yapımı Bayraktar insansız hava aracı (İHA) satın almayı istediğini söyledi. Vucic, “Türkiye ile birçok alanda projeler gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Savunma sanayi alanında da iş birliği yapılmasına yönelik taleplerimiz oldu. Sırbistan, Türk yapımı Bayraktar İHA’sı satın almak istiyor ve umarız bunu gelecek yıl alabileceğiz” diye konuştu.

Hür Avrupa Radyosu’nun haberine göre Erdoğan’ın ziyareti öncesinde, Sırbistan’da yaşayan bazı Türkler, Ankara’nın yurtdışındaki muhalifleri daha fazla bastırmak için Belgrad ile ilişkilerin iyileştirilmesini kullanma çabalarından endişe ettiklerini dile getirdiler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2016 darbe girişimiyle bağlantılı olarak, resmi rakamlara dayanarak Türkiye’nin 150 binden fazla kişi hakkında soruşturma başlattığını ya da mahkum ettiğini bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk makamlarını darbe girişiminden bu yana ”gözaltında ve hapishanelerde işkence, kötü muamele, zulüm ve insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele” yapmakla suçluyor.

Öte yandan Sırbistan’da tutuklu bulunan ve üç aydır açlık grevinde olan Ecevit Piroğlu için 16 Eylül’de son bir iade duruşması yapılacak.

Gezi Parkı protestolarındaki rolü nedeniyle yargılanan Piroğlu 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ayrıca Türk hükümetinin, terör suçlularından oluşan ”kırmızı listesinde” yer alan Piroğlu silahlı terör örgütü DKP/BÖG üyesi olmakla suçlanıyor. Gizli tanıkların iddialarına dayanan mahkeme belgelerinde Piroğlu’nun Suriye Demokratik Güçleri (SDG), PYD ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürt militanlara katıldığı iddia ediliyor. Ecevit Piroğlu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun kardeşi.

VOA tarafından geçilen Sırbistan’a Kimlikle Seyahat Anlaşması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sırbistan’a Kimlikle Seyahat Anlaşması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sırbistan’a Kimlikle Seyahat Anlaşması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.