Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşmada neler yaşandı?

Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşmada neler yaşandı?

ABONE OL
20:55 - 01/07/2024 20:55
Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşmada neler yaşandı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugün başlayan eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Salı günü saat 9.00’da sanıkların ifadeleriyle yargılamaya devam etme kararı verdi.

Sincan Cezaevi Kampüsü’ne çelik yelek ve beş koruma memuruyla gelen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş duruşmadan önce basına açıklama yaptı; “Beklentimiz; eksik olan iddianamenin tamamlanarak, yeni bir iddianamenin yapılması ve yargılamanın hızlı bir şekilde yapılması” dedi.

Ayşe Ateş suçluların adil şekilde yargılanmasını istediklerini belirtti.

MHP’nin müdahil olma talebi reddedildi

Duruşmanın başlangıcında, MHP’nin davaya müdahil olma talebi, suçtan doğrudan zarar görmemesi nedeniyle reddedildi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Güven, kimlik tespitinin ardından duruşma başlangıcında başta sanıklar olmak üzere salondakilere “Sakin olacaksınız, sabırlı olacaksınız. Provokasyonlar olabilecektir sakin kalacaksınız” uyarısında bulundu.

Davaya müdahillik talebi olup olmadığı yönündeki soru üzerine MHP adına avukatlar İbrahim Ethem Yiğit ve Çağrı Can Pak davaya müdahil olma talebinde bulundu. Ancak savcılık, MHP’nin davaya katılma talebinin reddedilmesini istedi.

Hakim Güven: “Bırakınız işimizi yapalım”

Mahkeme, MHP’nin suçtan zarar görmediği gerekçesiyle Sinan Ateş cinayeti davasına katılım talebini reddetti. Karar, salonda alkışlarla karşılandı.

Bunun üzerine Hakim Güven, salondakilere “Bırakınız işimizi yapalım. Lütfen böyle şeylere gerek yok, işimizi yapacağız” tepkisini gösterdi.

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili dava, Ankara Adliyesi yerine Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor. Kampüste yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Muhalefet partilerinin liderleri duruşma salonunda

Muhalefet partilerinin liderleri, Türkiye’nin bir buçuk yılı aşkın süredir tartıştığı eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasını yakından takip ediyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve geçtiğimiz yıl Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan bugünkü ilk duruşmaya katılarak, salondan izledi. İYİ Parti’nin eski lideri Meral Akşener ise duruşmada bulunmadı.

Duruşmaya, DEVA Partisi genel başkan yardımcıları İdris Şahin, Mehmet Emin Ekmen ile Elif Esen, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsa Mesih Şahin de katıldı. Ayrıca CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ile Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik de duruşmada hazır bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Murat Bakan ile Gül Çiftçi Binici de duruşmayı izledi. Aynı zamanda avukat olan Binici, VOA Türkçe’ye CHP adına duruşmaları hafta boyunca takip edeceğini söyledi.

Duruşma salonunda, Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in, CHP lideri Özel ve Kılıçdaroğlu ile yan yana oturduğu görüldü.

Baro başkanları da duruşmada

Duruşmaya ayrıca, gözlemci olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan, Ankara Barosu Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu, Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, Sakarya Barosu Başkanı Avukat İlknur Ebiz Yıldız, Giresun Barosu Başkanı Avukat Soner Karademir, Bolu Barosu Başkanı Avukat Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz, Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Mehmet Gül, Samsun Barosu Başkanı Avukat Pınar Gürsel Yıldırım ve Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün de katıldı.

Baro başkanları da duruşmalara katılıyor.

Özel: “Suikast üzerindeki sis perdesi aralanana kadar bu davanın takipçisi olacağız”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel X sosyal medya hesabından, “Adalet tecelli edene, suikast üzerindeki sis perdesi aralanana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Yanı başında olacağız demiştik, Ayşe Hanım adalet tecelli etmiştir diyene kadar yanı başındayız” diye yazdı.

Özgür Özel, duruşmaya saat 10.45’te ara verildiğinde Muğla programı nedeniyle salon dışında açıklama yaparak, Sincan’dan ayrıldı.

Özel açıklamasında, “İddianamede adı geçmesi gereken eski milletvekilleri, halihazırdaki çeşitli yöneticiler, bir siyasi partinin cinayetten önce, sonra telefon irtibatı kurulan yöneticilerinin adı dahi geçmiyor. Bütün arabaların plakaları var, bir arabanın yok, onun da adı ‘siyah Audi’. Sonra o aracın içinden hangi genel başkan iniyor, o aracı ona kim tahsis etmiş, bütün Türkiye biliyor; bir tek iddianameyi yazanlarla, kabul edenler bilmiyor” diyerek soru işaretlerini sıraladı.

Özel, duruşmaya ara verildiğinde açıklama yaptı.

“Bu cinayetin üstünün örtülmesine seyirci kalmayacağız”

CHP Genel Başkanı, “Biz bu sisin inmesine, bu cinayetin alelade bir cinayetmiş gibi üstünün örtülmesine sonucu ne olursa olsun, seyirci kalmayacağız. Günü geldiğinde kimse ‘kral çıplak’ demiyorsa biz diyeceğiz ama o iki kız evladın, gözü yaşlı eşin, annenin, babanın, kardeşlerin ve Türkiye’de siyaset yapan ve siyasi duruşundan dolayı endişe duyan kimsenin ‘Benim de sonum Sinan Ateş gibi olur’ deyip korkmasına izin vermeyeceğiz. Kim korkarsa korksun biz korkmayanları, geri adım atmayanları, susmayanları, sinmeyenleri, siyasi çıkar için parti içi ya da ittifaklar arası bir kanlı cinayete sessiz kalmayanları temsil ediyoruz” dedi.

Özel açıklamasını, “Türkiye’yi sise boğmaya çalışıyorlar, bundan sonrası için gözdağı vermeye çalışıyorlar. Buna sessiz kalınmayacak. Herkes emin olsun” diyerek, dava görüldüğü müddetçe CHP’den en az iki genel başkan yardımcısı, hukukçu milletvekillerinin davayı takip edeceğini söyledi. CHP lideri “Ben de fırsat buldukça davayı takip edeceğim” açıklamasında da bulundu.

Azmettirici sanık Doğukan Çepin Nerededediği Kılıçdaroğlu yanıt verdi

Duruşma salonunda cinayeti azmettirmekle yargılanan sanık Doğukan Çep, zaman zaman kullandığı ifadelerle salonda gerilimi arttırdı.

Duruşma başlangıcında Çep’in “Bay Kemal nerede” diye bağırmasına karşılık Kemal Kılıçdaroğlu X platformundan sanığa yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, Sincan’daki duruşmaya verilen ara ardından da, 11.20’de başlayan duruşmayı izlemeye devam etti ve bu sırada sanık Çep’e yönelik, “Buradayım! Mahkeme salonunda katillerin ve arkanızdaki ağababalarınızın gözünün içine bakıyorum!” mesajını paylaştı.

İlk duruşmada neler yaşandı?

Duruşmada sanık Çep, ifadesi alındığı sırada Gezi Parkı olaylarıyla ilgili “teröristler katıldı” gibi ifadeler kullanarak, o dönemde DHKP-C ile MLKP-C gibi örgüt mensuplarını vurduğu için hakkında dava dosyası olduğunu ve Sinan Ateş’ten bu dosyalar için yardım istediğini anlattı.

CHP’li vekillerce de Gezi döneminde öldürdüğü ve yaraladığı kişilerle ilgili davaların takip edildiğini söyleyen Çep’e, Hakim Güven tepki göstererek, “Savunma yapacaksan yap, hikaye anlatma” dedi.

Çep, tetikçi sanık Eray Özyağcı gibi sıklıkla “Ortada suikast yok, öldürülmeyecekti, sadece ayaklarından vurulacaktı. Planlı suikast değil” gibi ifadeler kullandı. Olayı sadece “kendisinden dava dosyasıyla ilgili para alındığı için tepki amaçlı ayağından vurdurma” olarak anlatan Çep, sıklıkla her türlü ayarlamayı yaptığını belirterek, suikast planlamadığını savundu.

Doğukan Çep, Sinan Ateş’e dava dosyasıyla ilgili para verdiği görüşmelerle ilgili cep telefonu numarasını paylaşamadı ve “Ateş’in ikinci bir cep telefonu olabileceğini, bunun kayıp olabileceğini ya da olay mahallinden alınmış olabileceğini” savundu. “Bu araştırılsın” diyen Çep, olaydan sorumlu olduğunu ama Ateş’in öleceğini düşünmediğini tekrarladı.

İYİ Parti Lideri eski ülkü ocakları başkanlarıyla izledi: “Ya adalet ya kıyamet”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili bugünkü duruşmadaki ilk iki bölümde salondaydı ve kendisine eski ülkü ocakları başkanları Atilla Kaya, Suat Başaran, Alişan Satılmış ile Hakan Ünser’in eşlik etmesi dikkat çekti.

Dervişoğlu, duruşma arasında kameralar karşına geçerek, “Herhangi bir siyasi kimliğin sahibiyim diye burada bulunmuyorum. Mevkidaşımız olan merhum Sinan Ateş’in katledilmesiyle alakalı olarak, kendi dönemimizin ülkü ocakları genel başkanlarıyla birlikte, adaletin takipçisi olacağımızı göstermek üzere buradayız” dedi.

Dervişoğlu, “Her zaman olduğu gibi yine vicdanlar yalnız, adalet de öksüz bırakılmış. Bugün gördük ve anladık ki; iddianamenin yetersizliği üzerine bir de duruşmanın sulandırılmasına yönelik birtakım adımlar atılıyor. Buradan dava arkadaşlarımın huzurunda ifade ediyorum; bu cinayet ortada kalmayacaktır. ‘Ya adalet ya kıyamet’ demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, soruşturma dosyasında “şüpheli” olarak adı geçen ancak iddianameye dahil edilmeyen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yıldırım’ın durumuyla ilgili soru üzerine; “Biz ülkü ocaklarının sağlam damarını temsil ediyoruz. Onlarla ilgili bir değerlendirme yapmayacağım” yanıtını verdi.

Ateş ailesi avukatları eski vekil Olcay Kılavuz’u sordu, hakim müdahale etti

Duruşmada savcılık iddianamesinde “azmettirici” olarak “silahlı eylemi organize etmekle” suçlanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın ifadesi sırasında dikkat çekici anlar yaşandı.

Ateş ailesi avukatları tarafından sanık Demirbaş’a, eski MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ile ilgili sorular yönetilmesine hakim izin vermedi.

Hakim Güven, “Biz burada soruşturma yapmıyoruz. Üçüncü şahıslarla ilgili sorular sormayın. Sizin merakınızı giderme sorumluluğumuz yok. Biz iddianameye bağlıyız” diyerek soruları engelledi.

Avukatlarca “Süreçte Olcay Kılavuz’la görüşmeleri var” itirazı yapılması üzerine hakim, “Biz burada soruşturma yapmıyoruz, sanıkları yargılıyoruz. Başka sorular sorabilirsiniz” müdahalesinde bulundu.

Sanık Demirbaş da, eski vekil Kılavuz’la hiçbir şekilde görüşmesi olmadığını öne sürdü. Demirbaş, “Bir algı operasyonu yürütülmüştür. Üzerime atılı suçlamaları reddediyorum. Bu dosyadan aklanacağıma inanıyorum” dedi.

Emniyet’e işkence ve eski savcıya “siyasi komplo” suçlaması

Sanıklar Doğukan Çep, Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Suat Kurt ile Aşkın Mert Gelenbey, duruşmadaki ifadeleri sırasında Ankara Emniyeti’nde savcılıkta verdikleri ifadeleri değiştirerek polis tarafından kendilerine işkence uygulandığı iddia etti.

Bu sanıklardan özellikle kendisi de polis memuru olan Gelenbey’in işkence suçlamasında bulunması dikkat çekti.

Sanık Eray Özyağcı dosyadaki eski savcıyı kastederek, ifadesinde olayı suikast olarak anlatması için baskıya uğradığını savundu; “Savcılıktaki ifademde genç olan savcı ifademle ilgili ‘Biz bu işin siyasi olduğunu düşünüyoruz. Eğer Devlet Bey’den talimat aldıysan söyle, bizi uğraştırma’ dedi. MHP’den iki vekilin ismini ver seni kurtaralım. İçeride de dışarıda da seni koruyacağız’ dedi. Ama kabul etmedim, kimseye iftira atmam dedim” şeklinde konuştu.

Ayrıca sanık Doğakan Çep, duruşma arasında gazeteci İsmail Saymaz’ı tehdit etti ve ifadesinde Halk TV ile Sözcü’yü hedef gösterdi. Sanık Suat Kurt da dava süreciyle ilgili medyayı suçladı.

Çep’in duruşma boyunca arkasına dönerek basın locasına doğru sürekli bakması ve gazetecilere kafasını sallayarak adeta mesaj vermeye çalışması dikkat çekti.

Tetikçi ve azmettirici sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 145 sayfalık iddianamesinde, tetikçi Eray Özyağcı ve onunla birlikte olay yerinde oldukları tespit edilen Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında Sinan Ateş’e yönelik toplu halde, iştirak halinde “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanık Doğukan Çep hakkında “azmettirici” olarak cinayeti “organize ettiği” iddiasıyla ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş hakkında “suça azmettiren olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme’” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanıklar Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal hakkında ise “iştirak halinde islenen suça yardım eden fail olarak maktule yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme” suçundan hapis cezası isteniyor.

Dosya kapsamındaki 39 kişiden, haklarında yurtdışına çıkış yasağı kararı olan diğer 17 isim hakkında ayrı bir dosya kapsamında soruşturma yürütüldüğü aktarıldı.

Şüpheliler arasındaki Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yıldırım gibi isimler hakkında da savcılıkça ayrıca bir ek iddianame daha hazırlandığı iddia edildi.

Sinan Ateş 30 Aralık 2022’de Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. 38 yaşındaki Ateş’in öldürülmesi, MHP ile Ülkü Ocakları arasında bağ olduğu iddialarına neden olmuştu.

VOA tarafından geçilen Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşmada neler yaşandı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşmada neler yaşandı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşmada neler yaşandı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP